veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua – karttele savuja

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua – karttele savuja
29.12.2023

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Ilotulituksista syntyvät pienhiukkaset heikentävät ilmanlaatua hetkellisesti etenkin kaupungeissa, joissa ilotulitetaan paljon.

HSY ja Tukes muistuttavat, että ilotulitteista aiheutuvia haittoja voi vähentää noudattamalla käyttöaikaa ja -paikkaa koskevia rajoituksia sekä välttämällä savuisia paikkoja.

Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja, joilla saadaan aikaan ilotulitteiden väriloisto.

Vuodenvaihteessa ilmaan sinkoavien miljoonien yksittäisten ilotulitteiden kemikaaleista ja metalleista muodostuu pienhiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. 

Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi, jopa 15–20-kertaisiksi normaaliin verrattuna.

”Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on 50 mikrogrammaa tunnissa. Esimerkiksi Vantaalla olemme mitanneet uutena vuotena tuntipitoisuudeksi noin 180 mikrogrammaa kuutiometrissä”, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen tiedotteessa.

Ilotulitteiden savujen hengittäminen on terveydelle haitaksi

Ilotulitteiden savut eivät ole hyväksi terveydelle, joten niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä pienten lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä.

Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia. Myös pienet lapset voivat saada savuista hengitysoireita, kuten yskää, kurkkukipua ja nuhaa, herkemmin kuin terveet aikuiset.

”Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle”, Manninen neuvoo. 

Ilotulitteiden ampuminen on sallittua uudenvuodenaattona klo 18–02

Ilotulitteista aiheutuvia haittoja voi vähentää ampumalla ilotulitteita syrjäisillä ja aukeilla paikoilla ja vain sallittuina aikoina uudenvuodenaattona kello 18–02.

Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskusta-alueilla. Rajoituksista saa tarkempaa tietoa pelastuslaitoksilta.  

Jos ammut ilotulitteita, älä säikyttele eläimiä. Monet eläimet pelkäävät ilotulitteita.

TIESITKÖ? Ilotulitteen väriefektit syntyvät kemikaaleista. Punaista väriä saadaan strontiumista tai litiumista, vihreää bariumista, violettia strontiumia ja kuparia sekoittamalla, oranssia kalsiumista, keltaista natriumista, sinistä kuparista, hopeaa alumiinista, titaanista tai magnesiumista.
Lähde: Tukes

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti