veronmaksajat.fi

RAHAT

Next Games testaa pelihypen syvyyden

Next Games testaa pelihypen syvyyden
15.3.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Next Gamesia on vaikea ajatella sijoituskohteena siinä mielessä kuin sijoitus ja sijoittaminen yleensä ymmärretään. Jos haluaa ensisijaisesti turvata pääomansa ja toissijaisesti hankkia sille jonkin verran tuottoa, Next Games ei ole oikea kohde.

Start up -luonteestaan ja liiketoiminnan vaikeasta ennakoitavuudesta johtuen Next Gamesin First Northiin siirtymistä edeltävään osakeantiin osallistumista ei voi eikä ole järkeä arvioida samoilla kriteereillä, joilla arvioidaan sijoittamista Elisaan tai Fortumiin. Yhtiö tekee liiketappiota ja sen tuotteen elinkaari voi hiipua kuukausissa.

Pelurille, joka haluaa jännitystä, se voi sopia oikein hyvin. Ja peliyhtiöhän Next Games on!

Pelien elinkaaret ovat lyhyitä. Sen me suomalaiset tiedämme Rovion Angry Birdsistä. Kilpailu on kireää, mutta supermenestyjä saa jättipotin. Sen me suomalaiset tiedämme Supercellistä.

Jos Next Games osuu kultasuoneen, osake on halpa. Jos Next Games menestyy kohtuullisesti, markkina-arvon oikeutusta on vaikeampi hahmottaa. 

150 miljoonan euron hintalappu

Mobiilipeliyhtiö Next Games aloitti osakeantinsa tämän viikon maanantaina. Jo viime viikolla yhtiö kertoi tietoja annin koosta: tarjolle annetaan alustavasti enintään 4 003 000 osaketta, joiden merkintähinta on 7,50–7,90 euroa kappaleelta.

Yksityissijoittajan tulee aina varautua siihen, että hinta on hintahaarukan yläreuna. 7,90 euron osakekohtaisella hinnalla Next Gamesin markkina-arvoksi tulee 143 miljoonaa euroa. Sillä yhtiö on suunnilleen yhtä arvokas kuin Qt Group ja selvästi arvokkaampi kuin vaikkapa Consti tai Marimekko. Honkarakenteita Next Gamesin arvolla saisi viisitoista. Koska yhtiö voi laskea liikkeelle lisäosakkeita ja optio-ohjelmakin on viritteillä, firman hinnaksi tulee pyöreästi 150 miljoonaa euroa.

Jotta osakkeeseen kannattaisi sijoittaa, yrityksen tulisi luonnollisesti olla listautumishintaa arvokkaampi.

Viikonloppuna, jolloin Next Gamesin antiesite ei ollut vielä saatavilla, haarukoin, millainen yhtiön tuolisi olla, jotta sen hinta voisi olla 150 miljoonaa euroa. Päädyin karkeaan hahmotelmaan. Koska pelien syklit ovat lyhyitä, markkina-arvo pitäisi oikeuttaa seuraavien kolmen vuoden aikana tulevilla kassavirroilla, joihin lisätään tuleviin hankkeisiin kohdistuvat investoinnit.

Käytännössä se tarkoittaisi, että Next Gamesin pitäisi tienata ulkona olevalla The Walking Dead -tv-sarjaan perustuvalla pelillä ja seuraavilla kahdella pelillä keskimäärin reilut 50 miljoonaa euroa vuodessa ja niiden päälle kaikki markkinointiin ja lisenssinhaltijalle menevät kulut. Tuleviin hankkeisiin kuluvat ulkopuolisille maksettavat kulut ja rullaavat palkkakulut olisivat tässä stetsonimenetelmällä muodostamassani arvonmääritystavassa sijoittajan hinta tulevien pelien mahdollisuuksista.

Kun Next Games julkisti listautumiseen liittyvän esitteensä, huomasin, että yhtiön myyntikate oli viime vuonna 8,3 miljoonaa euroa, ja siitä pitää vielä vähentää ainakin markkinointikulut. Paljon siis pitää kiriä, mutta alalla muutokset voivat olla nopeita – kumpaankin suuntaan.

Äkkipäätään voisi ajatella, että jos yhtiö saa pelinsä menestymään, se saa luultavasti jatkossakin tehtäväkseen pelejä, joilla on menestymisen eväät. Profiloitumisensa takia Next Games poikkeaa esimerkiksi Roviosta, joka tuntuisi jääneen yhden hitin ja brändin ihmeeksi. Next Games käyttää muualta tuttuja viihdebrändejä, joilla on valmis pohjatunnettuus.

Siksi kolmen vuoden kassavirtaan pohjautuva arvonmääritystapa on vähintään yhtä paljon pielessä kuin suuri osa muista keinoista määritellä yhtiön oikeaa arvoa.

Ostamalla menestystä

Next Gamesin ajatus on tuottaa ensinnäkin jo olemassa oleviin viihdebrändeihin perustuvia pelejä ja toiseksi tienata pelaajien pelin sisällä tekemillä ostoksilla. Jälkimmäinen on mobiilipelialalla tuttu käytäntö: peli itsessään ei maksa mitään, mutta peliin koukuttuneet pelaajat voivat parantaa menestymismahdollisuuksiaan tai nopeuttaa etenemistä rahan avulla. Myös mainospaikkojen myyminen pelin sisälle voi kerryttää rahaa pelifirmalle.

Selvä valtaosa pelaajista ei maksa peliyhtiölle senttiäkään. Next Gamesin päiväkohtainen myynti aktiivista pelaajaa kohden oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 26 senttiä.

Jo olemassa olevien viihdebrändien hyödyntäminen tekee Next Gamesista kiinnostavan. Mobiilipelin suurin ongelma on hukkuminen tarjontapaljouteen. Kun apuna on vaikkapa televisiosarja, perustunnettuus tulee annettuna. Televisiosarjaan pohjautuminen oletettavasti myös pidentää pelin elinkaarta, kun brändi pysyy kuluttajien mielessä.

Kiinnostavaksi asetelman tekee myös markkinatilanne. Viihdebrändien oikeuksienhaltijoita kiinnostavat mobiilipelimarkkinoilta saatavissa olevat lisätulot. Pelejä voi tehdä inhouse tai niitä voi tehdä yhdessä pelistudion niin kuin Next Gamesin kanssa. Kumppanin käyttäminen on oikeudenhaltijalle helppo ja turvallinen tie. Käytännössä vailla minkäänlaista taloudellista riskiä se pääsee osalliseksi mobiilipelieuroista. Peli lisäksi parhaimmillaan lisää kuluttajan sitoutumista brändiin.

Viihdebrändien oikeuksienomistajat ymmärtävät tunnettuuden arvon. Lisenssineuvottelujen voi olettaa olevan vaikeita, ja peliyhtiön on kyettävä vakuuttamaan oikeuksienomistaja siitä, että se kykenee tekemään laadukkaan ja brändilupausta vastaavan tuotteen.

Pieni suomalainen pelifirma on neuvotteluissa pahasti alakynnessä – kunnes se, toivottavasti, – osoittaa ylivertaisuutensa rahaa tuottavien pelien tekijänä, jolloin neuvotteluasetelma kallistuu ainakin lähemmäs tasapainoa jollei suorastaan pelistudion eduksi. 

Instituutioanti meni jo

Next Games käyttää listautumiseen suunnilleen kolme miljoonaa euroa. Se on First North -yhtiöltä poikkeuksellisen paljon, kymmenisen prosenttia kerättävän rahan määrästä. Ehkä Next Games suhteuttaa antikulut siihen, että kuluttajan mobiilipeleihin käyttämistä tuloista markkinapaikan ylläpitäjän Google ja Apple nappaavat kolmenkymmenen prosentin komission?

Mutta kolme miljoonaa – turhaan! Osakkeet on jo käytännössä myyty!

Swedbankin, OP:n ja Visio varainhoidon rahastot sekä Ilmarinen ja Varma ovat antaneet merkintäsitoumuksen 3,56 miljoonasta Next Gamesin osakkeesta. Lisäksi The Walking Dead -oikeudet omistava AMC Networks Ventures on luvannut kuitata 1,725 miljoonan euron edestä saataviaan – siis käytännössä lisenssimaksuja – osakkeilla. Jos ja kun Next Gamesin osakkeen hinta asettuu hintahaarukan ylärajalle 7,90 euroon, AMC saa 218 000 osaketta.

Näin instituutioannissa tarjolla olevista 3,6 miljoonasta osakkeesta lähes 3,8 miljoonaa on jo kaupattu. Instituutioanti on de facto ylimerkitty ennen kuin se alkoikaan.

Käytännössä sitoutuneet sijoittajat eivät saa sitoutumustensa mukaista osakemäärää, jotta muitakin instituutiosijoittajia saadaan omistajaksi. Lisäosakkeitakin käytetään.

AMC:n kuittausmerkintää sen sijaan voinee pitää paitsi varmana myös merkittävänä tietona. AMC haluaa vahvan otteen Next Gamesista. Oikeudenomistajat ovat läänittäneet pelifirmoja, ja tässä jaossa Next Gamesia korvamerkitään AMC:lle. Se on mahdollisuus mutta myös rajoite: Next Gamesia ei noin vain kaupata kilpailevalle tv-yhtiölle. 

Suuremman hullun sijoitus

Rovion ja Supercellin jälkeen suomalaissijoittajat ovat kieli pitkällä odottaneet pelifirman listautumista. Next Games on vastaus toiveisiin.

Eikä se ole lainkaan niin höpsö firma kuin ensimmäinen pelialan listautuja olisi voinut olla. Next Gamesilla on näyttöä liikevaihtoa kerryttävästä liiketoiminnasta, eikä firma ole järin tappiollinenkaan. Yhtiön kuluista jakelualustojen maksut ovat suoraan suhteessa myyntiin ja lisenssikulut pääosin myyntisidonnaisia. Markkinointikuluja voi säätää nopeasti.

Varsinkin annin jälkeen Next Gamesin tase on hyvässä kunnossa. Lisää rahaa ei tarvitse hakea aikapäiviin. Sillä on työrauha ja toivottavasti omistuksen kautta sitoutetut ja motivoituneet työntekijät.

Puhtaasti liiketoimintalukujen perusteella en kuitenkaan laittaisi rahojani Next Gamesiin. Epävarmuustekijöitä on aivan liikaa. Enkä suosittele kenellekään Next Gamesia ainoaksi tai edes yhdeksi harvoista sijoituksista.

Pienen siivun sitä voi kuitenkin hyvin merkitä luottaen siihen, että antia markkinoitaessa Next Games saadaan myytyä niin kiinnostavana yhtiönä, että annissa alimerkinnöille jääneet sijoittajat syöksyvät ostamaan osaketta First North -listalta, jahka se sinne ilmestyy.

Tällöin kyseessä ei ole sijoittaminen vaan vedonlyönti eli uhkapeli eli spekulointi. Spekuloinnin pohjana on usko siihen, että joku maksaa osakkeesta piakkoin enemmän kuin 7,90 euroa. Ylikysynnän lisäksi osaketta ylöspäin ajava tekijä voi olla esimerkiksi seuraavien pelien lisensointikohteiden julkistaminen – ja sitä seuraava seuraavan pelin julkistamisen odottaminen.

Annin plussapuoliin kuuluu ehdottomasti se, että sen yhteydessä ei järjestetä lainkaan osakemyyntiä. Kaikki nykyomistajat pitävät omistuksensa. Se tarkoittaa, että myös he toivovat ja uskovatkin, että osakekurssi nousee antihinnasta. Yhtiön suurimmalla omistajalla Jari Ovaskaisella on kokemusta yrityksen myymisestä veretseisauttavaan hintaan.

Yleisöannissa on jaossa alustavasti 350 000 osaketta. Yksi sijoittaja voi merkitä 100–20 000 osaketta eli laittaa Next Gamesiin kiinni jotain 790 ja 158 000 euron väliltä. Viimeaikaiset listautujat ovat keränneet suunnilleen pariatuhatta osakkeenomistajaa. Hypeä aikaansaaneella Vincitillä oli helmikuun lopussa reilut 3500 osakkeenomistajaa.

Next Gamesin voisi kuvitella saavuttavan Vincitin suosion. Tällöin jokaiselle merkitsijälle jäisi jaossa juuri sata osaketta.

Jos sen merkitsee, tappioriski on rajattu 790 euroon.

Viikon trio: Next Gamesin herrat

Next Gamesin selvästi suurin omistaja on perustamansa Ioboxin järkyttävään hintaan vuosituhannen vaihteen it-huumassa kaupannut Jari Ovaskainen, joka sittemmin on keskittynyt pääomasijoittamiseen.

IDG Ventures on yhdysvaltalainen pääomasijoitusrahastoyhtiö. Sen III-rahasto on Next Gamesin toiseksi suurin omistaja. IDG Technology Venture Investment on yhtiön yhdeksänneksi suurin omistaja reilulla 400 000 osakkeella.

Achrénin veljekset, Kalle Hiitola ja Jaakko Jumisko perustivat Next Gamesin vuonna 2013.

Omistaja Osakemäärä Omistuksen arvo
1. Jari Ovaskainen 3 032 652 24,0 milj. euroa
2. IDG Ventures III  1 094 244 8,6 milj. euroa

3.
Joakin Achrén
Mikael Achrén*
Kalle Hiitola*
Jaakko Jumisko*

935 896

 

7,4 milj. euroa


* osakemäärä 935 896, omistuksen arvo 7,4 milj. euroa

Lähde: Next Gamesin esite.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti