veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Lähimaksun yläraja tuplaantuu – voit maksaa 50 euroa ilman pin-koodia

Lähimaksun yläraja tuplaantuu – voit maksaa 50 euroa ilman pin-koodia
8.4.2019

Lähimaksuraja nousee 25 eurosta 50 euroon huhtikuussa. Tämä tarkoittaa, että voit maksaa 50 euron maksun näpyttelemättä pin-koodia maksupäätteeseen. Jo lähes 80 prosenttia suomalaisista käyttää lähimaksua.

Useimpien pankkien maksukorttien lähimaksurajat nousevat tällä viikolla. Yrityksillä on mahdollisuus siirtyä 50 euron lähimaksurajaan perjantaina 12. huhtikuuta.

Kortinhaltijoiden ei tarvitse tehdä mitään rajan nousemisen takia. Rajan nousu vaatii kuitenkin joitakin toimia maksupäätteiden haltijoilta, joten kaikissa yrityksissä korkeampi lähimaksuraja ei ole välttämättä käytössä heti perjantaina.

Suomalaisista 79 prosenttia käyttää lähimaksua. Piakkoin julkaistavan Finanssiala ry:n Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksesta mukaan kaksi vuotta sitten luku oli 52 prosenttia. Erityisen suosittua lähimaksaminen on nuorten keskuudessa, mutta 75–79-vuotiaistakin 57 prosenttia vastaa käyttävänsä lähimaksua. 

Milloin lähimaksuraja nousee 50 euroon?

 • Aktia: maksukorttien lähimaksuraja nousee huhtikuun loppuun mennessä
 • Danske Bank: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • Handelsbanken: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4
 • Nordea: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • Oma Säästöpankki: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • OP Ryhmä: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • POP Pankki: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • S-pankki: maksukorttien lähimaksuraja nousee 12.4.
 • Säästöpankit: Maksukorttien lähimaksuraja nousee 15.4.

Lähimaksu on turvallinen tapa maksaa

Lähimaksaminen on turvallista – jopa perinteistä korttimaksamista turvallisempaa, sillä voro ei voi urkkia maksajan tunnuslukua olan yli. Lähimaksuja ei voi myöskään piippailla kannettavan maksupäätteen avulla väentungoksessa. 

Lähimaksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä ei ole Finanssiala ry:n (FA) mukaan tiedossa Suomessa eikä muualla Euroopassa. 

”Kortin lukuetäisyys on lyhyt. Päätteen pitää olla lähes kiinni kortissa, ja kortti on pidettävä hetken aikaa päätteen lähellä. Rahat saadakseen maksupäätteen haltijalla tulee lisäksi olla sopimus korttitapahtumien vastaanottamiseksi ja tili pankissa tapahtumien hyvitystä varten. Pankki tunnistaa asiakkaat ja tietää, kenelle rahat ovat päätyneet”, FA:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp sanoo tiedotteessa. 

Mikä lähimaksu?

 • Kun maksat lähimaksamiseen tarkoitetulla kortilla ensimmäisen kerran, syötät tunnusluvun maksupäätteeseen normaalisti. Tämän jälkeen kortilla voi maksaa  lähilukuominaisuutta käyttäen.
 • Myöhemmin tunnuslukua kysytään satunnaisesti sen varmistamiseksi, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa. Kun lähimaksuraja nousee 50 euroon, maksupääte saattaa pyytää tunnuslukua ensimmäistä kertaa maksettaessa.
 • Lähimaksu ei ole pakko käyttää, joten voit halutessasi maksaa perinteisellä tavalla viemällä kortin maksupäätteeseen ja syöttämällä tunnusluvun.
 • Myyjä antaa sinulle kuitin lähimaksusta.
 • Voit käyttää lähimaksua myös ulkomailla. Lähimaksurajat vaihtelevat eri maissa.

MAKSUKORTTI KADOKSISSA! Jos korttisi katoaa, soita asiasta välittömästi pankkisi sulkupalveluun. Numerot palvelevat ympäri vuorokauden. Tarkista sulkupalvelun numero pankistasi ja tallenna numero kännykkään.

Minna Petäinen 

Pankkilistaukseen listätty Oma Säästöpankki, POP Pankki ja Säästöpankit 10.4.

Rahat, verot, työ & eläke, koti