veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Häät suunnitteilla – miten saa rahoille vastinetta?

Häät suunnitteilla – miten saa rahoille vastinetta?
9.4.2019

Häihin kuluu helposti kasapäin rahaa, etenkin jos ei varaa aikaa suunnittelulle, eksyy vaihtoehtojen paljouteen ja pysähtyy kuuntelemaan ulkopuolisten toiveita.

Kilpailuttaminen kannattaa. Toisaalta on hyvä miettiä oikeat säästämisen paikat: päivä on ainutkertainen, joten esimerkiksi hyvään valokuvaajaan kannattaa sijoittaa.

1. Budjettiraamit häille

Suunnittelemalla säästää ja välttyy varmimmin kuluyllätyksiltä. Kannattaa laatia budjetti ja myös pysyä siinä. Rahaa ja hermoja voi säästää myös hääsuunnittelijan palkkaaminen.

Tuttujen ja sukulaisten sekä netistä löytyvien ideoiden toteuttamiselle on hyvä vetää rajat. Kun oma visio on selvä, kulupuoli pysyy ruodussa. Kaikkia palveluita ja hankintoja on hyvä kilpailuttaa, se auttaa samalla kirkastamaan asioiden tärkeysjärjestystä.

2. Vuodenaika - talvihäät edullisemmin

Vuodenaika ja aikataulu vaikuttavat loppusummaan: vuokrattavilla juhlatiloilla on usein sesonkihinnat. Talvihäät saattavat tulla kesähäitä edullisemmiksi. Mitä tiukempi aikataulu ja suositumpi sesonki, sitä vähemmän vaihtoehtoja on tarjolla.

Tarkistakaa tilaa kilpailuttaessa, millainen keittiö tilan yhteydessä on käytettävissä, kuuluuko tilavuokraan palveluita, kuten pitopalvelua tai muuta henkilökuntaa, tai astioita. Saako tilaan tuoda omia alkoholijuomia?

3. Häät omaan tyyliin

Kutsuttavien määrällä on iso vaikutus kuluihin, sillä tarjoilut haukkaavat hääbudjetista helposti leijonanosan. Miettikää, millaiset ovat juuri teidän näköisenne juhlat – pienet ja intiimimmät vai ison joukon kemut? Tarjoillaanko ruoka pöytiin vai katetaanko tarjottavat noutopöytään? Jos juhlien suunnitellaan jatkuvan pikkutunneille, varataanko iltapalaa? Kun hääjuhlat järjestää ravintolassa, tila ja ruoka tulevat kätevästi samassa paketissa, mikä voi osoittautua taloudelliseksi vaihtoehdoksi.

Ruoka voi olla myös yksi ohjelmanumero, esimerkiksi hot dog -kärry tai muu juhlaväen liikkeelle saava ruokaidea. Jos haluatte elävää musiikkia tai muita ohjelmanumeroita, kuten taikurin tai ilotulituksen, kilpailuttakaa palveluita. Jos musiikiksi riittää Spotifyn soittolista, miettikää tilaan sopiva äänentoisto ja sen mahdolliset kulut. 

4. Häissä vanhaa, uutta, lainattua, sinistä

Myös puvuista kertyviin kuluihin voi vaikuttaa olemalla liikkeellä ajoissa. Katsastakaa alennusmyynnit. Ulkomaisten nettikauppojen kanssa kannattaa olla varovainen. Ne nimittäin usein esittelevät kuvissaan luomuksia, jotka eivät vastaa todellisuutta. Kotimaisilla ammattimaisilla myyjillä on laadukkaita, käytettyjä hääpukuja.

Sormusten hankinnassa kannattaa hyödyntää alesesonkeja ja alan messujen tarjouksia. Kukista on hyvä tiedustella ammattifloristilta, mikä on sesongissa ja järkevän hintaista.

Itse askarrellut kutsukortit eivät välttämättä tule edullisemmiksi kuin ammattilaisen toteuttamat. Häätarvikkeiden kierrätysryhmiä löytyy esimerkiksi Facebookista. Miettikää, mitä kaikkea kannattaa kierrättää ja mistä voitte karsia. Jos juhlatila tarjoaa silmäniloa, koristeet voi jättää vähemmälle.

5. Hetket ainutkertaisiin valokuviin

Harva on valmis budjetoimaan valokuviin. Niinpä kuvat saattavat osoittautua pettymyksiksi – etenkin, jos kuvaajaksi tempaistaan puolituttu harrastaja.

Jos päädytte ammattilaisen palveluihin, miettikää, minkä tyylisiä valokuvia haluatte. Valokuvaajan kanssa on suositeltavaa laatia kirjallinen sopimus.

Alan toimijoita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota myös yrityksen nettisivujen selkeyteen. Ovatko hinnat esillä, sisältyykö sopimukseen oikeus käyttää valokuvia sosiaalisessa mediassa? 

Minna Takkunen

Rahat, verot, työ & eläke, koti