veronmaksajat.fi

RAHAT

30 vuotta rahastosijoittamista – Suomen ensimmäinen sijoitusrahasto on yhä voimissaan

30 vuotta rahastosijoittamista – Suomen ensimmäinen sijoitusrahasto on yhä voimissaan
11.10.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kolmekymmentä vuotta sitten Venäjällä oleva korkeapaine pysyi paikallaan ja lämmin kaakkoinen ilmavirtaus jatkui edelleen. Torstaina 15. lokakuuta 1987 pääkaupunkiseudulla saatiin kohtalaista kaakkoistuulta mutta ei sadetta. Päivän ylin lämpötila jäi kymmeneen asteeseen. Perjantaina tuuli voimistuisi, pilvisyys ja sade lisääntyisivät.

Käsineitä tarvitsi jo, ja niitä Valintatalo mainosti Helsingin Sanomien etusivulla. Miesten nahkahanskat irtoaisivat 45 markalla, naisten täysvillaiset tai "acryliset" 15 markalla. Myös Juhla Mokka oli tarjouksessa: puolen kilon paketti 16,95 markkaa, enintään kaksi pakettia per asiakas.

Jos lukija jaksoi kahlata lokakuun aamussa uutissivujen ("Kuningatar Noor ihasteli helsinkiläistä päiväkotia", "Moskovalaislehti kertoi lakosta autotehtaassa", "Nokia hävisi Salora-kiistan", "Kokoomus haluaa säilyttää asuntolainan korkovähennyksen", ), sai huomata sijoitusmaailman muuttuneen.

OP-Sijoitusrahastot poistavat sijoittamisesta valinnan vaikeuden!

Uusi, turvallinen ja helppo sijoitusvaihtoehto 100 mk:n lähtöhinnalla, ole hyvä!

Tuottava uutinen kaikille suomalaisille: sijoitusrahasto Prestan osuuksien merkintä on alkanut!

Syyskuussa 1987 voimaan astuneen sijoitusrahastolain mukaiset ensimmäiset sijoitusrahastot aloittivat toimintansa tuona päivänä.

Aiemmin Suomessa oli ollut tarjolla joitakin osakeyhtiömuotoisia sijoitusyhtiöitä kuten CapManin ostaman Norvestian edeltäjä SYP-Invest. Ne eivät kuitenkaan olleet saavuttaneet – pörssin yleisestä myötätuulesta huolimatta – järin suurta suosiota.

Nyt alkoi saada rahastoja, joita merkittiin suoraan pankissa ja joiden arvo vastasi niiden omistamien arvopapereiden arvoa päivän lopussa! 

Kaksi yhä hengissä

Suomalaisen rahastosijoittamisen alku olisi voinut osua parempaankin saumaan.

Kun ensimmäiset rahastot aloittivat toimintansa torstaina 15. lokakuuta, seuraavan viikon maanantaina 19. lokakuuta eli vain kaksi arkipäivää myöhemmin, koettiin Musta maanantai. Yhdysvalloissa Dow Jones Industrial Average -indeksi romahti 22,6 prosenttia, yli viidenneksen.

Paljon muutakin on tapahtunut sijoitusmaailmassa kolmessa vuosikymmenessä. Kuvaavaa on, että lokakuun puolivälissä 1987 toimintansa aloittaneista rahastoista hengissä on käsittääkseni enää kaksi, Aktia Secura ja Danske Invest Suomi Osake.

Muu lokakuun 1987 sato on kuihtunut yhdistymisiin tai lakastunut kokonaan.

Tai toisin päin: ensimmäisistä kaksi on yhä hengissä. 

Presta oli ensimmäinen

Nykyinen Danske Invest Suomi Osake eli silloinen Sijoitusrahasto Presta on Suomen ensimmäinen sijoitusrahasto, sillä se merkittiin 14.10.1987 ensimmäisenä Sijoitusrahastorekisteriin. Rahastoa pyöritti pari kuukautta aiemmin perustettu Postipankin ja Sampo-yhtiöiden yhteisyritys PSP-Sampo Rahasto-osakeyhtiö.

Mustan maanantain pörssiturbulenssi iski myös Prestaan. Vuoden 1987 loppuun mennessä rahastoon oli kertynyt vajaan 50 miljoonan markan pääomat. Inflaation vaikutus huomioiden se vastaa nykyrahassa pyöreästi viittätoista miljoonaa euroa. Osuudenomistajia oli kertynyt kuitenkin yli 7000, joten myyntityötä tehtiin epäilemättä aktiivisesti.

Itse asiassa Danske Invest Suomi Osakeella on tällä hetkellä samoin reilut 7 000 osuudenomistajaa. Salkku on kuitenkin kooltaan noin 115 miljoonaa euroa.

Presta oli yhdistelmärahasto – tai silloisella terminologialla sekarahasto. Se koitui rahaston onneksi turbulentilla alkutaipaleella: vaikka osakekurssit Suomessa laskivat rahaston alun ja vuoden 1987 lopun välillä yli 18 prosenttia, Prestan arvo kohosi. Vuodenvaihteessa 1987–1988 rahaston osakepaino oli vain 25 prosenttia. Osakesijoituksista painavimmat olivat Pohjola ja Mancon

1 100 prosentin tuotto

Jos kolmekymmentä vuotta sitten innostui Prestan mainoksesta ja sijoitti rahastoon tuhat rahaa, tällä hetkellä rahasto-omistus on lähes 12 000 rahan arvoinen. Sijoitus on noussut lähes 12-kertaiseksi, eli nousua on tullut lähes 1 100 prosenttia.

Vuositasoitettuna se tarkoittaa noin 8,7 prosentin keskimääräistä vuosituottoa.

Ei lainkaan hassummin. Jotain tuollaistahan osakemarkkinoilta tavataan odottaa.

Dansken rahastosivulla oleva tuottograafi kuitenkin muistuttaa karusti siitä, että varainhoito on palvelu, josta pitää maksaa, ja pitkällä ajanjaksolla maksut kumuloituvat. Rahaston vertailuindeksin arvo on noussut sadasta pyöreästi 2 050:een pisteeseen eli tuhannen rahan sijoitus olisi noussut 20 500 rahaan.

Tuottovertailussa on käytetty Danske Invest Suomi Osake -rahaston tuotto-osuuksien tietoja, sillä alkuperäinen Presta jakoi tuottoa ulos.

Jos lokakuun aamussa rahastomainoksen Hesarista huomannut kansalainen päätti luopua ostamasta kuutta pakettia Juhla Mokkaa Valintatalon tarjouksesta ja sen sijaan suuntasi Postipankkiin tekemään rahastomerkinnän sadalla markalla, nyt hänellä on 200 euron edestä Danske Invest Suomi Osake -rahaston osuuksia. Jos hän myisi ne, hän joutuisi maksamaan myyntivoitosta hankintameno-olettamaa käyttäen pääomatuloveroa 36 euroa. Käteen jäisi 164 euroa.

Juhla Mokkaa saa tarjouksesta suunnilleen kolmella eurolla, joten Presta-sijotuksensa lunastava voisi verot maksettuaan noutaa viitisenkymmentä pakettia vaaleapaahtoista peruskahvia. 

Salkunhoitaja: "Rovio on maailmanluokan peliyhtiö"

Suurpankkien Suomi-rahastojen tapaan Danske Invest Suomi Osakkeen salkku koostuu Helsingin pörssin suurista yhtiöistä, eikä arvonkehityskään pääse paljoa poikkeamaan pörssin yleiskehityksestä. Viime vuosina rahasto on hävinnyt vertailuindeksilleen OMX Helsinki Capille enemmän kuin hallinnointipalkkioiden verran. Viiden viime vuoden aikana rahaston arvo on noussut 93 prosenttia, kun vertailuindeksi on tuottanut 130 prosenttia.

Prestan perinnönjatkajan -rahastoa hoitaa Juha Varis.

Mikä ajatus ohjaa salkunhoitoasi tällä hetkillä eniten?

"Oma fokukseni on koko ajan yrityksissä: ovatko kunkin osakkeen nykyiset kurssitasot perusteltuja ja millaista tulosvipua on odotettavissa seuraavien tulosneljännesten aikana?"

Millaisia muutoksia olet tehnyt rahaston salkkuun syksyn aikana?                          

"Syksy on menty toistaiseksi varsin pienillä muutoksilla. Esimerkkeinä voisin mainita Outotecin vaihtamisen Metsoon sektorin sisällä, Huhtamäen painon lisäämisen ja pienen syyssiivouksen: salkusta on karsittu hieman rönsyjä pois, lähinnä pienemmästä yrityspäästä. Salkkuun jäi vielä pieniäkin yhtiöitä, kuten Talenom, johon menimme mukaan oikeaan aikaan ja jonka osake on noussut tänä vuonna 70 prosenttia. Pienestä koosta huolimatta osake on tuottanut selvästi lisäarvoa salkkuun."

Oletko osallistunut syksyn listautumisanteihin?

"Olimme mukana Rovion listautumisessa niin sanottuna ankkurisijoittajana. Rovio on maailmanluokan peliyhtiö, jonka kasvupanostukset ovat tuottaneet hedelmää tämän vuoden aikana ja uudet pelit näyttävät lähteneen hyvin liikkeelle. Ainoa haaste Roviossa lyhyellä aikavälillä on sektorin laaja arvostushaitari. Mihin väliin kansainväliset sijoittajat ovat valmiit laittamaan Rovion?"

Mitkä osakkeet ovat merkittävimmässä yli- ja alipainossa suhteessa indeksiin?

"Syyskuun lopussa suurimmat ylipainot indeksiin verrattuna olivat Nordea, Huhtamäki, Lehto, Valmet ja Rovio. Suurimmat alipainot olivat Neste, UPM, Nokia, Orion ja Kone." 

Viikon trio: Juha Variksen vinkit

Pyysin Danske Invest Suomi Osakkeen salkunhoitajaa Juha Varista antamaan kolme vinkkiä aloitusvaiheessa olevalle rahastosijoittajalle. 

1. Sijoita osa varoista suomalaisiin osakkeisiin.

Niitä on helppo seurata, ja niiden tuotot ovat olleet historiassa hyviä. 

2. Älä tuijota pelkästään viimeaikaisia tuottoprosentteja, kun valitset uuden rahaston.

Saatat olla liikkeellä silloin, kun rahaston tai markkinan paras tuottopotentiaali 2–4 vuoden ajanjaksolla on jo takanapäin. Pidemmällä tähtäimellä aloitusajankohdalla on vähemmän merkitystä.

3. Keskustele asiantuntijan kanssa.

Onko sinulle paras vaihtoehto yksi rahasto vai laajempi joukko erilaisia ratkaisuja?

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti