veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Työtarjouksia saa joka kolmas eläkeläinen – verotukseen toivotaan kevennystä

Työtarjouksia saa joka kolmas eläkeläinen – verotukseen toivotaan kevennystä
20.12.2022

Joka kolmas eläkeläinen on saanut eläkkeellä ollessaan työtarjouksia, kertoo työeläkevakuuttaja Keva. Eniten työtarjouksia ovat saaneet Kymenlaaksossa ja Kanta-Hämeessä asuvat eläkeläiset. Eläkeläiset toivovat eläkkeellä tehtävän palkkatyön verotuksen keventämistä.

Kevan teettämän tutkimukseen vastanneista jopa 40 prosenttia kertoo olevansa kiinnostuneita palkkatyön tekemisestä eläkkeen ohella.

Kiinnostuneiden määrä on kasvanut viime vuodesta, jolloin reilu neljännes kertoi olevansa kiinnostunut työskentelystä. Kun otetaan huomioonjo nykyisellään eläkkeen ohella työskentelevät, kiinnostuneita on kaikkiaan 47 prosenttia.

Eniten työnteko houkuttelee Päijät-Hämeessä ja Kainuussa, jossa puolet vastaajista kertoi palkkatyön eläkkeen ohella kiinnostavan.

Kokoaikaista työtä ei kaivata: vain neljä prosenttia vastaajista kertoo olevansa kiinnostunut kokoaikatyöstä. Työtä eläkeläiset eivät yleensä hae aktiivisesti. Tutkimukseen vastanneista eläkeläisistä vain 12 prosenttia kertoi hakeneensa työtä eläkkeellä ollessaan.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen pitää positiivisena, että eläkeläisten kiinnostus työntekoa kohtaan on kasvanut merkittävästi.

"Yhä useammalta taholta tulee nyt ilmi haasteita saada palkattua osaajia avoimiin työpaikkoihin ja sijaisuuksiin. Meidän on hyvä pitää mielessä, että eläkeläisten joukossa on paljon osaavia, koulutettuja ammattilaisia, joista monelle työpaikalle on saatavissa mukiin meneviä rekrytointeja. Eläkeläisille kannattaa nyt tehdä kiinnostavia työtarjouksia", Kainulainen sanoo tiedotteessa.  

Verotus kaipaa kevennystä

Eläkkeellä tehtävän palkkatyön verotuksen keventämistä toivoi 76 prosenttia vastaajista. Eläkeläisistä 35 prosenttia kertoi, ettei verotus kannusta työskentelyyn eläkkeellä, kun taas 24 prosenttia vastaajista taas koki verotuksen kannustavan.

Reilu puolet eläkeläisistä kertoi tietävänsä, miten eläkkeellä tehtyä työtä verotetaan, mutta joka kolmas ei tiennyt.

"Työvoimapulan takia on hyvinkin mahdollista, että eläkeläisten työnteko tulee kasvamaan merkittävästi tulevina vuosina. Tämän vuoksi olisi varsin perusteltua, että viestintää eläkeverotuksesta lisättäisiin ja päättäjät voisivat myös miettiä, voisiko verotusta muuttaa vielä enemmän työntekoon kannustavaksi."

Kevan tutkimukseen vastasi 4 000 henkilöä, joista puolet oli eläkkeensaajia. Tutkimuksen toteuttu Pohjoisranta BCW toteutti.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti