veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Venny Soldan-Brofeldt oli tuottoisa taiteilija

10.4.2015

Venny Soldan-Brofeldt (1863-1945) on yksi Suomen rakastetuimmista ja arvostetuimmista kultakauden realistisen tyylin naistaiteilijoista.

Venny Soldan-Brofeldt opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja sen lisäksi ulkomailla Pietarissa Stieglitzin opistossa. Hän teki opintomatkoja muun muassa Espanjaan ja Italiaan. Matkansa hän rahoitti kopioimalla kuuluisien mestarien töitä. Hän teki myös taideopettajan töitä.

Venny Soldan-Brofeldt: Rantaelämää (Hanko), 1944. Kuva Lehtikuva / Tor Wennström

Vuonna 1891 Venny Soldan-Brofeldt avioitui kirjailija Juhani Ahon kanssa. Avioliitosta tuli hyvin boheemi, avantgardistinen, mutta myös traaginen, sillä puolisolla oli pitkäaikainen suhde Vennyn sisareen Tillyyn, joka sai salaa myös lapsen sisarensa miehen kanssa. Pariskunta pysyi kuitenkin naimisissa Juhani Ahon kuolemaan asti.

Venny Soldan-Brofeldt teki pääasiassa öljymaalauksia. Sen lisäksi hän teki pastellitöitä, piirustuksia, vesiväritöitä ja keraamisia veistoksia. Aiheina olivat lapset, luonto, asetelmat ja muotokuvat.  Arvostetuimpia aiheita ovat olleet lapsikuvaukset tai muut sosiaaliset aiheet kuten uskonnolliset kokoontumiset.

Venny Soldan-Brofeldt oli hyvin ahkera taiteilija. Hänen maalauksiaan ja kevyemmillä tekniikoilla tehtyjä töitä on melko paljon myynnissä taidemarkkinoilla. Keramiikkareliefejä on myynnissä harvakseltaan.

Taiteilijan syntymästä oli kulunut 150 vuotta vuonna 2013, ja tuolloin hänen tuotannostaan järjestettiin iso näyttely. Vaikka runsas kevyempien tekniikoiden tarjonta laskee hintoja jonkin verran, juhlavuosi ja näyttely nostivat Venny Soldan-Brofeldtin teosten hintoja lähtöhinnoistaan taidemarkkinoilla. Yleensä valokeila suuren näyttelyn jälkeen kestää vielä 2-4 vuotta, joten nyt alkaa olla viimeiset hetket myydä taiteilijan teos parempaan hintaan. Sen jälkeen kannattaa odottaa kunnes talous piristyy, ja taideteokset hinnoitellaan korkeammalle.

Teosten hintahaarukka melkoinen

Venny Soldan-Brofeldtin teoksia hankkivan kannattaa pitää huolta siitä, että maksaa teoksesta sopivan hinnan. Näin siksi, että taiteilijan töiden hintahaarukka on erittäin suuri. Tällä hetkellä osa hänen töistään huutokaupataan 1 000-2 000 eurolla. Esimerkiksi pienikokoinen maisemamaalaus Italiasta huudettiin 700 eurolla Bukowskis Marketissa (nettihuutokauppa).

Viimeaikoina Venny Soldan-Brofeldtin maalauksia on huudettu noin 2 800-9 500 euron hintahaarukassa puolestaan Hagelstamin huutokaupassa. Tämä kertoo siitä, että taiteilijan tuotannolla on vakiintunut ja alati kiinnostunut keräilijäkunta. Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa -maalaus vuodelta 1892 myytiin Bukowskisilla noin 50 000 eurolla. Työllä oli näyttelyhistoriaa, joten se nosti työn hintaa.

Venny Soldan-Brofeldtin päätyönä pidetään Heränneitä-maalausta, joka kuuluu Ateneumin kokoelmiin. Hän maalasi teoksen vuonna 1898, mutta työn saaman hyvän palautteen ja kiinnostuksen vuoksi taiteilija maalasi toisintoja kyseisestä työstä. Yksi näistä toisinnoista oli huudettavana Bukowskisilla, ja se meni noin 30 000 eurolla. Taiteilija maalasi muistakin merkittävimmistä teoksistaan toisintoja. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos aikoo ostaa Venny Soldan-Brofeldtin teoksia. Taiteilijan toisinnot ja tuotanto on kartoitettu hyvin, joten tietoa on saatavilla ennen ostoa, jotta ei maksa toisinnosta päätyön hintaa.

Jos omistaa Venny Soldan-Brofeldtin teoksen, kannattaa tieto teoksesta ja omistuksesta ilmoittaa taiteilijan tuotantoa tunteville asiantuntijoille. Näin siksi, että maininta omasta työstä taiteilijan tuotantoa käsittelevässä kirjassa tai osallistuminen näyttelyyn nostaa teoksen hintaa, ja vahvistaa sen provenienssia.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti