veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kekkos-nostalgia nosti hintoja

Kekkos-nostalgia nosti hintoja
13.4.2015

Presidentti Urho Kekkosen huonekalujen huutokauppa Helanderilla viikonloppuna 11.-12.4. todisti, että kun esineet liittyvät todella merkittävään henkilöön, hintoihin saattaa tulla melkoinen tunnettuuslisä. Tätä käsitystä vahvisti myös Bukowskis Marketilla myydyt Greta Garbon asusteet.

Saunakirja Urho Kekkosen exlibriksellä ja nimikirjoituksella

Helanderin huutokaupassa yhtenä erikoisuutena oli huonekaluja presidentinlinnasta – erityisesti presidentti Urho Kekkosen yksityistiloista linnan 3. kerroksesta. Tarjolla oli mm. rokokootyylinen sohvakalusto, valaisimia sekä lipasto. Sisustus, josta esineet ovat, on dokumentoitu ja valokuvattu, ja ostaja sai myös kopion valokuvasta itselleen, joten provenienssi on selkeästi todistettavissa.

Presidentinlinnasta myytävillä kalusteilla on jo sinälläänkin lisäarvoa huutokaupassa, mutta yhteys Kekkoseen nosti ilman muuta hintoja reilusti, ja perässähuutajia löytyi. Esimerkiksi rokokootyylisestä mahalipastosta leveydeltään vajaa metri maksettiin huutomaksuineen lähes 5 300 euroa, vaikka siinä oli viiluvika. Kaksi melko vaatimattoman näköistä kattovalaisinta maksoi noin 5 000 euroa.

Sen sijaan presidentin kesäasunnolta Kultarannasta peräisin oleva talonpoikaiskeinutuoli, jolla ei siis ole suoraa yhteyttä presidentti Kekkoseen, maksoi vain 120 euroa huutomaksuineen.

SA-apteekin lasisilmäkokoelma myytiin Helanderin huutokaupassa reilulla 350 eurolla.

Helanderilla oli muutoinkin huutokohteita laidasta laitaan – esimerkiksi erivärisiä lasisilmiä 50 kpl armeijamaisen siisteissä riveissä SA-apteekin tarpeistosta. Joku sai niistä kerralla hienon kokoelman. Tai sitten varaosia koko suvun mahdollisia tarpeita varten. Vanha leikkaussalin valaisinkin oli kaupan. 

Bukowskis myy netissä antiikkia ja keräilyesineitä

Greta Garbon trenssi.

Antiikkia ja yleensä keräilyesineitä kaupataan yhä enemmän netin välityksellä. Niinpä seuraava Bukowskisin Modern + Contemporary -huutokauppakin järjestetään Helsingissä tavanomaisesta poikkeavasti, eli huutokauppa on vain netissä. Esineet myydään online-huutokaupalla 20.-23.4. Huutokauppakohteita on 333.

Bukowskis on luopunut Helsingissä vasarahuutokauppojen järjestämisestä, mutta jatkaa niitä Tukholmassa. Mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako se mitenkään hintatasoon. Ja jos vaikuttaa, niin mihin suuntaan. Ainakin kustannussäästöjä se tuottaa.

Nettihuutokauppa Bukowskis Marketin profiilia on myös nostettu mm. laittamalla Tukholmasta sinne myyntiin useita Greta Garbon asusteita. Tämän ruotsalaisen Hollywood-tähden asusteista osa meni kaupaksi tuntuvastikin lähtöhintoja korkeammalla.

Eniten kallistuivat lähtöhinnoistaan hatut. Esimerkiksi puuvillaisesta, sinapinvärisestä hatusta maksettiin yli 900 euroa. 

Mattoja tarjolla Tukholmassa

 

Bukowskisin Tukholman Moderna-huutokaupassa 21.-22.4. on tarjolla tavanomaista vähemmän suomalaiskohteita. Björn Weckströmiltä on useita koruja ja Michael Schilkiniltä kaksi keramiikkateosta. Seisova henkilöryhmä on korkeudeltaan 48 cm, ja sen arviohinta on 2 200-2 700 euroa. Schilkinin arvostus on nousut niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Timo Sarpanevan lasiveistos Con Moris on tehty vuonna 1998.

Tukholman huutokaupassa on tarjolla nyt poikkeuksellisen monta modernia ruotsalaismattoa, joiden suosio Yhdysvalloissa on näköjään saanut tarjonnan ja kysynnän kasvamaan myös Ruotsissa. Mattoja on myynnissä yli 60, ja lähtöhinnaltaan kallein on pyöreä gobeliinitekniikalla valmistettu matto halkaisijaltaan noin 270 cm. Se on signeerattu AB MMF BN (AB Märta Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson). Valmistumisvuosi on 1964 ja lähtöhinta 16 000-22 000 euroa.

Yhdysvalloissa moderneja ruotsalaismattoja on jälleen myynnissä chicagolaisen huutokauppayhtiön Wrightin huutokaupassa 12. kesäkuuta.

Arvokkaita kohteita

Jos Sarpanevan lasiveistoksen hinta nousee lähtöhintaansa, siitä tulee yksi kalleimmista omistajaa vaihtaneista design-lasiesineistä tämän vuoden aikana. Aiemmin on Bukowskisilla myyty Sarpanevan lasiveistos kalliimmallakin: Gateway to Dreams (korkeus 33 cm) maksoi huutomaksuineen runsaat 20 000 euroa. Se on valettu arkipelagomenetelmällä, hiottu ja kiillotettu Iittalassa 1981.

Rahaliike Holmaston maaliskuun huutokaupassa vaihtoi omistajaa puoleistaan kallein Suomessa koskaan myyty keräilyraha. Myyntihinta nousi provisioineen huikeaan 132 000 euron hintaan. Raha on keisarillisen Venäjän 10 ruplan kultaraha tsaari Nikolai II:n kruunajaisvuodelta 1896. Näitä rahoja valmistettiin alun perin vain 125 kpl lähinnä käytettäväksi lahjoina.

10 ruplaa myytiin 132 eurolla

A. Tillanderin järjestämä antiikki- ja vintage-korujen myyntinäyttelyn oli kuulemma menestys, vaikka erittäin harvinainen isokokoisen simpukkalajin melo melon tuottama ”helmi” odottaa yhä ostajaa. Muun muassa upea platinainen timanttikaulakoru 1900-luvun alusta sen sijaan meni kaupaksi.  Hintapyyntö oli 70 000 euroa

Platinainen timanttikaulakoru on tehty yli 100 vuotta sitten.

 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija

Rahat, verot, työ & eläke, koti