veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Osakesäästötili kiinnostaa nuoria ja uusia sijoittajia – jopa puolet aikoo avata tilin

Osakesäästötili kiinnostaa nuoria ja uusia sijoittajia – jopa puolet aikoo avata tilin
18.11.2019

Joka kolmas yksityissijoittaja aikoo avata uuden osakesäästötilin heti ensi vuonna. Alle 30-vuotiaista ja alle kaksi vuotta sijoittaneista yli puolet kaavailee osakesäästötilin avaamista.

Tuoreen Sijoittajabarometrin mukaan osakesäästötili kiinnostaa eniten nuoria ja uusia sijoittajia. Alle 30-vuotiaista ja alle kaksi vuotta sijoittaneista yli puolet aikoo avata osakesäästötilin ensi vuonna. Reilu kolmannes yksityissijoittajista aikoo avata osakesäästötilin ensi vuoden aikana, yhtä suuri osa miettii vielä. 

"Osakesäästötili haluttiin luoda kannustimeksi etenkin uusille sijoittajille, jotta tavalliset suomalaiset sijoittaisivat säästöjään tuottavammin. Sijoittajabarometrin vastausten perusteella juuri nämä ryhmät ovatkin innostuneet tilistä", Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tiedotteessa.

Alle 30-vuotiaista 52 prosenttia ilmoittaa avaavansa osakesäästötilin ensi vuonna ja alle kaksi vuotta sijoittaneista saman verran (53 %). Niistä, joilla on alle 30 000 euron sijoitussalkku, osakesäästötilin aikoo avata 40 prosenttia. 

MIKÄ OSAKESÄÄSTÖTILI? 

  • Osakesäästötili on suomalaisille säästäjille tarkoitettu uusi tapa sijoittaa suoraan osakkeisiin. Työkalu tulee käyttöön 1.1.2020. Se on pankkiin avattava tili, jonne voi ostaa osakkeita ja käydä niillä kauppaa.
  • Tapahtumia tilin sisällä ei veroteta. Osakkeita voi myydä ilman välittömiä verovaikutuksia ja osingot voi sijoittaa uudelleen ilman, että niistä menee välissä veroa.
  • Veroa maksetaan siinä vaiheessa, kun varoja nostetaan tililtä. 
  • Pitkäjänteinen osakesäästäjä pääsee siten hyötymään aiempaa paremmin korkoa korolle -ilmiöstä, jos hän sijoittaa saamansa osingot uudelleen.

KENELLE OSAKESÄÄSTÖTILI SOPII?

  • Osakesäästötili sopii erityisesti niille, joilla on edessään pitkä sijoitusaika ja jotka aikovat sijoittaa osingot uudelleen hyötyäkseen mahdollisimman tehokkaasti korkoa korolle -efektistä.
  • Muita osakesäästötilin hyötyjiä ovat muun muassa opiskelijat sekä aloittelevat sijoittajat, sillä osakesäästötilin käyttäminen on arvo-osuustiliä yksinkertaisempaa eivätkä tulot sen sisällä vaikuta opintotukeen.
  • Osakesäästötilin käyttö kannattaa myös silloin, jos vaihtaa omistuksiaan vuosittain tai useammin. 

OSAKESÄÄSTÖTILI TULEE – NÄIN HYÖDYT UUDESTA TILISTÄ Osakesäästötilillä voit saada säästösi kasvamaan korkoa korolle, kun sijoitustesi verotus lykkääntyy. Millä tavalla tilistä saa parhaan hyödyn? Taloustaito kertoo

Minna Petäinen

Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjien Sijoittajabarometriin vastasi 2 141 yksityissijoittajaa. Kysely lähetettiin Suomen Osakesäästäjien jäsenille sekä Pörssisäätiön sähköisen uutiskirjeen tilaajille. Kyselyn toteutti Tietoykkönen Oy.

Kuuntele podcast

Taloustaidon Ulla Simola ja Pörssisäätiön Sari Lounasmeri keskustelevat, miten osakesäästötilistä saa parhaan hyödyn. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti