veronmaksajat.fi

RAHAT

10 vinkkiä etf-viidakkoon – näin löydät sen oikean

10 vinkkiä etf-viidakkoon – näin löydät sen oikean
8.10.2021

Etf-rahastojen valikoima on niin valtava, että aloitteleva etf-sijoittaja saattaa valinnan vaikeudesta lyödä hanskat tiskiin. Millä perusteilla etf:iä olisi viisasta valita?

1. Ennen kuin sukellat verkon loputtomiin valikoimiin, tee selvät linjapäätökset:

  • Päätä, mihin haluat sijoittaa: osakkeisiin, korkoihin vai johonkin muuhun.
  • Päätä, minkä alueiden markkinoille haluat sijoittaa.
  • Päätä, haluatko sijoittaa jollekin toimialalle tai tietyntyyppisiin yrityksiin tai valita kohteeksi vaikkapa sijoitusten vastuullisuutta painottavan etf:n.
  • Päätä, haluatko passiivisen vai jossain määrin aktiivisen etf:n.

2. Etsi sijoituslinjasi mukainen indeksi ja siihen sijoittava etf osakevälittäjäsi valikoimista. Välittäjien ja rahastotalojen verkkotyökaluilla valikoimia pääsee seulomaan.

Sijoittaja.fi-palvelussa on etf-valintatyökalu, joka laskee etf:ille arvosanoja ja pisteitä useiden tekijöiden perusteella. Pisteytykset helpottavat etf:ien vertailemista. Työkalun käyttö edellyttää palvelun jäsenyyttä.

Osakevälittäjillä voi olla mallisalkkuja tai vinkkilistoja etf-sijoittajan avuksi.

3. Kun sopiva etf-ehdokas on löytynyt, tarkista, mitä se sisältää. Indeksinkään sisältö ei välttämättä selviä heti nimestä. Esimerkiksi MSCI World -osakeindeksin voisi kuvitella olevan maailmanlaajuinen. Se kuitenkin kattaa vain kehittyneet markkinat. Sen sijaan MSCI All Country World sisältää myös kehittyvien markkinoiden osakkeita.

4. Lue etf:n avaintietoesite. Sieltä näet rahaston sijoituspolitiikan muut tärkeät perustiedot. 

5. Tarkista, että valitsemasi etf on sijoitusrahastolain mukainen rahasto, jolloin se noudattaa EU-sääntelyä. Tällöin rahaston nimessä näkyy yleensä lyhenne UCITS.

6. Tarkista, onko valitsemasi etf fyysinen vai synteettinen. ”Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta sijoittajan on tärkeää ymmärtää niiden ero”, Tanja Eronen sanoo.

Fyysisessä etf:ssä rahasto ostaa sijoittajan rahoilla fyysisiä arvopapereita (osake-etf:ssä osakkeita).

Synteettinen etf-osakerahasto puolestaan ei osta omistukseensa osakkeita, vaan käyttää sijoittamisessa johdannaisia, mihin sisältyy oma riskinsä sijoittajalle. Johdannaisten avulla synteettinen etf pystyy kuitenkin seuraamaan indeksiä tarkemmin kuin fyysinen etf.

7. Valitse etf, jonka kaupankäyntivaluutta on euro. Vältyt valuutanvaihtokustannuksilta. Etf:n kotimaalla ei ole sijoittajalle käytännössä merkitystä, jos se on EU:ssa.

8. Valitse etf, joka ei jaa tuottoa eli ”osinkoa”. Vältyt pulmilta, joita saattaa ilmetä ulkomaisesta rahastosta maksetun tuoton verotuksessa. Rahaston nimessä lyhenne Acc tarkoittaa, että osinkotuottoa ei jaeta, Inc tai Disc tarkoittaa, että jaetaan.

9. Vertaile keskenään samantyyppisten etf:ien kuluja.

10. Useimmiten etf-rahasto on passiivinen indeksirahasto, mutta muunlaisiakin etf:iä on. ”Jos et ymmärrä, miten jokin etf toimii, älä sijoita siihen”, Timo Heikkilä sanoo.

Neuvoja antoivat sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen Nordeasta ja Timo Heikkilä Sijoittaja-fi-tietopalvelusta.

MIKÄ ETF? Lisätietoa etf:istä ja etf-sijoittajan kuluista saat syyskuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.

Ulla Simola 

Rahat, verot, työ & eläke, koti