veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Miten yrittäjän työttömyysturva muuttui?

Miten yrittäjän työttömyysturva muuttui?
11.1.2016

Yrittäjän määritelmä työttömyysturvalaissa muuttui vuodenvaihteessa. Mitä muutos merkitsee yrittäjälle? Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä vastaa.

Työttömyysturvalaissa yrittäjän määritelmää on laajennettu. Yrittäjiksi (yksityisiksi elinkeinonharjoittajiksi) katsotaan nyt myös suurin osa henkilöistä, jotka viime vuonna olivat omassa työssä työllistyviä. 

Lakimuutoksen jälkeen henkilö voi olla työttömyysturvajärjestelmässä yrittäjä, vaikka hänellä ei ole YEL-tai MYEL-vakuutusta, eikä hän ole perustanut yritystä työn tekemistä varten. Yrittäjänä pitäminen voi perustua esimerkiksi yrittäjän eläkelakiin, jonka mukaan yrittäjällä tarkoitetaan muun muassa henkilöä, joka tekee ansiotyötä olematta työ- tai virkasuhteessa.

1. Vanhempi hallitussihteeri Timo Meling, mitä etua lakimuutoksesta on yrittäjille?

”Yksityisen elinkeinonharjoittajan osalta yritystoiminnan lopettaminen on jatkossa helpompi osoittaa, sillä myös tätä koskevaa säännöstä uudistettiin. Jos joutuu hakemaan työttömyysetuutta, päätoimisesti harjoitettu yritystoiminta on osoitettava päättyneeksi. Yritystoiminnan lopettamisesta ei enää tarvitse tehdä ilmoitusta Verohallinnolle, eikä omasta Y-tunnuksesta tai toimitiloista tarvitse luopua. Toiminnan lopettamiseksi riittää ilmoitus työ- ja elinkeinotoimistoon sekä mahdollisen YEL- tai MYEL-vakuutuksen lopettaminen.

Vaikka yritystoiminnan lopettamista koskevalla muutoksella tavoiteltiin sitä, että vuodenvaihteesta alkaen yrittäjinä pidettävien henkilöiden työttömyysturvan saamisen edellytykset säilyisivät ennallaan, muutos vähensi samalla lopettamistoimiin liittyvää byrokratiaa esimerkiksi toiminimellä toimivien yrittäjien osalta. Heitä on suuri joukko.”

2. Työtön haluaisi varmasti työllistyä mahdollisimman pian uudelleen. Kuinka helppoa yritystoiminnan jatkaminen on?

”Yritystoiminnan lopettamisen jälkeen yksityinen elinkeinonharjoittaja voi etsiä uusia työmahdollisuuksia, eikä sillä ole vaikutusta hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta. Jos työnhakija saa uusia toimeksiantoja, TE-toimisto arvioi niiden vaikutuksen hänen työttömyysturvaansa.

Jos uusi työ on sivutoimista, voi edelleen saada soviteltua työttömyysetuutta.  Koska työttömyysetuuden tarkoituksena ei ole tukea kannattamatonta yritystoimintaa, pelkästään tulojen puuttumisen tai vähäisyyden perusteella alkavaa yritystoimintaa ei kuitenkaan voida katsoa sivutoimiseksi.”

3. Sivutoimisena yrittäjänä pidetään henkilöä, jonka työmäärä on niin vähäinen, että hän esimerkiksi on yritystoiminnan ohella ollut kokoaikatyössä vähintään kuusi kuukautta. Mikä työttömyyskassa olisi hänelle oikea?

”Yrittäjän työttömyyskassassa vaaditaan melko korkea eläkevakuutuksessa vahvistettu vuositulo, jotta pääsee jäseneksi ja yrittäjän työssäoloehto alkaa kertyä. Jos henkilöllä, joita uusi yrittäjän määritelmä koskee, on aikaisemmin kerrytetty palkansaajan työssäoloehto ja hän on palkansaajakassassa jäsenenä, niin ei ole mitään estettä sille, etteikö edelleen voi saada palkansaajan ansiopäivärähaa, pysyä palkansaajakassassa ja tehdä samalla kertaa sivutoimisia keikkoja.

Jos tekee sekaisin palkansaajan työtä ja yrittäjäkeikkoja, niin näiden töiden yhdistämien päivärahan perustaksi ei onnistu – mutta palkansaajakassa voi poimia erikseen työsuhteisia jaksoja ja laskea niistä uutta työssäoloehtoa. Mikäli tekee yrityskeikkoja, TE-toimisto arvioi, ovatko ne sivu- vai päätoimisia.

Työ-ja elinkeinoministeriö lähetti 4.1.2016 TE-toimistoille ohjeet uudistetun lain soveltamisesta. Pystytäänkö ohjeilla varmistamaan, että TE-toimistojen tulkinnat yritystoiminnan päätoimisuudesta eivät kiristy?

”Ohjeen tarkennukset on tehty erityisesti toiminnan sivu- ja päätoimisuuden sekä toiminnan lopettamisen osalta. Työttömyysturvalain yrittäjämääritelmän muuttuminen ei vaikuta toiminnan pää- ja sivutoimisuuden arvioimiseen. Sekä yrittäjän että omassa työssä työllistyvän työllistymistä arvioidaan saman työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n perusteella.”

Satu Alavalkama

Tutustu työttömyysturvalakiin oikeusministeriön Finlex-palvelussa

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti