veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Sivukaupalla jouluiloa – lahjapaketista paljastuu kirja

Sivukaupalla jouluiloa – lahjapaketista paljastuu kirja
19.12.2022

Taloustaidon lahjapaketista löytyy seitsemän kirjaa. Viime hetken joululahjavinkki tarjoaa lukemista sekä pienille että isoille kirjojen ystäville.

1. Rohkeasti seikkailuun

”Siipipeikon varastelu on kiihtynyt. Se on saalinhimoinen kriminaali!” Penni Pähkinäsydän on keiju, joka elää ystäviensä kanssa Tuulenpesän metsässä. Pennin kotipuuhun murtautuu rosvo, joka pakenee lumituiskuun mukanaan varastetut keijunsiivet.

Saturomaanisarjan kolmannessa osassa Penni kohtaa omat pelkonsa, ja hänen on oltava rohkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Lumoava keijuseikkailu sopii sekä isoille että pienille lukijoille. 

  • Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja Viluhallan salaisuus. Tammi. 2022. 216 s.

2. Kapitalismin juurilla

Missä ovat kapitalismin aatteelliset juuret? Sixten Korkman vie Talous ja humanismi -kirjassa lukijan älyllisesti valaisevalle matkalle halki aatteita ja arvoja muovanneiden kehityskausien.

Keskeinen viesti on kulttuurin, humanismin ja hyvinvointivaltion merkityksen korostaminen kovan talouspuheen rinnalla. ”Arvoista ja uskomuksista on suotavaa käydä keskustelua, sillä ideat muokkaavat maailmaa – hyvässä ja pahassa.”

  • Sixten Korkman: Talous ja humanismi. Otava. 2022. 383 s.

3. Kuka murhasi Smittenin?

Sködlvikin kartanon isäntä, Smitteniksi kutsuttu Nils Rosenschmidt, otti ja katosi. Kului seitsemän vuotta, ja mies löytyi murhattuna oman kartanonsa pihakaivosta.

Mirkka Lappalaisen 1600-luvulle sijoittuva true crime -murhamysteeri on jännittävä oikeussalidraama, jossa kukaan ei saa lopulta oikeutta. Oliko murhaaja puutarhamestari Markus vaiko renki Johan?

  • Mirkka Lappalainen: Smittenin murha. Katoamistapaus 1600-luvulta. 7 t 26 min. Siltala. 2022. Lukija Markus Niemi.

4. Talven riemuja retkellä

Talviretkeilijän opas tarjoaa vinkit sekä talviseen vaellukseen että päiväretkiin ja retkiin lasten kanssa. Jouni Laaksosen ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista silloinkin, kun lämpömittari on miinuksella.

Mukana on myös pakkauslista viikon talvivaellukselle. ”Kevät on huikeaa vaellusaikaa; valoa on paljon, lämpötilat sävyisiä ja hankin parhaimmillaan hyvin kantavaa.” 

  • Jouni Laaksonen: Talviretkeilijän opas. SKS Kirjat. 2022. 238 s.

5. Katala, kamala ahneus 

Mikä saa hyväuskoiset ihmiset yhä uudestaan lankeamaan tosielämän rahahuijauksiin? Karo Hämäläinen kertoo Rikos ja rahastus -kirjassa 10 kiehtovaa talousrikostarinaa Suomesta ja maailmalta.

Joukossa on satunsa rahaksi muuttavia pyramidihuijareita, yritysmaailman kieroja rikollisia ja pankeissa työskennelleitä treidareita. Yhteinen nimittäjä näille raharikoksille on tolkuton ahneus ja taitavasti solmitut juonet.

  • Karo Hämäläinen: Rikos ja rahastus. WSOY. 2022. 296 s.

6. Nyt neulomaan!

Siggan ja Sadun villapaitakirja tarjoaa 13 uutta islantilaista villapaitamallia. Kosteus ja kylmyys pysyvät kaukana, kun askaroit paksusta álafosslopi-langasta kauniin Skjól-villapaidan tai kolminkertaisesta plötylopista neulotun 3X-villapaidan.

Selkeiden ohjeiden lisäksi tekijät tarinoivat islantilaisen villapaidan, lopapeysan, historiasta, paikallisista langoista ja islantilaisten lampaiden elämästä.

  • Sigríður Sif Gylfadóttir, Satu Rämö: Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat. WSOY. 2022. 158 s.

7. Heureka, nyt keksin!  

Sattuman lisäksi oivalluksiin liittyy usein rauhallinen olotilan ja seesteisyys. Alkuun pääset vaikkapa näin: Ota rennommin ja vähennä hälyä. Tarvitset rauhaa mm. somelta, puheluilta tai avokonttorin taustahälyltä.

Tutustu rohkeasti uusiin aiheisiin. Kun avarrat näkökulmaasi, tiedonmurut tarttuvat matkaan uudessa asennossa. Pieni arjen oivallus voi mullistaa elämäsi. 

  • Juha T. Hakala: Oivallus – Ratkaiseva välähdys ja mitä siitä tiedetään. Alma Talent. 2022. 235 s.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti