veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Postitse jaetulla työeläkeotteella vain tuorein työhistoria – vanhemmat tiedot verkossa

Postitse jaetulla työeläkeotteella vain tuorein työhistoria – vanhemmat tiedot verkossa
3.5.2022

Yksityisellä alalla työskenteleville postitse jaettava työeläkeote sisältää vastaisuudessa vain viimeisimpien vuosien tiedot. Koko työhistorian tiedot sisältävä työeläkeote on katsottavissa eläkevakuuttajien verkkopalveluista.

Työeläkeotteelle on koottu tiedot niistä työsuhteista, yrittäjäjaksoista ja etuuksista, joista on kertynyt työeläkettä. Lisäksi työeläkeotteella on tieto tähänastisesta kertyneestä eläkkeen määrästä.

Vuodesta 2022 alkaen yksityisellä alalla työskenteleville postitse jaettavalla työeläkeotteella on listattuna vain kuluvan sekä kuuden edellisen vuoden eläkettä kerryttävät työskentelytiedot sekä eläkettä kerryttävien etuuksien tiedot.

Koko työuran aikaiset, myös kuutta vuotta vanhemmat, tiedot ovat katsottavissa eläkevakuuttajien verkkopalveluista.

Työeläkeotteen tietojen tarkistaminen on tärkeää

Työeläkeotteen tietojen tarkistaminen säännöllisesti on tärkeää, sillä tuleva eläke lasketaan otteen tietojen pohjalta.

Yksityisen alan eläkevakuuttajilla on lain mukaan velvollisuus selvittää henkilön pyynnöstä hänen työeläkeotteellaan olevien tietojen oikeellisuus kuuden edellisvuoden ajalta.

Vanhemmat tiedot ovat yhä tarkistettavissa oman työeläkevakuuttajan verkkopalvelusta. Jos näitä tietoja pitää selvittää, henkilöltä vaaditaan selvityspyynnön lisäksi näyttöä puuttuvista tiedoista.

Julkisen alan eläkelaitoksen Kevan lähettämillä työeläkeotteilla on tiedot koko työhistorian ajalta. Kaikki julkisen alan työntekijät voivat tarkistaa työeläkeotteensa milloin tahansa sähköisesti. Selvitysvelvollisuudessa ei ole kuuden vuoden aikarajaa kuten yksityisellä puolella.

Työeläkeotteen antaa se eläkevakuuttaja, jossa työskentely on vakuutettu edellisen vuoden lopussa. Jos työskentely on päättynyt aikaisemmin, työeläkeotteen antaa viimeisin henkilön vakuuttanut laitos. Työeläkeotteen saavat 18–67-vuotiaat, joilla on työeläkelakien mukaan vakuutettua työskentelyä Suomessa.

Yksityisen alan eläkelaitokset lähettävät työeläkeotteet kirjeitse kolmen vuoden välein Suomessa asuville, jos henkilö ei ole aiemmin valinnut sähköistä työeläkeotetta ensisijaiseksi palvelukseen.

Vuonna 2022 työeläkeote lähetetään tammi-huhtikuussa syntyneille sekä eläkeikää lähestyville. Otteita postitetaan toukokuusta lähtien aina loppuvuoteen saakka.

Julkisen alan eläkelaitos Keva lähettää tänä vuonna työeläkeotteet vuonna 1964 syntyneille. Jos henkilö ei käy katsomassa työeläkeotettaan verkkopalvelussa, Keva postittaa työeläkeotteen. Paperipostia ei kuitenkaan saa, jos on tilannut itselleen paperittoman palvelun.

Sähköisen työeläkeotteen voi käydä katsomassa ja valitsemassa oman työeläkevakuuttajan verkkopalvelusta. Jos ei ole varma omasta työeläkevakuuttajastaan, Työeläke.fi-sivusto ohjaa oman työeläkevakuuttajan verkkopalveluun.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti