veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vuokraisinko vaatteen ostamisen sijaan?

Vuokraisinko vaatteen ostamisen sijaan?
7.2.2022

Suomeen on noussut muutamassa vuodessa lukuisia vaatevuokraamoja, joista saa vuokrattua vaatteita juhlien lisäksi myös arkeen. Tarjolla on usein myös esimerkiksi kenkiä ja käsilaukkuja. Miten vaatteiden vuokraus toimii, yrittäjä Eila Parviainen Eilan Henkarista?

Mikä innostaa ihmisiä vuokraamaan vaatteita?

”Kun vaatteita vuokraa, ei tule tehtyä vääriä ostoksia ja ostettua vaatteita kaappeihin. Asiakas voi säästää tuhansia euroja, jos ostamisen sijaan vuokraa esimerkiksi juhlamekkoja, jotka ovat päällä vain kerran tai kaksi. Vuokraaminen auttaa myös vähentämään vaatteiden hiilijalanjälkeä.” 

Miksi vaate kannattaa vuokrata?

”Vuokraamalla saa vaihtelua pukeutumiseen ja saa pukeutua laadukkaisiin vaatteisiin. Laatu on todella tärkeää. Meillä on pääasiassa suomalaisten suunnittelijoiden luomuksia. Vuokraamalla ihminen voi ymmärtää, miltä hyvä laatu tuntuu päällä.”

Paljonko vaatteiden vuokraaminen maksaa?

”Meillä esimerkiksi hyvän jakkupuvun voi saada sadalla eurolla viikoksi. Lisäviikko maksaa pari kymppiä. Kuukausijäsenyys maksaa 180 euroa, ja sillä saa asua käydä vaihtamassa niin usein kuin haluaa.”

Kuka pesee ja huoltaa vaatteet?

”Minä. Monet vaatteet pystyn huoltamaan itse, joitakin vaatteita pesetän pesulassa.”

Voiko vaatteita vuokrata käymättä paikan päällä?

”Nettivuokraus on mahdollista, toimitan vaatteita postitse ja minulla on asiakasalueena koko Suomi. Asiakas lähettää vaatteet takaisin omaan piikkiinsä. Ihmiset eivät ole vielä innostuneet nettivuokrauksesta. On niin mukava päästä kokeilemaan ja hiplaamaan vaatteita.”

Miten vuokraamosta löytää itselleen sopivan vaatteen?

”Vuokraamosta saa tyylikonsultin palvelut samalla hinnalla. Autan asiakkaitani löytämään kivoja komboja erilaisista vaatteista. Tarjoan elämyksen. Kysyn, mitä asiakas haluaisi löytää, millaisia vaatteita hän yleensä käyttää, millaiseen tilanteeseen hän vaatteita etsii, mikä on hänen ongelmansa pukeutumisessa jne. Minä esittelen vaatteita, asiakas sovittelee.” 

Mitä jos jonkin vaatteen haluaa vuokraamisen jälkeen omakseen?

”Jos asiakas kiinnostuu designereista, kerron, mistä vaatteet on hankittu. On joitain kulmakivivaatteita, joita kannattaa ostaa, mutta kaikkea ei todellakaan kannata omistaa. Naisen on hyvä omistaa muun muassa perushyvät farkut ja muun muassa hyvälaatuinen silkkipaitapusero. Kannattaa panostaa myös hyvälaatuisiin oloasuihin.”

Löytyykö vuokraamosta vaatteita kaikenkokoisille ihmisille?

”Meillä on naistenvaatteita pääsääntöisesti kokoa 38–42, mutta isokokoisille vaatteille on kysyntää, ja tavoitteenani on ottaa niitä valikoimiin. Haluaisin ottaa valikoimaan myös miesten puvut ja villakangastakit. Valikoimassani on tällä hetkellä ehkä 150–200 vaatetta.” 

Miten kauan vaate kestää vuokraustoiminnassa?

”Vaatteet kestävät vaikka sata vuokrauskertaa, kun niitä huolletaan hyvin. Vaatteet ovat aika ajattomia eivätkä pikamuotia, joten ne kestävät myös ajassa.”

Kuka korvaa, jos vaatteelle sattuu jotain?

”Sopimuksessa on, että jos vaate on niin pahasti pilalla, ettei sitä saa kuntoon pesulassa, silloin vuokraaja sitoutuu lunastamaan vaatteen itselleen.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti