veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Wirkkala ja Bryk juhlavuonna arvossaan

13.7.2015

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin 100-vuotisyntymäpäiviä vietetään parhaillaan. Juhlavuosi näkyy lukuisissa näyttelyissä ja huutokaupoissa. Wirkkala syntyi 2.6.1915 ja hänen puolisonsa Rut Bryk 18.10.1916.

Tapio Wirkkalan Elefantti on puuveistos afrikkalaisella aiheella.

Juhlavuodet ja -näyttelyt lisäävät usein sekä taiteilijan töiden tarjontaa että niiden rahallista arvoa. Näin tapahtui esimerkiksi Birger Kaipiaisen Espoon Emmassa järjestetyn näyttelyn yhteydessä, ja noste on jatkunut sen jälkeenkin. Samoin näyttää käyvän myös Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin töille.

Aviopari kuului siihen merkittävään joukkoon suomalaisia designereita, jotka nostivat suomalaisen muotoilun käsitteeksi ja kansainväliseen arvostukseen mm. Milanon triennaaleissa. Tapio Wirkkalan töitä on usein myynnissä arvostetuissa kansainvälisissä design-huutokaupoissa, ja hänen vaimonsa Rut Brykin töitäkin niissä silloin tällöin on.

Keräilijöiden ja huutokaupan järjestäjien kansainvälinen tietopankki Artprice on kirjannut Tapio Wirkkalan töille lähes tuhat huutokauppamyyntiosumaa, ja Rut Brykille noin sata. Kaikkia kauppoja sinne ei ole kirjattu.

Erityisesti Suomessa ja Ruotsissa Brykiä arvostetaan suuresti, ja esimerkiksi hänen keramiikkareliefinsä (Arabia, kooltaan 32,5 x 16,5 cm) maksoi Bukowskisin Tukholman huutokaupassa loppukeväästä runsaat 2 200 euroa. Hagelstamin huutokaupassa myyty kallein Rut Brykin keramiikkatyö on maksanut huutomaksuineen peräti noin 50 000 euroa. Kysymyksessä oli seitsenosainen Kulkue Venetsiassa -keramiikkareliefi, joka on tehty Arabiassa 1950-luvulla. Se on kooltaan 87 x 137 cm.

Rut Bryk on ilman muuta suomalaisten design-keraamikkojen kärkipäässä, josta löytyvät muun muassa Birger Kaipiainen, Michael Schilkin, Alfred William Finch ja Toini Muona.

Avioparin ystäväpiiriin kuului myös arvostettu keraamikko Birger Kaipiainen, jonka ansiolistaan voi hienojen keramiikkatöiden ohella kirjata myös Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin avioliiton kätilöimisen; hän nimittäin esitteli taiteilijat toisilleen Taidehallin klubilla 1944, ja oli mukana seuraavana vuonna myös näiden Kolin-matkalla, jolloin he kihlautuivat.

Lasista puuhun

Tapio Wirkkala hallitsi monia materiaaleja lasista, puuhun, hopeaan jne. Ehkä tunnetuimmat ja arvostetuimmat ovat lentokonevanerista tehdyt taide-esineet, joista yksi kalleimmista myytiin lontoolaisen arvohuutokauppojen järjestäjän Phillipsin design-huutokaupassa pari vuotta sitten. Kysymyksessä oli Milanon triennaalissa 1951 palkittu vanerivari pituudeltaan noin 56 cm. Siitä maksettiin huutomaksuineen yli 60 000 euroa.

Tapio Wirkkalan laminoidusta koivusta taivutellut vanerivadit ovat erityisen arvostettuja .

Tapio Wirkkala saavutti useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja – esimerkiksi Milanon triennalissa hän on saanut useita Grand Prix -palkintoja 1951,1954 ja 1960. Myös Rut Brykin keraamiset teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palokinnolla 1951.

Rut Brykin keramiikkareliefi myytiin keväällä 6 400 eurolla Bukowskisin huutokaupassa.

Valppaat huutokauppatalot ovat museoiden tavoin huomioineet alkaneen juhlavuoden mukanaan tuoman tunnettuuden lisääntymisen ja kasvattaneet niin Wirkkalan kuin Brykin esineiden tarjontaa. Esimerkiksi Bukowskisin Helsingin huutokaupassa oli keväällä tarjolla lähes 50 Wirkkalan ja 10 Brykin esinettä, ja kiinostus niitä kohtaan oli suurta.

Rut Bryk Portti myytiin keväällä 10 000 eurolla Hagelstamilla.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti