veronmaksajat.fi

RAHAT

Mistä pankista tallelokero tai asiakirjasäilytys? Hinnat säilyneet ennallaan

Mistä pankista tallelokero tai asiakirjasäilytys? Hinnat säilyneet ennallaan
17.7.2019

Kun asiakirjat sähköistyvät, pankkien tallelokeroiden tarjonta ja kysyntä vähenevät. Jos etsii säilytyspaikkaa esimerkiksi testamentille, pankin asiakirjasäilytys on yksi vaihtoehto. Vertailumme kertoo, että pankkien tallelokeroiden ja asiakirjasäilytyksen tarjonta ja hinnat ovat likimain samat kuin vuosi sitten.

Viisi pankkia kahdeksasta tarjosi heinäkuussa 2019 asiakkailleen tallelokeron tai asiakirjasäilytyksen tai molemmat. 

Sekä tallelokeroiden että asiakirjasäilytyksen tarve vähenee, kun asiakirjat ja sopimukset sähköistyvät. Johtaja Tiina Äijö Nordeasta arvioi, että esimerkiksi taloyhtiöiden paperisten osakekirjojen digitalisoinnin vauhdittuminen vähentää edelleen säilytystarvetta. Toisaalta hän tallelokeroille on oma uskollinen käyttäjäkuntansa, hän sanoo. 

Taloustaito.fi vertaili pankkien säilytystarjonnan myös kolmena aiempana kesänä. Vuoden aikana vain yksi hinta – Handelsbankenin isoimman tallelokeron – on noussut.

Vaatimatonta tiedotusta tallelokeroista ja asiakirjasäilytyksestä

Pankin tallelokero on turvallinen paikka arvokkaiden tai tunnearvoa sisältävien esineiden säilytykseen. Näihin kuuluvat korut, timantit ja vanhat paperivalokuvat. Toisaalta näille hyvä vaihtoehto on kodin paloturvallinen kassakaappi.

Pankit eivät markkinoi tallelokeroitaan tai asiakirjasäilytystään. Palvelu tarjoavien isojen pankkien verkkosivuilta löytyvässä hinnastossa ne kuitenkin on eritelty. 

Toisin on pienissä pankeissa. Esimerkiksi POP Pankkeja edustavan Suupohjan Osuuspankin, joka on pankkiryhmänsä suurin pankki, nettisivujen hinnastossa mainitaan vain yleisimmät pankkipalvelut. Tallelokero ja asiakirjasäilytys eivät näy hinnastossa.

Vastaavasti Handelsbankenin viestintäjohtaja Pirjetta Soikkeli myöntää, että Handelsbanken ei markkinoi tallelokeroita, joita pankilla on noin 20 konttorissa.

Tallelokeropalvelu ei kuulu Danske Bankin, Nooa Säästöpankin eikä S-Pankin tarjontaan.

Vakuuttaminen karsii kysyntää

OP Helsingin 13 konttorista seitsemässä on tallelokeroita pankin omistaja-asiakkaille. Johtaja Tiina Mäkelä sanoo, että tallelokeroiden tarve on vähentynyt vuosi vuodelta. Yksi selitys on vakuuttaminen. 

”Jos vakuuttaa arvoesineet, ne saa säilyttää omassa kodissa, jolloin ne ovat tarpeen mukaan heti käytettävissä”, Mäkelä kertoo.

Asiakkuus ja lokerokoko hintaperusteina

Pankkien tallelokerojen hintoja säätelevät asiakkuus ja tallelokeroiden koko. Pankeille parhaat asiakkaat maksavat käyttämistään palvelutapahtumista vähiten. Tämä yleensä pätee myös säilytyspalveluihin.

Vertailun edullisimman pienen tallelokeron saa Suupohjan Osuuspankista (36 e/vuosi).

Kallein lokero löytyy Nordeasta, jossa 45 cm korkea lokero maksaa muille kuin Nordean Private Banking- ja Premium-asiakkaille 360 euroa vuodessa. 

Lisäksi unohdus- ja lopetuskulut

Jos kadottaa tallelokeronsa avaimen, joutuu maksamaan lukon vaihtamiskulut. Todellisten kulujen lisäksi pankki perii ”avainmaksun”: Handelsbanken 85 euroa, Aktia 80 euroa, Nordea 50 euroa sekä OP Helsinki 25 euroa.

Suupohjan Osuuspankki lienee edullisin. Se veloittaa avaimesta 20 euroa ja lukonvaihdosta 30 euroa.

Jos kuolinpesäasiakas lopettaa kuolleen henkilön tallelokeron, jonka sisältö on saatava perukirjaan, pankin edustajan on oltava paikalla. Lokeron sisällön luetteloimisesta ja pöytäkirjan tekemisestä Nordea perii vähintään 50 euroa, Aktia 25 euroa ja Suupohjan Osuuspankki vähintään 20 euroa. OP Helsinki veloittaa tästä sadan euron tuntipalkan mukaisesti. 

Vertailussa pankkien tallelokerot

Hyvälle asiakkaalle hyvä hinta.  

Pankki

Hinta, e/vuosi*

Muutos vuoteen 2018, e

Aktia

42–168

0

Handelsbanken

85–190

0–90

OP Helsinki

60–180

0

Nordea

84–360

0

Suupohjan Osuuspankki

36

0

*Yleensä vaihteluvälin alin hinta pätee pienimmästä tallelokerosta parhaille asiakkaille, ylin hinta isoimmasta lokerosta yleensä muille asiakkaille. 

Asiakirjasäilytys tallelokeroa joustavampi

Pankit tarjoavat asiakirjasäilytystä esimerkiksi testamenteille ja talletustodistuksille. Handelsbanken, Danske Bank ja S-Pankki eivät tarjoa asiakirjasäilytyspalveluja.

OP Helsingin Tiina Mäkelä sanoo asiakkaiden käyttävän yhä useammin asiakirjasäilytystä, joka sopii hyvin niin kauppa-, peru-, perinnönjako- ja asunto-osakekirjoille. 

”OP Helsingin asiakas voi asioida missä tahansa osuuspankissa, ja me toimitamme asiakirjasäilytyksen sisällön asiakkaan toivomaan konttoriin”, Mäkelä kuvaa palvelun joustavuutta. 

Asiakirjasäilytyksessä laaja hintahaitari

Asiakirjasäilytyksen hinnoissa on suhteellisesti isot erot. Nordea tarjoaa maksuttoman asiakirjasäilytyksen parhaille eli Private-asiakkailleen. Kuudesta pankista kallein on Aktia, jonka vähimmäisveloitus on 60 euroa vuodessa.

Säilytysmaksujen lisäksi useimmat pankit veloittavat asiakirjan noudosta, muutama pankki veloittaa myös asiakirjan jätöstä.

Myös asiakirjatyyppi voi vaikuttaa säilytyshintaan. Nordeassa muut kuin Private- ja Premium-asiakkaat maksavat testamentin, lahjakirjan ja avioehdon säilyttämisestä kaksi euroa kuukaudessa joka asiakirjasta. Vastaavasti Nordean säilyttämissä asunto- tai kiinteistöosakkeissa, panttikirjoissa sekä muissa asiakirjoissa ja sopimuksissa kuukausimaksu on kolme euroa.

Asiakirjasäilytyksen käsittelykuluissa erot ovat jopa kymmenkertaiset. Nordea veloittaa muiden kuin Private-asiakkaidensa jokaisesta asiakirjajätöstä ja -otosta 50 euroa. OP Helsinki veloittaa sekä jätöstä että noudosta viisi euroa.

Selvästi edullisin asiakirjojen säilytysmaksuissa on kuitenkin Suupohjan Osuuspankki, joka ei veloita asiakirjan jätöstä eikä asiakirjan nostosta. 

Vertailussa asiakirjasäilytys

Paperinen asiakirja säilyy maksutta tai 60 eurolla.

Pankki

Hinta, e/vuosi

Aktia

 60*

OP Helsinki

 21,6

Nooa Säästöpankki

 40

Nordea

 0–36**

Suupohjan Osuuspankki

 24–48**

*Aktialla paperimuotoisten asiakirjojen säilytys 1,5 e/kpl/kk, kuitenkin vähintään 5 e/kk.

**Vaihteluvälin alin hinta parhaille asiakkaille, ylin hinta muille asiakkaille.

Hannu Kaskinen

Ålandsbankenilta ei saatu vastauksia kyselyyn jutun valmistumiseen 11.7.2019 mennessä. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti