veronmaksajat.fi

RAHAT

Hiljentääkö koronapandemia rakennustyömaat?

Hiljentääkö koronapandemia rakennustyömaat?
10.11.2020

Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan toimialan suhdanne kääntyi laskuun vuonna 2019. Vuoden loppupuolella monella rakentamisen alueella tapahtui kuitenkin taas käänne parempaan. Alkuvuosikin näytti vielä hyvältä.

Jouni Vihmo

Miten koronapandemia on vaikuttanut toimialaan, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo?

”Suomessa työmaat on onnistuttu pitämään varsin hyvin auki. Korona-aikana asuntojen rakentamista jopa pystyttiin kiihdyttämään eli kesä meni selvästi ennakoitua paremmin.”

Miltä lähitulevaisuus näyttää?

”Rakennusalalla tulevaa voi ennustaa kolmesta asiasta, joista yhdessäkään ei ole nyt myönteistä nähtävissä.

Ensinnäkin myönnettyjen rakennuslupien määrä laskee kaikissa rakentamisen lajeissa. Toinen mittari on Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri, jonka mukaan rakennusliikkeiden johtajat ovat kaikista toimialoista pessimistisimpiä.

Kolmas mittari on RT:n yritysjohtajille viimeksi elokuussa tehty koronakysely. Sen mukaan rakennushankkeita on jo alettu siirtää tuonnemmaksi. Osa voi jäädä kokonaan toteutumatta.”

Mitkä asiat vaikuttavat rakentamisen vauhtiin?

”Paljon on kiinni yleisestä talouskehityksestä, sillä rakentaminen seuraa sitä hyvinkin tiiviisti. Kaikkein eniten talous heiluttaa talonrakentamista.

Rakentamista tukee ennätysmatala korkotaso. Kiinteistöt pysyvät houkuttelevina sijoituskohteina, kun sijoittajat etsivät rahoilleen tuottoa.

Toisaalta rakennusyhtiöt kertovat, että rahoituksen saaminen hankkeisiin on kiristynyt. Kiinteistönvälittäjien mukaan myös asunnonostajien on aiempaa vaikeampi saada lainaa.”

Miltä näyttää pitkän aikavälin kehitys?

”Kaupungistumisen tahti on viimeksi kuluneen viiden aikana kiihtynyt, ja uskon kehityksen jatkuvan. Maan kilpailukyky edellyttää myös kasvukeskusten yhdistämistä toisiinsa ja muualle Eurooppaan. Se tarkoittaa esimerkiksi uusien rautateiden rakentamista, ehkä jopa tunnelia Tallinnaan.

Iso rakentamiseen vaikuttava asia on päästöjen vähentäminen. Asuminen on suurimpia päästölähteitä. Tähän tarvitaan rakennusten energiatehokkuutta parantavaa korjausrakentamista.

Huono uutinen rakentamiselle on tästä eteenpäin näköpiirissä oleva hidas talouskasvu. Korona ja suhdanteet tulevat ja menevät, mutta Suomen talouden pitkän aikavälin ennuste on huono, kun työikäisten määrä vähenee ja työn tuottavuuskin kasvaa heikosti. Taloutta painaa myös julkisen velan kasvu.”

RAKENNUSYHTIÖT Helsingin pörssin rakennusyhtiöt ovat vaikeiden vuosien jälkeen pääsemässä jaloilleen. Nousua varjostavat kuitenkin koronakriisin vaikutukset talouteen. Näin Danske Bankin seniorianalyytikko Matias Rautionmaa ja Lähi-Tapiola Varainhoidon salkunhoitaja Nina Ebeling kommentoivat alaa. Lue täältä  >>

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti