veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin pörssiosakkeita tappiolla – voinko vähentää tappioni sijoitusasunnon luovutusvoiton verosta?

Myin pörssiosakkeita tappiolla – voinko vähentää tappioni sijoitusasunnon luovutusvoiton verosta?
28.11.2023

Sain vuonna 2023 luovutusvoittoa sijoitusasunnon myynnistä 10 000 euroa. Voitosta menee veroa 30 prosenttia eli 3 000 euroa, koska minulla ei ole muita pääomatuloja eikä liioin pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä. 

Ostin muutama vuosi sitten 5 000 eurolla pörssiosake-erän, jonka arvo on sittemmin pudonnut ja on tällä hetkellä vain 2 000 euroa. Jos myyn kyseiset pörssiosakkeet vielä tänä vuonna, voinko vähentää kyseisen tappion sijoitusasunnon luovutusvoiton verosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:  

Et voi vähentää luovutustappiota luovutusvoiton verosta, vaan luovutusvoitosta. 

Luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. Sen lisäksi luovutustappiot voidaan nykyisin vähentää luovutusvoittojen kokonaan tai osin puuttuessa myös muista pääomatuloista. 

Pörssiosakkeiden myynnistä sinulle koituva 3 000 euron tappio vähennetään siis sijoitusasunnon myynnistä saamastasi 10 000 euron luovutusvoitosta, jolloin verotettavaksi pääomatuloksi jää 7 000 euroa. Tästä määrätään veroa (30 % x 7.000 e) 2 100 euroa. 

Sinun pitää ehtiä myydä tappiolliset pörssiosakkeesi vielä vuoden 2023 puolella, jotta tappio pienentäisi verotettavaa luovutusvoittoasi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti