veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Eläkeläisellä palkkatuloja – miten vähennän tulonhankkimiskulut?

Eläkeläisellä palkkatuloja – miten vähennän tulonhankkimiskulut?
13.10.2020

Olen eläkkeellä ja saan myös palkkatuloja muutama tuhat euroa. Miten voin vähentää palkkatuloihin kohdistuvat tulonhankkimiskulut? Niitä on noin 500 euroa.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Palkkatulostasi vähennetään automaattisesti tulonhankkimisvähennyksenä 750 euroa, kuitenkin enintään palkkatulojen määrä. Tulonhankkimisvähennys myönnetään kaikille, joilla on ollut palkkatuloa. Verohallinto tekee vähennyksen viran puolesta.

Tulonhankkimisvähennyksen myöntäminen ei edellytä, että palkansaajalle olisi todellisuudessa edes aiheutunut menoja palkkatulon hankkimisesta tai säilyttämisestä. Jos tällaisia menoja on, niitä vähennetään ansiotuloista vain, jos menoja on enemmän kuin 750 euroa.

Tulonhankkimisvähennys ei kuitenkaan kata asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia eikä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja. Ne vähennetään aina erikseen tulonhankkimisvähennyksen lisäksi.

Muiden tulonhankkimiskulujen kuin asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen sekä jäsenmaksujen yhteismäärä vaikuttaa siis siihen, vähennetäänkö palkkatulosta viran puolesta myönnettävä tulonhankkimisvähennys vai todelliset tulonhankkimiskulut.

Jos muut tulonhankkimiskulut ovat pienemmät kuin tulonhankkimisvähennyksen määrä, verovelvolliselle myönnetään tulonhankkimisvähennys.

Jos taas muut kulut ovat suuremmat kuin tulonhankkimisvähennyksen määrä, vähennyksenä myönnetään todelliset tulonhankkimiskulut. Tulonhankkimiskulut ilmoitetaan silloin kokonaisuudessaan vähentämättä itse 750 euron omavastuuosuutta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti