veronmaksajat.fi

RAHAT

Asunto vuokralle: Vaivaanko välittäjää vai vuokraanko itse?

Asunto vuokralle: Vaivaanko välittäjää vai vuokraanko itse?
27.7.2017

Asunnon vuokraaminen toiselle ei ole itsessään mutkikas juttu. Viisas varautuminen vuokrasuhteen riskeihin vaatii kuitenkin osaamista.

Huomattava osa vuokra-asunnoista löytää nykyisin uuden asukkaansa välittäjän avulla. Siihen on koko joukko hyviä perusteita. Yksi tärkeimmistä koskee itse vuokralaista.

”Välittäjät käyvät vuokralaisehdokkaan tilanteen läpi tarkkaan, luottotiedoista alkaen. Niinpä ongelmavuokralaiset etsivät asuntoja lehtien pikkuilmoituksista, yksittäinen vuokranantaja kun on helpommin johdettavissa harhaan kuin ammattilainen. Hyvä käytös ja siisti asu eivät yksin ole riittävä peruste vuokrasuhteen syntymiselle", sanoo Suomen Asuntosijoittajat Ry:n hallituksen puheenjohtaja Marko Kaarto.

Kerralla valmista

Kaarto korostaa, että välittäjä huolehtii myös siitä, että asiat saadaan kerralla kuntoon. Vuokrasopimuksen pitää kattaa perustiedot asunnosta, vuokralaisesta ja vuokranantajasta, mutta myös vuokrasta, vakuuksista ja kotivakuutuksesta. Välittäjä osaa myös tarkastaa, että vuokralainen on hoitanut asiat omalta osaltaan kuntoon.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Tärkeitä ovat yhteinen ymmärrys asumisen tavoista, kuntotarkastuksista sekä avainten hallinnasta ja kotivakuutuksesta.

”Uusavuttomuutta on paljon. Monet asumisen perusasiat eivät ole kaikille tuttuja, sellaiset kuin lattiakaivoihin kertyvän töryn seuranta tai vaikka sekin, ettei kylpyhuone ole uima-allas.”

Välittäjät takaavat nykyisin aika usein myös ensimmäisen vuoden vuokran, paljolti markkinajohtaja Vuokraturvaa seuraten.

”Tämä pienentää vuokranantajan taloudellista riskiä ja varmistaa sen, että välittäjä tekee huolellista työtä vuokralaista valitessaan”, Kaarto sanoo.

Maksukyky selville

Tärkeää on tarkastaa vuokralaisen luottotietojen lisäksi myös hänen vuokranmaksukykynsä. Jos vuokra-asuntoa etsivällä ei ole suoranaisia maksuhäiriömerkintöjä, hänen taloudellisesta asemastaan ei löydy tietoja julkisista rekistereistä verotietoja lukuunottamatta.

”On hyvä kysyä vuokra-asuntoa etsivältä hänen työpaikkaansa ja myös palkkaansa maksukyvyn selvittämiseksi”, Kaarto toteaa.

”Pienituloisella opiskelijalla tulisi mielellään olla takaaja, josta pitää tietysti selvittää samat tiedot.”

Nopeaa toimintaa

Asuntokaupassa aikajänne on usein kuukausia, joskus vuosia, vuokrattaessa aikaa on käytettävissä yleensä paljon vähemmän. Vuokranantaja haluaa pitää omistuksensa tuottamassa.

Houses4U LKV:n toimitusjohtaja Seppo Kinnunen muistuttaa, että vuokra-asuntoa hakeva haluaa yleensä muuttaa kuukauden tai kahden sisällä. Kiire voi johtua esimerkiksi elämänmuutoksesta kuten työ- tai opiskelupaikan vaihdosta tai uudesta tilanteesta perhe-elämässä.

”Tämän vuoksi asiakasrekisterin merkitys ei ole vuokra-asuntomarkkinoilla läheskään yhtä merkityksellistä kuin asuntokaupoissa. Sen sijaan välittäjän aktiivisuus muun muassa asuntoja esitellessä on korostunut”, sanoo Kinnunen yli 35 vuoden kokemuksella.

Mitä maksaa?

Vuokra-asuntojen välityspalkkiot ovat vakiintuneita, voisi puhua palkkiosta yksikössä. Se on yleensä kuukauden vuokra lisättynä arvonlisäverolla. Ne ovat vähennyskelpoisia vuokratulosta. Välittäjän palvelut maksavat siis suunnilleen kymmenen prosenttia ensimmäisen vuoden vuokratulosta.                                     

Jos sittenkin itse

Vuokra-asunnon voi toki vuokrata ihan itsekin, ilman välittäjää. Perusasiat hoituvat helposti. Kun vuokra-asuntoja on tarjolla varsin runsaasti, fiksu vuokranantaja osaa selvittää alueen yleisen hintatason vuokraovi.com:in tai oikotie.fi:n tapaisten palveluiden avulla.

Asunnossa saattaa olla kuitenkin ominaisuuksia, jotka antavat perusteen alueen yleistä hintatasoa korkeampaan tai matalampaan vuokraan. Tätä on yksityisen vuokranantajan usein vaikea tietää. Välittäjän kymmenien vuokrauskokemusten avulla se on helpompaa.

Perusmallisen vuokrasopimuksen tekeminen on sekin helppoa, valmiita lomakkeita löytyy internetistä muun muassa osoitteissa asunnonvuokraus.com ja takuuvuokra.com. Yleisluontoisia ne toki ovat, mutta niilläkin pärjää ainakin silloin, kun mitään yllättävää tai poikkeavaa ei tapahdu..

Asunnon vuokraaminen on kuitenkin hyvin moniosainen ja pitkäkestoinen prosessi. Järkevää itse vuokraaminen on lähinnä silloin, kun vuokralainen on ennestään tuttu, sukulainen tai vaikka opiskelunsa aloittava tuttavan lapsi. Silloin on olemassa hyvä mahdollisuus selvittää asiat, vaikka vuokranantajan ja vuokralaisen välille tulisi erimielisyyksiä. Vanha tuttavuus tai sukulaisuus muodostaa myös jonkinlaisen ylimääräisen vuokratakuun.

 

Täysi palvelu: välittäjä hallinnoi. Koko vuokrausprosessin uskominen välittäjälle on yleistyvä ratkaisu. Välittäjä paitsi hankkii vuokralaisen ja tekee tarvittavat tarkistukset ja sopimukset, myös valvoo että vuokrat maksetaan ajallaan. Jotkut välittäjät sitoutuvat huolehtimaan myös siitä, että asunto pysyy sovitunkaltaisessa kunnossa.

Matti Sovijärvi

Artikkelin kirjoittaja on myös vuokranantaja.

                       

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti