veronmaksajat.fi

RAHAT

Näin talousnobelisti Richard Thaler sijoittaa – ja menestyy

Näin talousnobelisti Richard Thaler sijoittaa – ja menestyy
26.10.2017

Karo Hämäläinen

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia tuskin katselee Morningstarin rahastotähtiä päättäessään, kenelle se myöntää taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi. Eikä talouden Nobelin saajaa tavata ennustaa tähdistä. Tällä kertaa olisi voinut.

Tämänvuotinen talousnobelisti Richard Thaler on paitsi pitkän uran tehnyt tutkija myös menestyvä rahastomies. Thaler perusti vuonna 1993 yhdessä Russell Fullerin kanssa Fuller & Thaler Asset Management -nimisen varainhoitoyhtiön. Yhtiö pyörittää omaa sijoitusrahastoa Fuller & Thaler Behavioral Small-Cap Equity Fundia, ja lisäksi se on J. P. Morganin Undiscovered Managers Behavioral Value -rahaston neuvonantaja.

Kummankin rahaston rahastoja luokitteleva Morningstar on arvioinut viiden tähden väärtiksi. 

Ylituottoa sijoitusvirheistä

Richard Thaler on Nobelin arvoiseksi arvioidulla akateemisella urallaan erikoistunut tutkimaan ihmisten epärationaalisuutta taloudellisina toimijoina.

Käyttäytymistaloustieteen tutkijat ovat olleet viime vuosina hyvin edustettuina nobelpalkittujen joukossa ja heistä tehdään elokuvia. Käyttäytymistaloustieteistä on tullut taloustieteen valtavirtaa. Vain omaa etuaan excel-taulukon tapaan kalkyloivalle homo economicukselle on heitetty hyvästit.

Usein käyttäytymistaloustieteen tutkimukset nostavat esiin kiinnostavia havaintoja ihmisen toiminnasta. Käsityksemme itsestämme ja omasta toiminnastamme lisääntyy.

Käyttäytymistaloustieteen tutkimuksia lukeva sijoittaja voi paperin luettuaan puntaroida omaa käyttäytymistään. Ahaa! Noinhan minäkin tosiaan toimin. Kuinka voisin jatkossa välttää sortumista tuohon virheeseen, joka eittämättä heikentää sijoitustuottoani?

Virheiden karsiminen on hyvä lähtökohta, joka oletettavasti tuottaa paremman sijoitusmenestyksen. Richard Thaler haluaa kuitenkin astua askeleen pidemmälle.

Hän haluaa tehdä ylituottoa hyötymällä siitä, että muut markkinatoimijat syyllistyvät sijoitusvirheisiin. Fuller & Thaler -varainhoitoyhtiön rahastojen strategia on rakennettu muiden virheistä hyötymiselle.

Hyvin on sujunut. Saavutettujen sijoitustuottojen lisäksi siitä todistaa se, että varainhoitoyhtiön hoidossa on joko rahastojen tai neuvonnan kautta yhdeksän miljardin Yhdysvaltain dollarin sijoitusvarat. Nobel-gloria tuskin ainakaan vähentää kiinnostusta Fuller & Thaleria kohtaan. 

Tähtäimessä yli- ja alireagointi

Fuller & Thaler etsii yksittäisten osakkeiden tasolla tapahtumia, jotka tyypillisesti saavat sijoittajat käyttäytymään "väärin".

Ostopaikan synnyttää muiden sijoittajien ylireagointi tai alireagointi.

Ylireagointi synnyttää ostopaikan silloin, kun sijoittajajoukko säikähtää jotakin negatiivista uutista kohtuuttoman paljon. Tällöin osakkeen kurssi laskee enemmän kuin sen pitäisi.

Alireagointi puolestaan synnyttää ostopaikan siinä tapauksessa, että markkinat eivät ota hyviä uutisia huomioon täydestä arvosta.

Fuller & Thalerin oma Behavioral Small Cap Equity Fund pyrkii hyötymään siitä, että markkinat ylireagoivat vanhaan negatiiviseen informaatioon tai alireagoivat uuteen positiiviseen informaatioon. Rahasto etsii yhtiöitä, joita sisäpiiriläiset ostavat merkittävästi tai joissa on käynnissä merkittävä osakkeiden takaisinosto, ja yhtiöitä, jotka tuottavat suuria tulosyllätyksiä.

Viiden vuoden ajanjaksolla rahasto on antanut keskimäärin 16,6 prosentin vuosituoton, kun sen vertailuindeksi Russell 2000 on tuottanut samalla ajanjaksolla keskimäärin 13,8 prosenttia vuodessa. 

Lisäpotkua yhtiökoosta ja tyylistä

J. P. Morgan Undiscovered Managers Behavioral Value -rahaston sijoitusperiaatteissa on sama pyrkimys tarkkailla sisäpiiriläisten ostoja ja omien osakkeiden takaisinostoja, joiden katsotaan olevan merkki siitä, että alituoton ajan jälkeen osakkeessa on taas nousupotentiaalia. Rahasto myy osakkeita, joita sisäpiiriläiset myyvät merkittävästi tai joissa on osakeanteja tai jotka ovat aktiivisia yrityskaupparintamalla.

Kumpikin Fuller & Thalerin rahasto on keskittynyt markkina-arvoltaan pieniin yhtiöihin. Niiden on todettu tuottavan paremmin kuin suuryhtiöiden.

J. P. Morganin rahasto on keskittynyt vieläpä pieniin arvoyhtiöihin. Näin osakkeet poimitaan siitä sijoitusuniversumin kulmasta, jossa risteävät yhtiökoon ja osakkeen arvostuksen suhteen tilastollisesti tuottoisimmat säikeet. 

Karo Hämäläinen

Kirjailija on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti