veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Eläkettä ulkomailta – miksi ennakonpidätysprosenttini kiristyy?

Eläkettä ulkomailta – miksi ennakonpidätysprosenttini kiristyy?
25.3.2020

Ulkomailta maksettava eläke on usein verotettu jo maassa, josta eläkettä maksetaan. Jos verosopimuksessa on sovittu, että kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa hyvitysmenetelmällä, ulkomaan eläkkeestä voi joutua maksamaan lisää veroa Suomeen, mikäli maksajavaltion verotus on kevyempää kuin Suomessa.

”Jos saat myös Suomesta eläkettä, veroprosenttisi saattaa kiristyä, koska ulkomailta ja Suomesta saamasi eläketulot lasketaan yhteen ja ennakonpidätysprosentti määrätään kokonaistulojen perusteella”, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Ulkomaisesta eläkkeestä ei makseta ennakkoveroja Suomeen, joten välttääksesi jäännösverot ja mahdolliset korot Suomen eläkkeestä voidaan periä ennakonpidätys korkeammalla veroprosentilla vuoden mittaan.

Jos eläkkeen maksajamaa ei verota eläkettä lainkaan, eläke verotetaan Suomessa.

ESIMERKKI 

  • Eläkettä Suomesta 1 500 euroa kuukaudessa, 18 000 vuodessa. Veroprosentti 15,2 %. Vero eläkkeestä 2 736 euroa.
  • Eläkettä Suomesta 1 500 euroa kuukaudessa, 18 000 vuodessa + 5 000 euroa eläkettä maasta, joka ei verota pientä eläkettä. Eläketulo yhteensä 23 000 euroa, jolloin verot yht. 4 850 euroa (eli näin maksat 21,1 % veroa koko eläkkeestä).
  • Jos molempien eläkkeiden verot peritään kokonaan Suomen eläkkeestä, ennakonpidätysprosentti on 27 % (4 850 e /18 000 e). 

*Esimerkkilaskelmat ottavat huomioon valtion tuloveron (ml. eläketulon lisävero), keskimääräisen kunnallisveroprosentin (19,97), keskimääräisen kirkollisveroprosentin (1,39), eläkkeensaajan sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun, yleisradioveron sekä automaattisesti verottajan viran puolesta tekemät vähennykset. Viran puolesta tehtävät vähennykset ovat tässä tapauksessa eläketulovähennykset valtion- ja kunnallisverotuksessa sekä perusvähennys. Laskelma: Veronmaksajat

Yksittäisestä maasta saadun eläkkeen verokohtelu selviää Suomen ja kyseisen maan välisestä verosopimuksesta, joka tehdään kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi. Suomella on sopimus yli 60 valtion kanssa. Ulkomaisesta eläkkeestä määrätään yleensä Suomessa sairaanhoitomaksu, joka vuonna 2020 on 1,65 % eläkkeestä.

Jos saat eläkettä ulkomailta, Suomen eläkkeen veroprosentissa on yleensä otettu huomioon ulkomailta maksettava eläke. Ulkomailta myönnetyn eläkkeesi verotuksesta saat lisätietoja eläkkeen maksajalta tai kyseisen maan veroviranomaiselta.

Sinun on aina ilmoitettava ulkomailta saamasi eläke Suomen veroilmoituksella. Eläke on ilmoitettava silloinkin, kun Suomi ei verota sitä. 

VINKKI Kun saat päätöksen eläkkeen maksamisesta ulkomailta tai kun muutat Suomeen ja saat eläkettä ulkomailta, kannattaa ottaa yhteyttä Verohallintoon.

Tutustu verosopimuksiin.

NUMERO 71 214 Ulkomailta maksettiin eläkkeitä 71 214 henkilölle vuonna 2018.

TOP 5 Mistä maista eläkettä?

  • Ruotsi 57 005 kpl 
  • Viro 4 106 kpl
  • Saksa 2 656 kpl
  • Norja 1 937 kpl
  • Iso-Britannia 1 253 kpl

Lähde: Eläketurvakeskus

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti