veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Puoliso mukaan työmatkalle – onnistuuko matka verotta?

Puoliso mukaan työmatkalle – onnistuuko matka verotta?
7.10.2022

Puolisoni on vuorotteluvapaalla, ja hän haluaisi lähteä mukaan työmatkalleni. Mitä verottaja mahtaa tästä tuumata?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Puoliso voi matkustaa verotta kanssasi työmatkalle, kunhan työantajasi ei maksa hänen osuuttaan matkakustannuksista.

Puolison lennot tulee esimerkiksi maksaa itse, samoin kuin hotellihuoneesta mahdollisesti tuleva lisähinta.

On myös mahdollista, että lisäkustannuksia ei aiheudu. Tällöin sinulle ei synny verotettavaa etua. Kannattaa kuitenkin varautua esittämään asiasta selvitystä, jos sinun on tehtävä jälkikäteen selkoa matkan kustannuksista.

Matkaohjelma on myös hyvä säilyttää vastaisen varalle, sillä puolison mukanaolo työmatkalla saattaa antaa verottajalle mielikuvan siitä, ettei kyse ollutkaan työmatkasta.

Työmatkoillakin saa luonnollisesti olla normaalin työpäivän päätteeksi vapaa-aikaa, jota voi viettää puolisonsa kanssa. Silloin kun työmatkalle ottaa mukaan omia tai puolison vapaa-ajan viettoon liittyviä lisämatkatavaroita, kuten suksipussin tai golfbägin, on niistä syntyvät lisäkustannukset maksettava itse.

Yleensä työnantajan maksamat puolison matkakulut ovat siis työntekijän veronalainen etu.

Oikeuskäytännössä puolison matkakulujen maksaminen on hyväksytty poikkeuksellisesti verotta silloin, kun osallistumisen on katsottu liittyvän työntekijän työhön, esimerkiksi kansainvälisen tavan edellyttämän velvollisuuden vuoksi. Puolison matka liittyi pääjohtajan työhön ja oli tavan edellyttämä velvollisuus (KHO 1982/1943). Samoin kun on otettu huomioon yhtiön johtohenkilöiden puolisoiden velvollisuudet huolehtia vieraista, puolisoiden osallistuminen matkoille on tapahtunut yhtiön intressissä ja ilman verotusta (KHO 1997/340).

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti