veronmaksajat.fi

KOTI

Yhteinen kesämökki on mahdollisuus – sopu säilyy sisarusten mökillä

Yhteinen kesämökki on mahdollisuus – sopu säilyy sisarusten mökillä
30.4.2021

Some-kanavissa ja kahvipöytäkeskusteluissa kiertää kauhujuttuja sukulaisten yhteisistä kesämökeistä, joilla riidellään kaikesta ja joiden vuoksi jopa perheenjäsenten välit voivat tärväytyä ikuisiksi ajoiksi.

Anna-Kaisa Säteri ei näitä juttuja niele. Hänen näkemyksensä on aivan päinvastainen: ”Yhteinen mökki on mahdollisuus”, hän sanoo.

Minttu (vas.) ja Anna-Kaisa Säterin yhteismökillä riittää töitä, mutta se ei sisaruksia haittaa – päinvastoin. Kuva: Esko Keski-Oja

Anna-Kaisa Säteri ja hänen siskonsa Minttu Säteri ostivat kesämökin 11 vuotta sitten. Idea virisi, kun molemmat asuivat vielä kerrostalossa. Mintun perheen lapset olivat pieniä ja kesä oli tosi lämmin. Siskokset miettivät, miten kivaa ja helppoa kesällä olisi lastenkin kanssa, jos olisi oma mökki, jonne mennä.

Mutta miksi päädyitte ostamaan nimenomaan yhteisen mökin?

”Jos jompikumpi meistä olisi ostanut oman mökin, toinenkin olisi joka tapauksessa ollut jatkuvasti siellä. Ajateltiin, että on sitten reilumpaa ostaa mökki yhdessä. Todettiin myös, että kun pannaan rahat kimppaan, saadaan isompi mökki ja kulutkin puolitettua”, Anna-Kaisa kertoo.

Vauhdikkaat siskokset panivat toimeksi ja ryhtyivät haravoimaan mökkitarjontaa. Molemmat asuvat Turun seudulla, ja mökkiä etsittiin enintään noin tunnin ajomatkan päästä. ”Yksi kesä meni etsiessä. Useita mökkejä käytiin katsomassa.”

Suuri, mutta mieluinen työmaa

Lopulta Säkylässä nappasi. Löytyi vanhan maatilan talo, rintamamiesmallia. Tilava tontti, pihapiirissä vanha navettarakennus ja heinälato.

Talo oli remonttia vailla, mutta muuten hyvä ja ympärivuotiseen käyttöön sopiva. Vähitellen on tehty talossa remonttia. Iso pihamaa oli ostettaessa käytännössä kynnöspeltoa, sittemmin koko piha on pantu uusiksi. Viimeksi navetan toiseen päähän tehtiin kesäkeittiö. Tontille on myös saatu pihasauna.

Hirveästi tekemistä. Eikö moinen mökki jo täytä työleirin tunnusmerkit?

”Ilman muuta täyttää! Mutta puitteet ovat kyllä olleet kunnossa jo monta vuotta niin, että mökille voi mennä vain mökkeilemäänkin, jos haluaa – mutta listalla on niin paljon hommia, että aina voi myös puuhastella, jos haluaa.”

Molemmat siskokset ovat toimeliaita. He eivät välitä viettää vapaa-aikaa ”riippukeinussa”, joten työnteko maistuu mökillä.

Käyttövuoroja ei tarvita

Tällä hetkellä mökillä on sänkypaikat 12 hengelle. Lisäksi voi laittaa patjoja, jos väkeä on enemmän. ”Hyvin mahdutaan”, Anna-Kaisa sanoo.

Usein mökillä ovat samaan aikaan vähintäänkin Anna-Kaisa ja Minttu perheineen eli neljä aikuista ja 2 + 3 lasta. Lapsista nuorin on 3-vuotias ja vanhin 19-vuotias.

Mitään käyttövuoroja ei ole – päinvastoin: mökillä ollaan mieluusti yhtaikaa. Aikuisten erilaisten työaikojen vuoksi käyttö kuitenkin jossain määrin hajautuu, joten kummallakin perheellä on mahdollisuuksia mökkeillä myös pelkästään omassa porukassa.

Erimielisyyksiä ei ole ollut. Edes mökin kunnossapidosta tai ruohonleikkuun kaltaisista arkiaskareista ei ole saatu riidan aihetta. ”Aika lailla sopimattakin askareet hoituvat. Jos joskus kukaan ei kerkeä ruohonleikkuuseen, pyydetään apua naapurin pojalta.” 

Mökki mainittu myös avioehdossa

Mökin omistus on nyt jaettu siten, että Anna-Kaisa omistaa puolet ja Minttu miehensä kanssa toisen puolen. Anna-Kaisan mies on tullut kuvioihin mökin hankkimisen jälkeen, eikä hänellä ole omistusosuutta.

”Avioehtoomme on myös kirjattu, että aikanaan minun osuuteni siirtyy suoraan lapsilleni,” Anna-Kaisa kertoo. Lapset ovat viettäneet mökillä aikaa syntymästään lähtien, joten paikka on heille tärkeä.

Juoksevat kulut maksetaan yhteiseltä mökkitililtä puoliksi, ”mutta olemme aika höveleitä”, Anna-Kaisa sanoo. Kulujen ja hankintojen jako voi olla välillä suurpiirteistä. ”Ostin juuri omilla rahoillani mökille uuden sohvan. Sisko ostaa sitten myöhemmin jotain muuta.”

Mökkitiliä lihotettiin äskettäin vuoden kestäneellä hauskalla tempauksella, jossa tilille säästettiin ensimmäisellä viikolla 1 euro ja sen jälkeen jokaisella viikolla yksi euro enemmän kuin edellisellä viikolla. Vuoden viimeisellä viikolla tilille pantiin 52 euroa. Näin saatiin kokoon vajaat 1 400 euroa vastaisen varalle.

YHTEINEN KESÄMÖKKI Kesämökin yhteisomistukseen voidaan päätyä monella eri tavoin: mökki peritään, saadaan lahjaksi tai hankitaan yhdessä. Lue huhtikuun Taloustaidosta juttu Suunnittele ja tee yhteismökistä toimiva idylli. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Ulla Simola

 

Minttu (vas.) ja Anna-Kaisa Säterin yhteismökillä riittää töitä, mutta se ei sisaruksia haittaa – päinvastoin. Kuva: Esko Keski-Oja

Rahat, verot, työ & eläke, koti