veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Onko sinulla hyvän sijoittajan luonne?

Onko sinulla hyvän sijoittajan luonne?
12.1.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Oletko keskimääräistä ulospäinsuuntautuneempi ja kiinnostunut uudesta ja luonteeltasi keskimääräistä vähemmän maskuliininen? Onneksi olkoon! Sijoitat paremmin!

Jos taas olet neuroottinen, haluat ottaa riskejä ja olet avoin uusille kokemuksille, salkkusi lienee keskimääräistä riskisempi ja saatat käydä kauppaa tiheästi.

Tuntuu äkkiseltään itsestäänselvältä, että persoonallisuutemme vaikuttaa siihen, kuinka sijoitamme ja kuinka salkkumme tuottaa. Jo vuosikymmen sitten tekemässään tutkimuksessa "An Intimate Portrait of the Individual Investor" (julkaistu Journal of Behavioral Financessa joulukuussa 2008) Robert B. Durand, Rick Newby ja Jay Sanghani yrittävät selvittää, miten luonteenpiirteet näkyvät sijoitustoiminnassa.

Tutkijakolmikon tarkkailun kohteena oli 18 australialaista yksityissijoittajaa, joiden persoonallisuuspiirteet määriteltiin kolmen tunnetun persoonallisuusluokittelun pohjalta. Kohdehenkilöiden tekemisiä ja salkkujen menestystä he seurasivat heinäkuusta 2003 kesäkuun 2004 loppuun.

Koska kohdehenkilöiden määrä on pienenpuoleinen, tutkimuksen suurin arvo tuntuisi olevan ajatuksien herättelemisessä tilastollisesti pätevien ja yleistettävien vastausten sijaan. Ajatusleikki omasta persoonallisuudesta ja sen vaikutuksesta sijoittamiseen sopii joka tapauksessa hyvin uudenvuodentaikojen jälkeiseen aikaan.

Oma persoonallisuus testiin

Tutkimuksen havaintoihin tutustumisen tekee hauskaksi se, että nettitestien avulla voi määritellä oman persoonallisuutensa.

Durandin, Newbyn ja Sanghanin käyttämistä persoonallisuusluokitteluista ensimmäinen on niin sanottu Normanin Big Five, jossa persoonallisuuden ulottuvuuksia ovat ulospäinsuuntautuneisuus, neuroottisuus, miellyttävyys, vastuuntuntoisuus ja avoimuus uusille kokemuksille.

Itsensä voi testata englanninkielisellä testillä esimerkiksi täällä.

Psykologisen sukupuolen määrittelemiseen tutkijat käyttivät Sandra Lipsitz Bemin kehittämää mallia. Oman psykologisen sukupuolensa á la Bem voi selvittää nettitestillä vaikkapa täällä.

Testit kannattaa tehdä ennen kuin lukee tutkijatrion tuloksia, sillä kukapa ei haluaisi olla hyvä sijoittaja – ja vastata siksi testikysymyksiin niin, että oma persoonallisuus on kuin suoraan täydellisen sijoittajan profiilista. 

Neurootikot treidaavat ahkerasti

Ne henkilöt, jotka Normanin Big Five -luokittelulla ovat neuroottisia eli tunne-elämältään häilyviä, käyvät poikkeuksellisen paljon kauppaa. Sen sijaan – ehkä yllättävästi – ulospäinsuuntautuneet ovat keskimääräistä maltillisempia kaupankävijöitä mitä kauppojen määrään tulee.

Miesten ja naisten kaupankäyntiaktiviteettia tutkittaessa on ilmennyt, että miehet ovat naisia kovempia treidaajia.

Sama tuntuu pätevän myös silloin, kun sukupuolta ei määritellä kromosomein vaan psykologisen sukupuolen malleilla. Ne henkilöt, joiden psykologinen sukupuoli on maskuliininen, kävivät tutkimuksen mukaan kauppaa keskimääräistä useammin. 

Ekstrovertti lyö rahoiksi

Kun tutkijat selvittivät salkkujen kokonaistuottoja ja vertasivat niitä persoonallisuuksiin, Normanin Big Five -luokittelussa ulospäinsuuntautuneet henkilöt osoittautuivat voittajiksi. Erot eri persoonallisuustyyppien kesken olivat kuitenkin melkoisen pieniä.

Psykologiselta sukupuoleltaan maskuliiniset taas saivat salkkunsa tuottamaan keskimääräistä huonommin.

Rahoitustutkimuksessa tiedetään, että aktiivinen kaupankäynti tapaa heikentää salkun tuottoa. Tässä tutkimuksessa asiaa ei nosteta esiin, mutta äkkipäätä vilkaistuna ne persoonallisuustyypit, jotka ovat aktiivisimpia kaupankävijöitä, pärjäävät huonoimmin, ja toisinpäin. 

Millainen minä olen?

Mitä persoonallisuutensa testattuaan ja tutkimuksen luettuaan pitäisi päätellä? Auttaako tieto minua menestymään jatkossa paremmin?

Kahdeksaatoista australialaissijoittajaa käsittelevään tutkimukseen suhtaudun viihteenä. Yhtä hyvin tutkijat olisivat voineet laskeskella, sijoittavatko tähtimerkiltään oinaat paremmin kuin vesimiehet.

Oman luonteen ja tyypillisten käyttäytymistapojen tunteminen taas on ilman muuta hyödyllistä sijoittajalle. Jos tietää innostuvansa helposti, ehkä kannattaa opetella laskemaan viiteen ennen ostonapin painamista. Jos taas on luonteeltaan varovainen ja kokee, että hyviä sijoituspäätöksiä jää tekemättä, auttaisiko rutiinin rakentaminen ja itsensä ostamaan pakottaminen?

Omien heikkouksien ja vahvuuksien miettimiseen ei tarvitse psykologien kehittämiä testejä, mutta niiden täyttäminen ainakin nostaa oman käyttäytymisen ja luonteen aktiivisen pohdinnan alle.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Vero2017: Mihin suuntaan pörssi? -paneeli 15.3. klo 11.00 - 12.15 (sali D)

Paneeliin osallistuvat pääanalyytikko Sauli Vilén Inderesistä, toimitusjohtaja Jukka Leinonen DNA:sta, toimitusjohtaja Tommi Tervanen Kotipizzasta ja toimitusjohtaja Heikki Väänänen Tokmannista. Paneelin vetäjä on Taloustaidon pörssikolumnisti, sijoituskirjailija Karo Hämäläinen

Vero2017-tapahtuma järjestetään Helsingissä 14. - 15. maaliskuuta. Ilmoittaudu kävijäksi ja tutustu ohjelmaan.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.