veronmaksajat.fi

RAHAT

Nordic Lights listautuu vauhdilla – vuoden tähän asti kiinnostavin tulokas, mutta ei järin halpa

Nordic Lights listautuu vauhdilla – vuoden tähän asti kiinnostavin tulokas, mutta ei järin halpa
30.6.2022

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Onko pääomasijoittajille tullut kiire? Pyörittelevätkö pääomarahastojen hoitajat päätään kauhuissaan: salkussa on keskeneräisiä yhtiöitä, joista pitäisi päästä eroon niin kauan kuin niistä jotain saa?

Sijoituskohteita uhkaavat monet reaalimaailman ilmiöt: inflaatio kiitää, korot nousevat ja monien yritysten tuotteiden ja palveluiden kysyntä pehmenee kuin jätski kesähelteessä.

Samalla pörssissä tuuli on kääntynyt eksotiikalle ja kasvuyhtiöille vastaiseksi. Sijoittajat hakeutuvat kurssilaskun ja epävarmuuden aikana tuttuihin nimiin ja arvo-osakkeisiin.

Siinä missä vielä puoli vuotta sitten pörssiin ja First North -markkinapaikalle marssittiin pystypäin keinosementtiresptiikalla, sijoittajista on tullut huomattavasti valikoivampia. Tällä viikolla peräti kaksi First North -markkinapaikalle pyrkinyttä yhtiötä kertoi peruvansa listautumisensa ainakin tältä erää.

Toinen näistä yhtiöstä oli tällä palstalla aiemmin käsittelemäni Nordec . En osallistunut Nordecin IPO:oon.

Toinen listautumisensa peruneista oli aivovammojen diagnostiikan kehittämiseen erikoistunut Medicortex. Medicortexiin en perehtynyt listautumistiedotetta syvemmälle, sillä jo yhtiöesittelyn ensimmäisestä lauseesta ymmärsin, ettei minulla ole mitään edellytyksiä arvioida yhtiön mahdollisuuksia.

Enkä voi sanoa olevani yllättynyt näiden kahden listautumisen peruuntumisesta. Se, että sijoittajat ovat valikoivia, on minusta terveempää kuin viime vuoden lopulla vallinnut hurlumhei. 

Valoja työkoneisiin

Makrotalouden ja sijoitusmarkkinoiden epävarmuuksista huolimatta työkoneisiin valoja valmistava Nordic Lights haluaa punkea First North -markkinapaikalle, ja vieläpä varsin vauhdikkaasti. Listautumisanti alkoi kuluvan viikon tiistaina ja se voidaan lyödä kiinni jo tänään torstaina kello 16. Jos ennenaikaiseen keskeyttämiseen ei päädytä, anti päättyy perjantaina samaan aikaan. Ellei sitä sitten jatketa.

Sijoittajille jää siten poikkeuksellisen vähän aikaa tutustua pörssitulokkaaseen. Tämä tarkoittaa tietenkin vain meitä rahvasta – instituutioille Nordic Lightsia on tietenkin käyty esittelemässä jo aikapäiviä sitten ja ankkurisijoitusmerkintöjä onkin kerätty poikkeuksellisen laajalta joukolta, niin laajalta, ettei ”ankkureita” voi pitää todellisina ankkureina: yhdestäkään uudesta omistajasta ei tule Nordic Lightsin suuromistaja.

Pietarsaarelainen ja viehättävästi suomenruotsalainen Nordic Lights on erikoistunut valaisimiin, joita se myy työkoneiden valmistajille, sellaisille kuin vaikkapa metsäkonevalmistaja Ponsse. Vahvimmat asiakastoimialat ovat maanrakennuskoneiden ja kaivosteollisuuden koneiden valmistajat.

Selvää on, että pimeässä, jopa luolissa, käytettävien koneiden valaisimilta vaaditaan paljon. Niiltä edellytetään paitsi hyvää valokykyä ja kestävyyttä myös työkoneeseen sopivaa muotoilua.

Osa työkoneiden valmistajille myytävistä valoista on juuri tiettyyn työkoneeseen räätälöityjä, enemmän tai vähemmän yhteistyössä valmistettuja valaisimia. Tällaisia valaisimia konevalmistaja tuskin lähtee kovin herkästi vaihtamaan edullisemman hinnan perässä, sillä vaihdon kustannukset helposti ylittäisivät siitä mahdollisesti saatavat säästöt.

Sitä paitsi valaisimilla on väliä. Jos Ponssen moton lamppu ei toimi halutulla tavalla, motokuski kiroaa Ponssea eikä lamppuvalmistajaa. Siksi metsäkonevalmistaja, joka itsekin haluaa erottua laadulla, on valmis maksamaan lisähintaa siitä, että valaisimet ovat laadukkaita.

Voisi kuvitella, että tästä liiketoiminnasta Nordic Lightsin voittoprosentti on hyvä mutta ei pääse kasvamaan kohtuuttomaksi, siitä asiakkaan asiantunteva ostotoiminto pitää huolen. 

Jälkimarkkinavalaisinten osuus alle kolmannes

Nordic Lightsin liikevaihdosta peräti yli kaksi kolmasosaa tulee työkoneiden valmistajilta, jotka asentavat valaisimet koneisiinsa omalla tuotantolinjallaan ennen kuin laite uutuuttaan kiiltelevänä toimitetaan jälleenmyyjälle tai loppuasiakkaalle. Alle kolmannes tulee sellaisista valoista, joita asennetaan täydennysvaloiksi ennen käyttöönottoa, ja valaisinten uusimisesta laitteen elinkaaren aikana.

Suhdeluku yllättää. Koska jälkimmäinen vajaa kolmannes pitää sisällään myös koneisiin asiakkaiden tehtailla asennettavat lisävalot, niin sanottu varaosamyynti vaikuttaa pieneltä. Jostain syystä Nordic Lightsin markkinaosuus varaosamyynnissä on paljon pienempi kuin suoraan konevalmistajille myytävissä valoissa.

Tämän voi tulkita positiivisesti usealla tavalla. Ensinnä siten, että Nordic Lights pärjää vaativien asiakkaiden niille räätälöidyissä valoissa. Toiseksi siten, että Nordic Lightsilla on hyvät suhteet tärkeisiin konevalmistajiin. Kolmanneksi siten, että konevalmistajille kasvanut myynti on vielä niin tuoretta, että alkuperäisasennetut valot kestävät. Varaosavalotarvetta tulee vasta laitteiden ikääntyessä.

Toki varaosamarkkinan suhteellisen heikkouden voi katsoa kertovan myös huonosta hintakilpailukyvystä. Sekin pitänee paikkansa. Nordic Lights ei kisaa hinnalla vaan laadulla, mikä tietenkin tarkoittaa paitsi itse tuotteiden myös palvelun laadukkuutta, näinä aikoina varmasti esimerkiksi toimitusvarmuutta.

Suurin asiakas toi viime vuonna peräti 29 prosenttia Nordic Lightsin liikevaihdosta. Asiakaskohtainen riski ja riippuvuus on melkoinen. Kymmenen suurimman asiakkaan yhteenlaskettu osuus on kahden kolmasosan luokkaa. 

Velkoja maksuun, hajanainen markkina haltuun?

First North -listautumisannillaan Nordic Lights pyrkii keräämään 15 miljoonan euron bruttovarat. Kerätyistä varoista 2,5 miljoonaa euroa holahtaa järjestelykuluihin. Euro maksaa siis Nordic Lightsille 1,20 euroa.

Nettona tilille jäävät 12,5 miljoonaa euroa saa helposti kulumaan niin sanottuun pääomarakenteen vahvistamiseen, suomeksi velkojen maksamiseen. Maaliskuun lopussa yhtiön nettovelat olivat 25 miljoonaa euroa, kun omaa pääomaa oli vajaat 20 miljoonaa euroa. Alle 30 prosenttiin luiskahtanut omavaraisuusaste korjaantuu, mutta jos yritysostoja haluaa tehdä, maksuvälineenä täytynee käyttää valtaosin omaa osaketta.

Yrityskauppoja lienekin tiedossa, vaikkei neuvotteluja käynnissä olekaan. Tämä nousi silmiinpistävän selvästi esiin Nordic Lightsin esittäytymistilaisuudessa. Yritysostoille on myös selvä teollinen logiikka. Työkoneiden valaisimia valmistavat yhtiöt ovat pienehköjä, markkina on sirpaloitunut. Kuuden prosentin markkinaosuudella Nordic Lights on yksi suurimmista.

Nordic Lights on asemoinut itsensä työkonevalaisinten premiumluokkaan. Sitä suurempi markkina on keskitason valmistajilla, kun taas halpisvalmistajien osuus on Nordic Lightsin arvion mukaan 10–20 prosentin luokkaa.

Fiksulla yritysjärjestelyllä Nordic Lights voisi nousta premiumvalaisinten kukkulan kuninkaaksi. Siitä epäilemättä koituisi mittakaavan mukanaan tuomia tehokkuusetuja.

Sisään sadan miljoonan hinnalla

Nordic Lightsilla on ennen osakeantia vajaat 18 miljoonaa osaketta. Annissa lasketaan liikkeelle kolmisen miljoonaa uutta osaketta, joten osakemäärä nousee noin 21 miljoonaan. Kun merkintähinta on 5,02 euroa osakkeelta, listatumishinnalla Nordic Lightsin markkina-arvoksi tulee 105 miljoonaa euroa. Yritysarvo on nettovelkojen vuoksi sitä suurempi.

Mitä reilun satasen markkina-arvolla saa?

Viime vuonna Nordic Lights teki nykyisellä yhtiörakenteella 66 miljoonan euron liikevaihdolla 5,3 miljoonan euron liikevoiton ja 1,6 miljoonan euron nettotuloksen. Markkinakorkojen noususta huolimatta rahoituskulujen pitäisi pysyä kurissa, koska osakeannilla saadut rahat parantavat yhtiön talousasemaa ja oletettavasti pienentävät velan määrä. Siten sekä marginaalin että velkasumman pitäisi pienetä, jollei yhtiö oitis käytä käteistään johonkin muuhun.

Yhtiö kertoo tavoittelevansa keskimäärin yli kymmenen prosentin liikevaihdon kasvua ja yli 18 prosentin oikaistua EBITA-kannattavuutta. Viime vuonna oikaistu EBITA oli 13,5 prosenttia liikevaihdosta.

Tälle vuodelle Nordic Lights ennakoi 15–25 prosentin liikevaihdon kasvua. Haarukan keskirajalla liikevaihto nousisi 80 miljoonan tienoille.

Näillä tiedoilla Nordic Lights ei ole erityisen edullisesti hinnoiteltu. Tuntuu, että IPO-hinnoittelussa on ajateltu kovempaa kuin ”keskimäärin yli kymmenen prosentin” kasvua. 

20 miljoonan sijoitukset jo plakkarissa

Erona kahteen edelliseen Helsingin pörssin First North -listautumisaikeeseen uskon Nordic Lightsin osakeannin menevän läpi. Suursijoittajat ovat jo tehneet sitoumuksia 20 miljoonan euron osakkeista. Vapaaseen antiin jää kymmenen miljoonan euron arvoiset osakkeet.

Rahaa tosiaan liikkuu 30 miljoonan edestä, sillä 15 miljoonan euron osakeannin ohella nykyisistä omistajista Sponsor-pääomasijoitusyhtiön rahasto ja keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo myyvät omistuksiaan yhteensä samalla summalla. Mikäli kysyntää riittää, nykyomistajat voivat keventää salkkuaan enemmänkin.

Osakemyynti ei ole mitenkään massiivinen suhteutettuna omistajien kokonaisomistukseen. Nykyiset suurimmat omistajat säilyvät suurina jatkossakin. Heillä on sikäli syy toivoa, että Nordic Lights saisi pörssissä hyvän startin ja että sen osakekurssi olisi korkealla siinä vaiheessa, kun ne ovat luopumassa omistuksistaan kokonaan.

Listautumisannin rakenne on hyvä ja perusteltu, ja vakauttamissopimus antanee suojaa pikatappioita vastaan. Suursijoittajien merkintäsitoumukset lisäävät uskoa. Ehkä heille on vilautettu yleisöesittelytilaisuutta enemmän mahdollisia toimialajärjestelyjä?

Nordic Lightsin antiin osallistuisi mielellään. Yhtiö vaikuttaa laadukkaalta ja kilpailukykyiseltä, markkina-asema ja sen kehitysmahdollisuuden kiinnostavat.

Hinnoittelu ei kuitenkaan jätä antiin osallistuvalle sijoittajalle sellaista palkintopihviä, jota olettaisin tai jopa vaadin. Kolmanneksen edullisemmalla arvostuksella eli hieman yli ykkösen taaksepäin katsovalla p/s:llä innostuisin.

Koska anti viedään läpi nopeassa tahdissa ja yksityissijoittajien keskuudessa tuntuu vallitsevan jonkinlainen IPO-lamaannus, merkitsijöillä voi olla hyvät saumat saada osakkeita suuremmalla euromäärällä kuin mihin kovin ylimerkityissä anneissa joutui tyytymään. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti