veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Lähes miljoonalla ihmisellä verokortin tuloraja ylittymässä – joulun alla tiedossa tavallista pienempi tili

Lähes miljoonalla ihmisellä verokortin tuloraja ylittymässä – joulun alla tiedossa tavallista pienempi tili
23.10.2023

Verohallinto arvioi, että 965 000 ihmisen verokorteissa saattaa olla liian pieni tuloraja. Näillä henkilöillä tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi–syyskuussa 2023.

Jos verokortin tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosentin sijaan korkeammalla lisäprosentilla.  

”Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa Omaverosta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. Jos tuloraja uhkaa ylittyä, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä eikä vaikutus joulukuun palkkaan ole niin suuri”, sanoo menettelypäällikkö Päivi Ylitalo Verohallinnosta tiedotteessa.  

Ylitalo muistuttaa, että tulorajaa tarkistaessa kannattaa katsoa, mille ajalle tuloraja on merkitty.   

”Jos verokortin on saanut Verohallinnolta viime joulu–tammikuussa eikä ole tehnyt uutta verokorttia vuoden 2023 aikana, verokortti on tullut voimaan helmikuussa 2023. Tästä syystä verokortille merkitty tuloraja on 11 kuukaudelle. Tulorajaa tarkistaessa tässä tapauksessa lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun, lomarahat mukaan lukien”, Ylitalo sanoo.  

Jos taas on tehnyt uuden verokortin jossakin vaiheessa tätä vuotta, verokortilla näkyvä tuloraja kattaa loppuvuoden tulot verokortin voimaantulosta lähtien. Voimaantuloaika näkyy verokortilla.   

Palkansaajista 47 prosenttia, noin 450 000 henkilöä, on tehnyt lokakuun alkuun mennessä ainakin yhden uuden verokortin.  

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti