veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Björn Wiinblad – humoristinen ja romanttinen monitaituri

Björn Wiinblad – humoristinen ja romanttinen monitaituri
30.1.2024

Elämänilo, viattomuus ja huumori kukkivat tanskalaisen suunnittelijan Björn Wiinbladin (19182006) teoksissa. Taiteen moniottelija suunnitteli sekä keraamisia pikkuesineitä että suuria huonekaluja ja hallitsi posliinin ohella myös muut materiaalit. Sarjatuotannon rinnalla taiteilija teki myös uniikkitöitä.

Ihastuin jo parikymmentä vuotta sitten tanskalaisen suunnittelijan Björn Wiinbladin töihin. Isäni nyt jo edesmennyt sisar asui tuolloin Malmössä ja kävin häntä tervehtimässä kesäisin.

Lensin Tanskaan, josta matkustin junalla Malmöön ja vietin samalla muutamia päiviä myös Kööpenhaminassa. Kiersin siellä antiikkikauppoja ja kirpputoreja ja törmäsin tuolloin ensi kertaa Wiinbladin hauskoihin ja romanttisiin Rosenthalille suunnittelemiin astioihin, seinälaattoihin ja maljakoihin. Hänen töissään oli jotain erityistä, joka sai minut hyvälle tuulelle

Björn_Wiinblad_seinälautanen.jpg

Björn_Wiinblad_seinälautanen_2.jpg

Ostin Björn Wiinbladin 12-osaisesta rakastumista ja parisuhdetta kuvaavasta seinälautassarjasta muutaman osan. Kuvat Katja Weiland-Särmälä

Björn_Wiinblad_Romance_astiasto.jpg

Yksi Björn Wiinbladin suosituimmista astiastoista on Rosenthalille suunniteltu Romance-astiasto. Kuva Bukowskis

Wiinbladin kuvamaailmassa on paljon tuttua. Hahmoissa on samaa kuin suomalaisten aikalaistaiteilijoiden Raija Uosikkisen Emilia- tai Esteri Tomulan Pastoraali-sarjoissa. 

Näen tuotannossa yhtymäkohtia myös Birger Kaipiaisen ja Tove Janssonin taiteeseen. Yhtäläisyyksiä löytyy myös norjalaisen koristetaiteilija Inger Waagen hahmoihin.

Nämä taiteilijat eivät varmasti tietoisesti kopioineet toisiltaan, sillä tuolloin oli vallalla varsin samanlainen muotokieli.

Wiinblad oli selvästikin romantikko, jonka koristeissa kukkii elämänilo, viattomuus ja huumori. 

Björn Wiinblad_Mokkakupit.jpg

Björn Wiinbladin suunnittelemat mokkakupit. Alla astiastoon kuuluva lautanen. Kuvat: Bukowskis

Björn_Wiinblad_astiasto_lautanen.jpg

Esineitä, astioita, kirjojen kuvituksia, jopa asuja oopperaan ja balettiin

Wiinblad oli todellinen moniosaaja: hän suunnitteli sekä keraamisia pikkuesineitä että suuria huonekaluja ja hallitsi posliinin ohella myös muut materiaalit. Hän suunnitteli esineitä lasista, puusta, hopeasta ja pronssista. Sarjatuotannon ohessa hän teki myös uniikkitöitä.

Lisäksi Wiinblad kirjoitti ja kuvitti kirjoja, äänilevyjen kansia ja suunnitteli asuja mm. teatteriin- ja balettiin. Hän kuvitti myös Hans Christian Andersenin satuja.  

Wiinbladin töitä on tunnetuissa museoissa ympäri maailmaa, kuten Victoria & Albert Museumissa Lontoossa, MoMassa New Yorkissa ja National Gallerietissa Tukholmassa.

Suomessa Wiinbladin tuotantoa ei tunneta vielä kovin hyvin. Keräilyesineisiin voi kuitenkin törmätä huutokaupoissa, etenkin länsirannikon kirpputoreilla sekä antiikki- ja keräilytapahtumissa. Huutokaupoissa keräilyesineiden hinnat ovat noin 150–400 euron luokkaa.  

Turkulaisen Brummer & Brummerin verkkokaupassa on myynnissä hieno valikoima Wiinbladin vintage-esineitä.  

Tanskassa Wiinbladin keramiikka on yhtä rakastettua kuin meillä Arabian edellä mainittujen Uosikkisen tai Tomulan työt. Hänen tuotantoaan löytyy lähes jokaisesta tanskalaiskodista, niin lastenkammarien kirjahyllyiltä kuin uniikkiesineinä vitriineistä.

Rosenthal Design Group on ottanut Wiinbladin tuotantoa uustuotantoon. Taiteilijan suunnittelemia kuvioita näkyy nyt myös heidän uusissa modernia muotokieltä edustavissa astioissaan.

Alla esimerkkejä Björn Wiinbladin suunnittelemista esineistä. Kuvat Bukowskis.

Wiinblad_4.jpg

 

Wiinblad_6.jpgWiinblad_7.jpgWiinblad_5.jpg

Katja Weiland-Särmälä

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja esinetutkija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti