veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Laila Pullisen viiva on dynaaminen

2.9.2015

Laila Pullinen (1933-2015) on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista kuvanveistäjistä. Hän on legenda jo eläessään.

Laila Pullinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1953-56, Accademia Pietro Vanuccissa Perugiassa 1958 ja Accademia Belle Artissa Roomassa 1961-62. Pullinen on pitänyt näyttelyjä tärkeimmissä näyttelypaikoissa Suomessa. Hänellä on ollut useita näyttelyjä ulkomailla ja hän on edustanut monta kertaa Suomea myös ulkomaisissa biennaaleissa, kuten Venetsiassa vuonna 1964, Pariisissa ja Sao Paolossa vuonna 1965.

Kuvanveistäjä Laila Pullinen.

Laila Pullisen teoksia löytyy niin Suomen kuin ulkomaiden tunnetuimmista museoista, yritysten kokoelmista ja yksityiskokoelmista. Julkisia teoksia on useissa paikoissa, kuten Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Saudi-Arabian Jeddahissa.

Laila Pulliselle myönnettiin Pro Finlandia vuonna 1969 ja hän sai professorin arvon 1995. Hän oli Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1975 ja hänet promovoitiin Kuvataideakatemian kunniatohtoriksi vuonna 2006. Vuonna 2007 Helsingin Taiteilijaseura kutsui hänet kunniajäsenekseen ja jo vuodesta 1988 hän on ollut Suomen Kuvanveistäjäliiton kunniajäsen.

Teosten muotokieli on klassinen

Hänen teoksiaan on arvostettu pitkään, koska niiden muotokieli on klassinen, iätön ja ajaton. Pullisen veistosten anti on syvällinen ja runsas. Teokset ovat aivan liian moderneja ollakseen historiallisen perinteisiä ja liian klassisia edustaakseen veistotaiteen uusinta muotokieltä. Laila Pullinen on ollut mukana useina vuosina Taloustaito-lehden Kuvataiteen kuumalla -listalla.

Pullisen tuotannossa on parasta se, että hänen työnsä dynaamisen viivan tunnistaa kaukaa, oli sitten kyseessä veistos tai grafiikka.

Pullinen oli ahkera kuvanveistäjä koko uransa ajan. Hän teki myös grafiikkaa, tussi- ja vesiväritöitä.

Veistosten hinnat vaihtelevat koon mukaan 10 000 eurosta 85 000 euroon. Grafiikan hinnat ovat noin 250-600 euroa.

Pullisen töihin on liittynyt muutama väärennöskohu, mutta taiteilijan lähisukulaiset huolehtivat aktiivisesti tuotannon tarjonnasta taidemarkkinoilla, joten hänen työnsä ovat turvallisia keräily- ja sijoituskohteita. 

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti