veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Yrityksen rahat – laskurahoituksesta saa luottoa saatavia vastaan

Yrityksen rahat – laskurahoituksesta saa luottoa saatavia vastaan
13.1.2020

Pienen yrityksen talous joutuu koville, kun asiakas ei maksa laskujaan ajoissa.

Myyntisaatavien rahoitus eli laskurahoitus on yksi viime vuosina nopeasti suosiota kasvattanut käyttöpääomarahoituksen muoto yrityksille. Pisin rahoitettava maksuehto on tyypillisesti 90 vuorokautta.

  • Myyntisaatavien rahoitus tarkoittaa sitä, että rahoituslaitos myöntää luottoa myyntisaatavia vastaan ja tilittää asiakkaalle laskun summan kokonaisuudessaan 1–2 päivän sisällä vähennettynä rahoitusprovisiolla.
  • Factoring-sanaa käytetään yleisesti kuvaamaan mallia, jossa myyjä saa myyntisaatavia vastaan 80-prosenttisen rahoituksen rahoituslaitokselta. Loput 20 prosenttia tilitetään, kun tilaaja on maksanut suorituksen.
  • Saatavien ostaminen: harvinaisempaa on, että rahoitusyhtiö ostaa saatavat kokonaan pois myyjän taseesta, jolloin se myös kantaa luottotappioriskin. 

Laskurahoittaja hoitaa tyypillisesti laskujen muodostuksen ja välityksen, valvoo, että laskut tulevat maksetuiksi, lähettää tarvittaessa maksumuistutuksen ja hoitaa perinnän.

Palvelua tarjoavat sekä perinteiset pankit ja rahoituslaitokset että perintätoimistot ja laskutukseen tai erityisesti jopa laskurahoitukseen erikoistuneet yritykset. Tunnetuimpia laskurahoittajia on Suomessa Intrum Rahoitus Oy.

”Laskurahoituksen käyttö on kasvanut Euroopassa viimeisen 10–15 vuoden aikana noin 10 prosentin vuosivauhtia”, kertoo Arto Haukka, Intrum Rahoituksen Suomen maajohtaja. Eniten käyttäjäkunnassa on kasvanut suurten yritysten määrä.

Laskurahoitus sopii Haukan mukaan kaiken kokoisille yrityksille yhden hengen yrityksistä pörssiyhtiöihin. Se kompensoi pitkien maksuaikojen aiheuttamia haasteita kassanhoidolle varsinkin silloin, kun toiminta on kausiluontoista.

Laskurahoitus auttaa myös tilanteessa, jossa yritys myy isoja toimituksia, jotka vaativat suuria investointeja, mutta jossa rahat asiakkaalta saadaan vasta toimituksen jälkeen. 

Mitä laskurahoitus maksaa?

  • Rahoittajan perimä provisio 30 päivän maksuajan laskulta on suurusluokaltaan 1–1,5 prosenttia laskun summasta. Provisio kasvaa, kun maksuaika pitenee. Hintaan vaikuttavat lisäksi asiakkaan koko ja loppuasiakkaat.
  • Perintäkulut laskutetaan erikseen
  • Laskurahoitusta käytetään lähinnä yritysten välisessä kaupankäynnissä. Esimerkiksi Intrum ei rahoita kuluttajalaskuja.

APUVOIMIA SAATAVIEN PERINTÄÄN Lue joulukuun Taloustaidosta artikkeli  saatavien perinnästä. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti