veronmaksajat.fi

VEROT

Aviopari eroaa ja sopii asuntojen jaosta – tuleeko tästä veroseuraamuksia?

Aviopari eroaa ja sopii asuntojen jaosta – tuleeko tästä veroseuraamuksia?
24.8.2023

Olemme avioeron harkinta-ajalla ja olemme jakaneet omaisuuden niin, että molemmille jää saman arvoisesti asuntoja. Meillä on kolme yhteistä asuntoa, joista yksi jää toiselle ja kaksi toiselle. 

Joudummeko maksamaan veroa jostain, kun olemme yhdessä sopineet asuntojen jaon? Voimmeko vain siirtää nämä yhdessä omistamamme asunnot niin, että vain toinen enää omistaa? Olemme tehneet tästä kirjallisen sopimuksen keskenämme. Tuleeko tästä jotain veroseuraamuksia?  

Verojuristi Päivi Kaari vastaa:

Veroseuraamukset riippuvat siitä, onko teillä avio-oikeus toistenne omaisuuteen vai ei. Jos asunnot ovat avio-oikeuden alaista omaisuutta, voitte osituksessa sopia, miten asunnot jaetaan eikä siitä aiheudu mitään veroseuraamuksia, eli ette maksa varainsiirtoveroa ettekä tuloveroa. Eli ette maksa varainsiirtoveroa ettekä tuloveroa, jos jaatte asunnot osituksessa keskenänne. Avio-oikeudesta huolimatta veroja voisi tulla, jos osituksessa käytäisiin kauppaa pesän ulkopuolisilla varoilla tai annettaisiin lahjaa.  

Osituksesta laaditaan kirjallinen sopimus eli osituskirja, jossa todetaan, miten asunnot jaetaan eli kuka omistaa osituksen jälkeen ko. asunto-osakkeen tai kiinteistön. Teidän lisäksenne kaksi todistajaa allekirjoittaa asiakirjan. 

Jos asunnot eivät ole avio-oikeuden alaisia eli omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolella, kyseessä on vaihto, josta aiheutuu samat veroseuraamukset kuin kaupasta. Esimerkiksi jos teillä on avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus, tilanne on todennäköisesti tämä. Eli varainsiirtoveroa joudutaan maksamaan sekä mahdollisesti tuloveroa, jos omaisuuden arvot ovat nousseet. Oman vakituisen asunnon voi myydä tai vaihtaa verotta, jos on omistusaikanaan yhtäjaksoisesti asunut asunnossa kaksi vuotta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti