veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Uusi verosopimus: Espanjassa asuvien eläkkeet verolle Suomessa

Uusi verosopimus: Espanjassa asuvien eläkkeet verolle Suomessa
15.12.2015

Suomen ja Espanjan välisen, tiistaina allekirjoitetun uuden verosopimuksen myötä Suomi saa verottaa yhä laajemmin Suomesta Espanjaan maksettavia eläkkeitä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja Espanjan Suomen suurlähettiläs María Jesús Figa López-Palop allekirjoittivat tiistaina 15. joulukuuta Suomen ja Espanjan välisen uuden verosopimuksen. Sopimus on vielä hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa.

Nykyisen, voimassa olevan sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Espanjassa asuvalle henkilölle. Uuden sopimuksen myötä Suomen verottamisoikeus laajenee. Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Espanjaan maksettavia lakisääteisiä eläkkeitä.

Näissä tilanteissa eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistaa poikkeuksellisesti lähdevaltio. Kun Suomesta maksetaan eläkettä Espanjassa asuvalle henkilölle, eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään tästä eläkkeestä Espanjassa maksettu vero.

Kolmen vuoden siirtymäajan aikana sovelletaan nykyisen sopimuksen eläkeartiklaa. Nykyisen eläkeartiklan soveltamisen ehtona kuitenkin on se, että asuinvaltio verottaa eläkettä. Jos asuinvaltio ei verota eläkettä, uutta sopimusta aletaan soveltaa ilman siirtymäaikaa.

Sopimus muuttaa myös Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Jatkossa Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista. Myös kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen käytettävä menetelmä muuttuu.

Satu Alavalkama

Lähde: valtiovarainministeriö

Suomen ja Espanjan välinen verosopimus (pdf)

 

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.