veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Vuoden 2024 verokortit Omaverossa 13.12. mennessä – tammikuussa käytössä vuoden 2023 verokortti

Vuoden 2024 verokortit Omaverossa 13.12. mennessä – tammikuussa käytössä vuoden 2023 verokortti
27.11.2023

Ensimmäiset vuoden 2024 verokortit ovat jo Omaverossa. Kaikkien verokortit tulevat Omaveroon 13.12. mennessä. Kiirettä uuden verokortin käyttöön ottamiseen ei ole, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2023 verokorttia.  

Paperinen verokortti tulee kotiin vasta sen jälkeen, kun verokortti on valmistunut Omaveroon. Suomi.fi-käyttäjät saavat verokorttinsa ja muun veroasioita koskevan postin ainoastaan sähköisessä muodossa. 

Tarkista uuden verokortin tuloraja  

Kun uusi verokortti on saapunut, kannattaa tarkistaa siihen määritelty tuloraja. Tuloraja on tarkoitettu ajanjaksolle 1.2.2024–31.12.2024, ei siis koko kalenterivuodelle. 

Ensi vuoden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2022 verotustietoihin tai vuonna 2023 tehdyn muutosverokortin tietoihin. 

Jos arvioi saavansa vuonna 2024 enemmän tai vähemmän tuloja kuin Verohallinto on laskenut, kannattaa tehdä uusi verokortti Omaverossa. 

Tulonhankkimismenot eivät siirry suoraan uudelle verokortille 

Uusi verokortti kannattaa hakea myös, jos arvioi saavansa ensi vuodelta verovähennyksiä ja haluaa veroedut käyttöönsä heti. Kun verovähennykset on ilmoittanut verokorttihakemuksessa, esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on aikanaan suoraviivaisempaa.  

Verokorttihakemukseen voi ilmoittaa esimerkiksi kotitalousvähennyksen, tulonhankkimismenot tai matkakuluvähennyksen.   

Aiemmasta poiketen tulonhankkimismenot ei siirry automaattisesti edellisvuoden verokortilta uudelle verokortille.   

”Harvalla meistä tulonhankkimisesta aiheutuneet menot, kuten työhuonevähennys tai työkaluista syntyvät kustannukset pysyvät vuodesta toiseen samanlaisina. Uuden verokortin saamisen jälkeen on hyvä hetki arvioida, millaisia tulonhankkimismenoja ensi vuonna syntyy”, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta sanoo tiedotteessa. 

Työmatkakulut sen sijaan siirtyvät uudelle verokortille, jos ne on ilmoittanut verokortille edellisvuonna. Työmatkakulujen suuruus pitää tarkistaa itse.  

Useimmat työnantajat saavat verokortin suoraan Verohallinnolta  

Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen uusi verokortti pitää toimittaa tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä. 

Suurimmalle osalle työnantajista verokortti siirtyy suoraan, mutta on työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan. 

Esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksena ovat uusien eläkeläisten verokortit: useimmissa eläkeyhtiöissä tuoreen eläkeläisen täytyy toimittaa verokortti eläkkeen maksajalle.  

Suomi.fi-viesti tulossa uudesta verokortista 

Kun uusi verokortti ilmestyy Omaveroon, siitä lähtee sähköpostilla tai mobiilisovelluksessa ilmoitus Suomi.fi-viestejä käyttäville asiakkaille. Suomi.fi-käyttäjät saavat verokortin ja muunkin veroasioita koskevan postin ainoastaan sähköisessä muodossa. 

Muut kuin Suomi.fi-viestien käyttäjät saavat sähköisen verokortin lisäksi myös paperisen verokortin. 

Paperiset verokortit kolahtavat postilaatikkoon aikaisintaan 1. joulukuuta, mutta viimeistään loppiaiseen mennessä.

Minna Petäinen  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti