veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Onko keski-ikäisellä toivoa työelämässä?

Onko keski-ikäisellä toivoa työelämässä?
26.8.2016

Yleinen käsitys on, että työelämässä on ikärasismia, joka vaikeuttaa yli viisikymppisten työllistymistä. Työnantajat vakuuttavat, että osaaminen ratkaisee. Mitä pitkällä kokemuksella varustetun keski-ikäisen on syytä tehdä saadakseen töitä?

Keski-ikäinen työntekijä. Kuva: istockphoto.com

Yli 50-vuotiaiden vaikean työnsaannin syynä sanotaan olevan työelämässä piilevä ikäsyrjintä. Se on helppo uskoa, jos on viisi-kuusikymppinen ja lähettänyt uutterasti hakemuksia työpaikkoihin. Ikä ei vähene ja eläkeikä on vielä kaukana. Voisiko tilanteeseen olla syitä, jotka kuntoon laittamalla uusi työkin löytyisi?

Työvoimapolitiikan asiantuntija Jenni Ruokonen Elinkeinoelämän keskusliitosta kehottaa lähtemään realistisesti suuresta kuvasta. Yleinen taloudellinen tilanne vaikeuttaa työllistymistä kaiken ikäisenä, vaikka pieniä positiivisia merkkejä taloudessa olisikin.

Ensin kannattaa tarkastella toimialaa. Jos työpaikka on ollut jatkuvasti supistuvalla alalla, työn löytäminen sieltä on vaikeaa kaikille.

Sen jälkeen täytyy miettiä, mitkä asiat omalla kohdalla vaikuttavat työn saamiseen. Jos on ollut koko työiän samassa työpaikassa ja tehtävässä, ei ole tottunut hakemaan työtä. Ensimmäiseksi kannattaa päivittää työnhakutaidot nykypäivään, jotta työhakemus ja CV kertoisivat oikeita asioita. Myös videohaastatteluita ja -esiintymistä kannattaa harjoitella. Oikean imagon luominen ja itsevarmuuden ilmaiseminen työnantajalle on kova haaste monelle nuoremmallekin työnhakijalle.

Ennen CV:hen merkittiin ensimmäiseksi ikä ja perhesuhteet. Nykynäkemyksen mukaan ne eivät sinne kuulu. Toki ikä tulee esille koulutuksesta ja kokemuksesta kertovassa osuudessa. Vanhaan tapaan CV:ssä keskityttiin luettelemaan koulutuksia ja työpaikkoja melkein lapsuudesta saakka. Nykyisin CV:n on luotava käsitys hakijasta nopeasti ja osaaminen on tiivistettävä olennaiseen.

Omien taitojen kartoitus

Jenni Ruokonen muistuttaa, että työhön ei rekrytoida tutkintoa vaan ihminen. On hyvä miettiä laajemmin, mihin omat taidot sopisivat. Mitä muuta ja ehkä ihan erilaista työtä tällä osaamisella voisi tehdä? Työhakemuksessa kannattaa tuoda esille myös työelämän ulkopuolella hankittuja taitoja, jotka valottavat hakijan luonnetta.

Ikä tuo työ- ja elämänkokemusta, jota arvostetaan etenkin koulutus- ja konsultointialalla. Myös hoitoalalla elämänkokemuksesta on usein hyötyä.

”Yritykset rekrytoivat osaamista. Yritysten kanssa keskusteluissa on tullut selkeästi ilmi, että ratkaisevaa ei ole hakijan ikä, vaan työhön halutaan löytää oikea persoona”, Ruokonen sanoo.

Jalka työnantajan oven väliin

Myös työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että työnsaannin mahdollisuuksia parantaa hyvä osaaminen, oma joustavuus ja liikkuvuus työn perässä.

TEM seuraa työvoiman kysyntää ja tarjontaa eri ammateissa Ammattibarometrissaan. Eri ammattien kysynnässä on eri puolilla maata huomattaviakin eroja. Ammattibarometri-järjestelmään on koottu työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt arviot noin 200:sta työelämän keskeisestä ammatista. Barometrissa arvioidaan ammattien kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana.

Teija Felt sanoo, että työvoimakoulutusta hankitaan aina työmarkkinoiden kysynnän mukaan. Niitä kannattaa hyödyntää ja ne ovat avoinna kaikenikäisille.

”Ikä ei toimi koulutuksen hankinnan perusteena vaan alan työllistävyys nyt ja tulevaisuudessa. Kannattaa tutustua koulutustarjontaan www.te-palvelut.fi -sivuilla, josta etusivulla on heti linkki haussa oleva työvoimakoulutus”, hän neuvoo.

Verkostojen saaminen on työelämässä tärkeää. Sen vuoksi TE-palveluihin, jotka sisältävät ura- ja työnhakuvalmennuksia ja koulutuksia, kuuluu työssäoppimisjaksoja. Työssäoppimisjaksot toimivat usein ns. jalkana ovenväliin.

-”Hakija pääsee näin tutustumaan eri aloihin ja työnantajiin. Sitä kautta mahdollisuus työllistyä paranee.”

”Hyvä esimerkki toimivista koulutuksista ovat FEC -koulutukset (further educated for companies), jotka kouluttavat suoraan yritysten tarpeisiin. Niissä työllistyminen on 70-80 prosentin luokkaa ja työnantajat ovat vahvasti mukana. Myös rekrykoulutukset ovat olleet tuloksellisia. Ne toteutetaan yhdessä yrityksen kanssa, jolloin yritys kustantaa osan koulutuksesta ja rekrytoi yritykseensä”, Felt kertoo.

”Mitä ikäkysymyksiin tulee, ei voida määritellä, mikä ala tai yritys työllistää yli viisikymppisiä, koska rekrytointipäätöksen tekee aina työnantaja”, Felt sanoo.

Uuden työn saamista edistävät hyvä motivaatio ja asenne, työnhaun laajentaminen oman varsinaisen ydinosaamisen reunamille tai ulkopuolelle, sekä liikkuvuus ja halu oppia ja ottaa vastaan uusia haasteita.

Työnhaun tueksi

Lue elokuun Taloustaidosta, miten 51-vuotiaasta lähihoitajasta tuli terapeuttiyrittäjä ja 59-vuotiaasta insinööristä taiteilija. Artikkelit ovat luettavissa näköislehdessä. Jäsenet ja lehden tilaajat tarvitsevat lehden lukemista varten käyttäjätunnukset. Rekisteröidy verkkopalveluun.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti