veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Työntekijälle matkakortti – onko kyseessä verollinen vai veroton etu?

Työntekijälle matkakortti – onko kyseessä verollinen vai veroton etu?
14.11.2019

Voiko yritys korvata työntekijän itse ostaman matkakortin (kausikortin), jos työntekijä käyttää sitä säännöllisesti työpäivän aikana työtehtävien hoitoon? Ajatuksena on säästää taksikuluissa, joita syntyisi julkisen liikenteen käytön sijasta. Työntekijä voi käyttää matkakorttia samalla myös omiin matkoihinsa ja asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin.

Syntyykö tästä työntekijälle verotettavaa etua vai voidaanko nämä tulkita verovapaiksi matkakustannusten korvauksiksi?

Veroneuvontajohtaja Kati Malinen vastaa: 

Työntekijä ei saa verotettavaa etua, jos hankitte hänen käyttöönsä matkakortin, jota hän saa käyttää ainoastaan työtehtävien hoitamiseksi tehtäviin matkoihin. Jos lipun käyttö sen sijaan on sallittu myös asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin tai korvaatte tällaisen yksityismatkoihin käytettävän kortin ostohinnan työntekijälle, syntyy työntekijälle verotettava etu. 

Jos korvaatte työntekijälle tämän itse ostaman lipun hinnan, on maksettu osuus kokonaisuudessaan palkkaa. Edun arvo voitaneen laskea kuitenkin asunnon ja työpaikan väliseen matkaan tarvittavan lipun hinnasta, vaikka se oikeuttaisi laajempaan matkustamiseen, jos nimenomaan työtehtävien hoitaminen edellyttää säännöllistä kulkemista laajemmalla matkustusalueella. 

Jos järjestely hoidetaan niin, että annatte työntekijän käyttöön arvosetelin tai muun kohdennetun maksuvälineen lipun ostamista varten tai lipunmyyntiorganisaation kanssa sovitaan, että lipun hinta laskutetaan suoraan työnantajalta, voidaan etuun kuitenkin soveltaa työsuhdematkalippua koskevaa sääntelyä.

Työsuhdematkalippu on verovapaata 300 euroon asti. Lisäksi työsuhdematkalippu on verovapaata tuloa 750 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Jos työnantaja antaa 750 euroa suuremman edun, työnantajan on selvittävä palkansaajan todellisten matkakustannusten määrä, koska verovapaa etu ei voi olla todellisia matkakustannuksia suurempi. 

Työsuhdematkalippu voidaan antaa ainoastaan asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten. Jos lippu kuitenkin on hankittu ensisijaisesti työtehtävien hoitamista varten, se voi oikeuttaa asunnon ja työpaikan välistä matkaa laajemmalle alueelle. Veronalainen etu lasketaan tässä tapauksessa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin tarvittavan lipun hinnasta. 

Työsuhdematkalipuista on kirjoitettu Verohallinnon Luontoisedut verotuksessa sekä Luontois- ja henkilökuntaetujen hankkiminen kohdennetuilla maksuvälineillä -ohjeissa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti