veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Eikö hygieenisen lähimaksun ylärajaa voitaisi nostaa sataan euroon?

Eikö hygieenisen lähimaksun ylärajaa voitaisi nostaa sataan euroon?
25.3.2020

Koronaviruksen vuoksi kaivataan hygieenisiä maksutapoja, joissa rahaan tai maksupäätteeseen ei tarvitsisi koskea kaupassa. Lähimaksu on tällainen, mutta sillä voi maksaa enintään 50 euron ostokset kerrallaan.

Lähimaksun kertamaksun raja nousi 25 eurosta 50 euroon vuosi sitten. Finanssiala ry:n mukaan Suomi on ollut tässä edelläkävijä. 

Välillä kuitenkin myös lähimaksun käyttäjä joutuu näppäilemään pin-koodinsa maksupäätteeseen. Sillä varmistellaan maksamisen turvallisuutta.

Koronaviruksen vuoksi maksamisesta haluttaisiin entistä hygieenisempää. Sitä voisi edesauttaa, jos lähimaksun kertamaksun ylärajaa nostettaisiin sataan euroon. Onnistuisiko se?

Viisikymmentä euroa on suurin summa, jonka eurooppalainen pankkivalvoja tällä hetkellä hyväksyy korttien lähimaksuille, kertoo Finanssiala. Lähimaksurajan nosto vaatisi eurooppalaisen pankkivalvojan päätöksen eli siitä pitäisi tehdä EU-maiden yhteinen päätös. Lisäksi pankit, maksukorttiyhtiöt, kauppiaat ja maksupäätteiden toimittajat pitäisi saada mukaan toteuttamaan muutosta. Tähän hätään kaikki tuo ei onnistuisi.

Suomen Finanssialan mukaan tarvettakaan enimmäisrajan nostoon ei tällä hetkellä ole. Kansalaiset voisivat hyödyntää jo nykyistäkin lähimaksua entistä paremmin. ”Koronaa edeltävien tilastotietojen mukaan lähimaksun käytössä on vielä reippaasti nostovaraa, sillä korttimaksuista vasta reilut 60 prosenttia maksetaan lähimaksulla”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp Finanssialan tiedotteessa.

Finanssiala muistuttaa, että kokonaan maksupäätteen näppäilystä pääsee käyttämällä älypuhelimen mobiilimaksua tai lähimaksusovelluksia. ”Myös muut maksutavat ovat edelleen toimivia, kun maksaessa toimii järkevästi eli huolehtii käsihygieniasta tai koskee maksuvälineisiin hansikkaat kädessä.”

Ulla Simola 

Lue FA:N tiedote.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti