veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Miten työkyvyttömyyseläkkeet muuttuvat?

Miten työkyvyttömyyseläkkeet muuttuvat?
25.9.2015

Eläkejärjestelmä muuttuu vuoden 2017 alusta, jolloin muun muassa eläkeikä nousee portaittain 65 vuoteen.

Mutta mitä tapahtuu uudessa järjestelmässä työkyvyttömyyseläkkeille? Nostaako eläkeuudistus työkyvyttömäksi joutuvan eläkkeen määrää, Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula?

”Kyllä nostaa. Työkyvyttömyyseläkkeessä työskentely päättyy sairauden vuoksi ennenaikaisesti.  Suomessa myös aika työkyvyttömyyden alkamisesta vanhuuseläkkeen alkamiseen kartuttaa eläkettä. Nyt kun vanhuuseläkeikä tulee nousemaan, myös työkyvyttömyyseläkettä kartuttava aika jatkuu.

Esimerkiksi 48-vuotiaalla henkilöllä, jolla on ollut 3 000 euron kuukausipalkka, työkyvyttömyyseläke nousee eläkeuudistuksessa sadalla eurolla, 1 640 eurosta 1 740 euroon.” 

Keitä kaikkia työkyvyttömyyseläkkeen tason parannus koskee?

”Se ei koske tietenkään niitä, jotka ovat jo työkyvyttömyyseläkkeellä. Se koskee uusia, myönnettäviä työkyvyttömyyseläkkeitä, joissa eläketapahtuman täytyy tapahtua uudistuksen aikana. Eläketapahtumalla tarkoitetaan työkyvyttömyyden alkamista. Työkyvyttömyyden täytyy siis alkaa vuoden 2017 alussa tai sen jälkeen.

Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että henkilön, jonka työkyky on merkittävästi alentunut, kannattaa sinnitellä töissä vuoden 2017 alkuun?

”Aina kannattaa tietenkin yrittää pysyä töissä mahdollisimman pitkään. Jos joutuu jäämään pois työelämästä sairauden vuoksi, voi hyödyntää esimerkiksi osaeläkejärjestelyä tai ammatillista kuntoutusta ja niiden avulla pyrkiä jatkamaan työuraa pidempään. Palkkataso on eläkkeeseen verrattuna aina korkeampi, ja mitä pidempään kartuttaa eläkettä työskentelemällä, sitä parempi eläkkeestä tietenkin muodostuu.

Työkyvyttömyyseläkkeessä hyvin tavallinen tarina on, että ensin jäädään vuodeksi sairauspäivärahalle ja päivärahaoikeuden loppupuolella haetaan eläkettä. Jos saisimme eläkehakemuksen alkuvuodesta 2017, työkyvyttömyys olisi hyvin todennäköisesti alkanut jo vuoden 2016 puolella.

Vasta vuoden 2017 loppupuolella alkaa tulla sellaisia eläkehakemuksia, joissa työkyvyttömyys on alkanut vuoden 2017 puolella. Yhtäjaksoisen sairauspäivärahan pitäisi siis alkaa vasta vuoden 2017 puolella, jotta myös eläketapahtuman eli työkyvyttömyyden alkamisen katsottaisiin tapahtuneen uuden eläkelain aikana.”

Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat työkyvyttömän eläkkeen määrään?

Siihen vaikuttavat palkkataso, eläkekarttumat sekä ikä, jolloin joutui työkyvyttömäksi.”

Riitta Rimmi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti