veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Kustannusten nousu pilasi tuloskauden – tässä iloisimmat yllätykset ja pahimmat pettymykset

Kustannusten nousu pilasi tuloskauden – tässä iloisimmat yllätykset ja pahimmat pettymykset
15.8.2018

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Liikevaihdot ennusteisiin, tulokset alle. Siinä tiivistetysti Helsingin pörssin puolivuotisraportointikauden anti. Tuloskauden suuret linjat voi jo vetää yhteen, vaikka muutama pieni yhtiö vielä panttaa osavuosituloksiaan.

Toisin sanottuna: yritysten myynti käy hyvänä, mutta kustannukset ovat nousseet ennakoitua enemmän. Mistä se johtuu?

”Ilmeisesti kustannusinflaatiosta ja työvoimapulasta. Uskomme, että kannattavuustilanne paranee tästä eteenpäin”, Fonditan salkunhoitaja Kenneth Blomqvist arvelee.

”Maailmantalouden – ja Suomenkin – talouden hyvä veto näkyy nyt kustannusten nousuna, kapasiteettirajoitteina ja joiltakin osin komponenttien niukkuutena. Oikeastaan on nähty hyvän suhdanteen negatiiviset vaikutukset tuloksiin ja yhtiöiden toimintaympäristö on muuttunut. Nyt mitataan yhtiöiden hinnoitteluvoimaa”, FIMin pääanalyytikko Kim Gorscehlnik sanoo.

Metso yllätti iloisesti

Pyysin FIMin pääanalyytikkoa Kim Gorschelnikia ja pienyhtiösijoittamiseen erikoistuneen Fonditan salkunhoitajaa Kenneth Blomqvistia summaamaan suomalaisten yhtiöiden tulosjulkistussesongin.

Kumpikin nostaa Metson ja Detection Technologyn esiin positiivisina yllättäjinä.

Metson laitemyynti näyttää kääntyneen”, Gorscehlnik kiittelee.

Metson liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla 13 prosenttia. Saadut tilaukset kasvoivat sitä voimakkaammin, 16 prosenttia.

Blomqvistia ilahduttaa Detection Tehnologyn hieno kasvun jatkuminen. Säteilyanturiyhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto kasvoi 11 prosenttia, mutta toisen neljänneksen kasvu lähenteli kahtakymmentä prosenttia.

Muista positiivisista yllättäjistä Blomqvist mainitsee Tokmannin, joka kasvoi 11 prosenttia ja vertailukelpoisin myymälöinkin seitsemän prosenttia. Samalla halpakauppaketju pystyi parantamaan kannattavuuttaan selvästi.

Nesteen ja metsäyhtiöistä UPM:n tulokset ja erityisesti näkymät loppuvuodelle olivat positiivisia. Pienemmistä yhtiöistä muiden muassa Admicom, Detection Technology, Talenom ja Qt Group kasvoivat vahvasti”, FIMin Gorscelnik listaa.

Pettymyksiä metsästä ja raksoilta

Stora Enso, Metsä Board ja Nokia pettivät. Storan ja Metsä Boardin kannattavuus oli jonkin verran odotettua heikompi puun korkean hinnan vuoksi, ja lisäksi Storan näkymät olivat vaisut”, Blomqvist sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että Stora Enson tulos paranee loppuvuotta kohti ja myös ensi vuonna.

”Sekä Stora Enson että Metsä Boardin kysyntä jatkuu hyvänä tulevat vuodet. Nokian Networks-divisionan alla oleva kannattavuus oli kolmen vuoden pohjassa, mikä ihmetyttää”, hän jatkaa.

Gorschelnik nostaa pettymyksistä esiin Nokian verkkoliiketoiminnan lisäksi Cargotecin, Outotecin ja Wärtsilän.

”Sektoreista rakennusyhtiöt (Lehto, SRV, YIT) olivat heikkoja. Kustannusten nousu on rokottanut katteita. Kausiluonteisesti loppuvuosi on kuitenkin parempi. Myös elintarvikeyhtiöiden (Atria, HKScan, Raisio ja tulosvaroituksen antanut Apetit) tulokset heikentyivät edellisvuodesta ja olivat selviä pettymyksiä”, hän pohtii.

”Suomen talouden vedosta ja kuluttajaluottamuksesta huolimatta monet kotimarkkinayhtiöt ovat olleet alkuvuonna vaisuja. Aika yllättävää! Suurimman poikkeuksen tähän toi Marimekko, jonka kehitys myös Suomessa oli erittäin vahva”, Gorschelnik huomauttaa.

Fondita lisäsi DNA:ta

Kenneth Blomqvst hoitaa yhdessä Markus Larssonin kanssa Fonditan Suomeen keskittyvää osakepoimintarahastoa Fondita Equity Spicea sekä pohjoismaisiin pieniin yhtiöihin erikoistuneita Nordic Small Cap- ja Nordic Micro Cap -rahastoja. Muissa Fonditan rahastoissa Suomen osuus on pieni tai olematon.

Millaisia muutoksia olet tehnyt hoitamiesi rahastojen salkkuihin tuloskauden myötä, Kenneth Blomqvist?

”Hyvin vähän olemme tehneet, koska näemme hyvää potentiaalia salkkujemme sijoituksissa pitkällä aikavälillä. Olemme kasvattaneet omistustamme DNA:ssa viime kuukauden osakekurssiromahduksen jälkeen.”

Fondita Equity Spicen suurimmat sijoituksen kesäkuun lopussa olivat Stora Enso, Nokia, Detection Technology, Olvi ja Terveystalo.

Luvassa värisevää nousua

Hallitseeko loppuvuotta osakemarkkinoilla nousu, lasku vai värinä – vai jokin muu liike?

”Värisevä nousu”, sanoo FIMin Kim Gorschelnik.

”Yhdysvaltain kauppapolitiikka saa aikaan väristyksiä, kun merkit viittaavat tilanteen Kiinan kanssa pahevan. Nousua tukee tulosten parantuminen. Euroopassa ja Yhdysvalloissa tuloskausi on ollut positiivinen, ja Suomessakin odotukset loppuvuodelle ovat vaisusta toisesta vuosineljänneksestä huolimatta mielestäni positiiviset. Yhtiökohtaiset erot kuitenkin kasvavat nyt, kun hinnoitteluvoimaa testataan.”

Entä sinun mielestäsi, Kenneth Blomqvist?

”Näemme edelleen nousua – ja varsinkin pienemmissä yrityksissä, joiden osakkeet ovat alituottaneet verrattuna isojen yritysten osakkeisiin viimeksi kuluneet 12 kuukautta niin Suomessa kuin Pohjoismaissa. Osakkeet sijoituksina ovat edelleen mielenkiintoisia matalakorkomaailmassa. Yritysten voitot ja osingot kasvavat edelleen tulevina vuosina. Pienet yritykset kasvavat isompia nopeammin, mikä tarkoittaa parempaa osaketuottoa pitkällä tähtäimellä.”

Viikon trio: Fonditan eurooppalaiset poiminnat

Kenneth Blomqvistin päävastuulla ovat Suomeen keskittynyt Fondita Equity Spice- ja eurooppalaisia yrityksiä salkkuunsa valitseva Fondita European Top Picks- rahastot. Kumpikin on osakepoimintarahasto, joka ei välitä tuon taivaallista kohdemarkkinansa indekseistä.

Fondita European Top Picksin keskitetyn salkun suurimmat kohdemaat ovat Saksa, Ruotsi ja Sveitsi. Suomalaisia osakkeita rahaston salkussa oli kesäkuun lopussa kuuden prosentin painolla. Esimerkiksi Ison-Britannian paino oli vain kolme prosenttia.

Suurin omistus vuoden puolivälissä oli saksalainen, DAX 30 -indeksiin kuuluva terveyskonserni Fresenius. Samaa toimialaa edustaa sveitsiläinen Siegfried. Italialainen Reply on konsultti ja systeemi-integraattori, joka tarjoaa myös digitaalisia palveluita.

Yhtiö Paino
Fresenius 6,2 %
Siegfried 6,1 %
Reply 5,8 %

Lähde: Fondita European Top Picks -rahaston nettisivu. Tilanne: 30.6.2018.

 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kuva Metso Corporation

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.