veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Korvaako vakuutus, jos kolaroi sähköpotkulaudalla?

Korvaako vakuutus, jos kolaroi sähköpotkulaudalla?
13.4.2021

Sähköpotkulautojen suosion räjähdysmäinen kasvu näkyy vakuutusyhtiöiden tilastoissa. Kuka korvaa, jos vuokrapotkulaudalla käy vahinko? Vakuutusyhtiö If kokosi vinkit turvalliseen ajoon.

Sähköpotkulautoja vuokraavilla yrityksillä ei ole läheskään aina vakuutuksia, joten satunnaisestikin vuokralautaa käyttävällä kannattaa olla itsellään oma vakuutusturva kunnossa. Tärkeimmät vakuutukset ovat tapaturmavakuutus ja kotivakuutus, joka sisältää vastuuvakuutuksen. 

”Jos törmää esimerkiksi jalankulkijaan tai pysäköityyn autoon, on itse vastuussa aiheuttamistaan vahingoista. Ifissä kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa tällaiset ulkopuolisille aiheutetut vahingot ja myös yrityksen omistaman sähköpotkulaudan rikkoutumiset, joista sähköpotkulautailijalla on lain mukainen korvausvelvollisuus. Tapaturmavakuutus on erittäin tärkeä siltä varalta, että loukkaantuu itse”, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifin tiedotteessa.

Oman sähköpotkulaudan rikkoutumis- ja varkausvahinkoja korvataan puolestaan kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksesta.

Huom! Sähköpotkulautaa, jonka moottorin teho on enintään yksi kilowatti ja nopeus enintään 25 kilometriä tunnissa, ei vakuuteta liikennevakuutuksella. Tämä johtuu siitä, että sellaista ei laissa pidetä moottoriajoneuvona.

Sähköpotkulautojen varkaudet moninkertaistuneet

Sähköpotkulautojen yleistyminen näkyy Ifiin ilmoitetuissa vahingoissa. Esimerkiksi sähköpotkulautojen varkauksien määrä lähes nelinkertaistui vuonna 2020 edellisvuodesta. Myös erilaiset rikkoutumisvahingot ovat samassa ajassa noin kaksinkertaistuneet. Tyypillisesti sähköpotkulauta hajoaa korjauskelvottomaksi esimerkiksi tangon väännyttyä. Toinen tyyppitapaus on se, että kaatumisen seurauksena sähköpotkulautailijalta rikkoutuu jotakin muuta, kuten silmälasit tai puhelin.

”Jos oman sähköpotkulaudan joutuu jättämään ulos, mukana kannattaa pitää kunnollista polkupyörälukkoa, jolla laudan saa kiinnitettyä esimerkiksi kiinteään pylvääseen. Varmin tapa on toki kantaa lauta sisälle aina, kun mahdollista”, kuvaa Rantanen. 

Ruhjeet ja murtumat sekä hammasvammat yleisiä

Sähköpotkulautailun suosion kasvu näkyy myös tapaturmissa. Tyypillisiä vammoja ovat erilaiset ruhjeet ja murtumat, joiden lisäksi usein sattuu ikäviä hammasvammoja.

”Kypärää pitäisi ehdottomasti käyttää aina, sillä se suojaa onnettomuuden sattuessa päätä vakavilta vammoilta. Valitettavan usein sähköpotkulaudalla ajaessa sattuneen tapaturman syntyyn on vaikuttanut kuljettajan käyttämä alkoholi”, Rantanen toteaa.

8 x vinkkiä turvalliseen sähköpotkulautailuun

1. Käytä aina kypärää.
2. Sovita nopeus tilanteeseen: varmista, että pystyt reagoimaan yllättäviin tilanteisiin kaupunkiliikenteessä sekä hallitsemaan laudan myös sateen liukastamalla asfaltilla.
3. Noudata pyöräilijän liikennesääntöjä, eli jalkakäytävällä ei saa ajaa.
4. Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne voivat estää havainnoimasta, mitä ympärillä tapahtuu.
5. Sähköpotkulaudalla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan – varmista, että myös lapsesi toimii näin.
6. Aja laudalla aina vain selvin päin.
7. Omalla sähköpotkulaudalla liikkuessa pidä mukana lukkoa, jotta saat laudan lukittua, jos joudut jättämään sen ulos.
8. Pysäköi lauta fiksusti paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä eikä pääse kaatumaan. Esimerkiksi kapealle pyörätielle pysäköinti voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti