veronmaksajat.fi

RAHAT

Osakesäästötili tulee – näin hyödyt uudesta tilistä

Osakesäästötili tulee – näin hyödyt uudesta tilistä
4.11.2019

Osakesäästötilillä voit saada säästösi kasvamaan korkoa korolle, kun sijoitustesi verotus lykkääntyy. Millä tavalla tilistä saa parhaan hyödyn? Helpot peukalosäännöt auttavat alkuun.

Ensi vuoden alusta lukien säästäjän käyttöön tulee uusi apuväline, osakesäästötili. Tilin idea on, että tilille pannaan rahaa, jolla ostetaan osakkeita. Tilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia.

Myös osingot maksetaan tilille ilman että niistä pidätetään veroa. Sen ansiosta sijoittaja voi saada tuottoa sillekin summalle, joka tavallisesti menisi heti veroihin. Tilin tuotosta maksetaan pääomatulovero, kun tililtä nostetaan rahaa.

Kenelle osakesäästötili sopii?

1. Osakesäästäjälle, joka on kiinnostunut hyvää osinkoa tuottavista osakkeista, sijoittaa osingot uudelleen ja pitää sijoituksensa ainakin noin kymmenen vuotta.

2. Sijoittajalle, joka haluaa välillä vaihtaa sijoituskohteitaan ja käy kauppaa vuosittain.

”Osaketili voi olla hyvä vaihtoehto, jos valitsee jommankumman noista strategioista – ei tarvitse valita molempia”, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Miten suuri on tilistä saatava rahallinen hyöty verrattuna sijoitukseen tavallisella arvo-osuustilillä?

”Hyvä peukalosääntö on, että jos tilin osakkeiden osinkotuotto on keskimäärin 5 %, tilistä alkaa hyötyä kymmenen sijoitusvuoden jälkeen. Jos osinkotuotto on suurempi, hyötyä alkaa tulla nopeammin. Jos se on pienempi, hyötyä alkaa tulla myöhemmin”, Sari Lounasmeri neuvoo.

Vaikka osaketilillä verotus lykkääntyy, kääntöpuolena on osinkojen kireämpi verotus: tavallisella arvo-osuustilillä pörssiosakkeiden osingoista menee veroa 25,5 %, osaketilillä 30 % (jos pääomatulot ovat enintään 30 000 e/v). Siksi hyödyn saaminen vaatii aikaa.

Korkoa korolle -vaikutus on sitä suurempi, mitä enemmän osinkoja tilille saa. Edellytyksenä on, että osingot todella sijoittaa uudelleen.

ESIMERKKI

Sijoitat osaketilillä 5 000 euroa osakkeisiin, joiden osinkotuotto on 5 %. Sijoitat joka vuosi osingot uudelleen samaan osakkeeseen. Teet samanlaisen sijoituksen myös tavalliselle arvo-osuustilille. Vuosien kuluttua myyt sijoitukset ja nostat varat. Tässä tulokset verojen jälkeen (suluissa osaketilin lopputuloksen ero arvo-osuustiliin):

  Sijoitusaika 10 vuotta Sijoitusaika 20 vuotta Sijoitusaika 30 vuotta
Osaketilin arvo 7 201 e (0 %) 10 787 e (+4 %) 16 627 e (+10 %)
Arvo-os.tilin arvo 7 208 e 10 391 e 14 979 e

Jos esimerkissä kuvatun osaketilin osinkotuotto olisi 7 %, tili olisi arvo-osuustiliin verrattuna prosentin verran plussalla jo 8 vuoden kuluttua. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua osaketilin arvo olisi yli 18 % suurempi kuin arvo-osuustili. (Laskelmat: Vesa Korpela, Veronmaksajat)

Entä jos käy kauppaa osaketilin osakkeilla?

Kaupoista ei mene veroa tilin sisällä, joten mahdolliset luovutusvoitot voi sijoittaa kokonaan, kuten osingot. Jos tilille onnistuu saamaan hyvän osinkotuoton lisäksi vuotuista arvonnousua, korkoa korolle -efekti vahvistuu. Se edellyttää, että osakkeilla käy kauppaa ja sijoittaa myynnistä saadut varat uudelleen.

Jos esimerkiksi vuotuinen osinkotuotto olisi 5 % ja arvonnousu 5 %, osaketili löisi vastaavan arvo-osuustilin jo kuudentena sijoitusvuonna. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua osaketilin arvo verojen jälkeen olisi 19 % suurempi kuin vastaavan arvo-osuustilisijoituksen.

Mitä muuta hyötyä osaketilistä on?

”Tili on sijoittajalle hallinnollisesti hyvin kevyt. Se on iso etu erityisesti kauppaa käyvälle sijoittajalle. Sijoittajan ei myöskään tarvitse miettiä verotusta, vaan hän voi keskittyä hyvien sijoituspäätöksien tekemiseen”, Sari Lounasmeri sanoo.

”Opiskelijalle on etu, että Kelan mukaan osakkeiden myynti osaketilin sisällä ei vaikuta opintotukeen.”

Millaisia puutteita tilissä on?

Osaketilin tappion voi vähentää verotuksessa vasta, kun lopettaa tilin.

Tilin sisällä voitoista tai osingoista ei makseta veroa, joten myöskään tappioita ei voi sijoitusaikana hyödyntää. Sari Lounasmeren mielestä se ei ole olennainen puute. ”Usein verotus ohjaa sijoittajan päätöksiä. Järkevämpää on kuitenkin keskittyä arvioimaan yhtiön tulevia menestymismahdollisuuksia kuin osakkeen arvoa esimerkiksi tappioiden hyödyntämisen näkökulmasta.”

”Kun osaketilisijoituksia myydään, verotettavan luovutusvoiton laskennassa ei voi hyödyntää ns. hankintameno-olettamaa, ja se on puute, joka pitäisi korjata.”

Milloin osakesäästötili ei ole hyvä ratkaisu osakesäästäjälle?

  • Jos aiot tehdä sijoituksia vain muutamaksi vuodeksi.
  • Jos haluat nostaa osingot heti käyttöösi.
  • Jos haluat sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin – voi olla, että et saa palautusta yhtiön kotimaan mahdollisesti perimästä verosta.
  • Jos et aio käydä lainkaan kauppaa etkä sijoittaa osinkoja uudelleen.
  • Haluat sijoittaa enemmän kuin 50 000 euroa.

Missä tilin voi avata?

Ensi vuoden alussa osakesäästötilin voi avata ainakin Nordeassa, Nordnetissä, Danske Bankissa ja Mandatum Trader -kaupankäyntipalvelussa. Monet muut toimijat ovat ilmoittaneet tulevansa markkinoille myöhemmin.

Ulla Simola

Osaketilistä lisää Taloustaito-lehden vuoden 2020 alun numerossa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti