veronmaksajat.fi

KOTI

Minkälainen reititin kannattaa hankkia?

Minkälainen reititin kannattaa hankkia?
23.4.2020

Usein helpoin tapa nopeuttaa langattoman verkon toimintaa on hankkia uusi kotiverkon reititin. Etenkin jos laite on yli viisi vuotta vanha, se ei välttämättä tue uudempaa 802.11ac-standardia, joka nopeuttaa verkkoliikennettä merkittävästi edeltävään 802.11n:ään verrattuna.

Helpoin tapa selvittää, tukeeko reititin ac-standardia, on googlata reitittimen valmistaja ja mallinumero. Ne löytyvät tyypillisesti laitteen pohjassa olevasta tarrasta tai muusta merkinnästä. Se, tukeeko laite 802.11n- vai myös ac-verkkoja, mainitaan yleensä näkyvästi laitteen tiedoissa ja markkinoinnissa.

Esimerkkilaite: Asus RT-AC66U, kohtuuhintainen mutta monipuolinen kodin wlan-reititin

Kannattaako ostaa uusinta uutta?

Markkinoille on juuri saapumassa myös upouusi 802.11ax-standardi, joka on tarkoitettu erityisesti verkkoruuhkien helpottamiseen. Tämän standardin mukaisia reitittimiä on kuitenkin tarjolla vasta muutamalta valmistajalta, ja ne ovat kalliita.

Ax-standardin mukainen laite kannattaa hankkia vain, jos reitittimen uusiminen on juuri nyt ajankohtainen, ja haussa on perustasoa nopeampi ja monipuolisempi laite.

Esimerkkilaite: TP-Link Archer AX50, järjellisen hintainen uusimman sukupolven reititin

Isoon asuntoon mesh-verkko vai toistin?

Isossa asunnossa asuvan kannattaa harkita useasta laitteesta koostuvan mesh-tukiaseman hankkimista. Mesh-tukiasemilla verkon kuuluvuus laajenee huomattavasti yhden reitittimen luomaan verkkoon verrattuna.

Esimerkkilaite: Google Wifi, helppokäyttöinen wifi mesh -järjestelmä

Jos kuuluvuus on heikkoa vain yhdessä kohdassa asuntoa, voi ratkaisu olla wifi-toistin. Toisin kuin mesh-reitittimet, se ei laajenna samaa verkkoa isommalle alueelle vaan "toistaa" yhden verkon liikenteen toiseen, muodostamaansa verkkoon. Toisen verkon ansiosta laitteet toimivat laajemmalla alueella, mutta verkkojen välillä hyppelevät laitteet voi aiheuttaa uusia kuuluvuusongelmia.

Esimerkkilaite: Netgear EX6150, pistorasiaan kytkettävä wlan-toistin

Jos vaihdat operaattoriltasi saadun reitittimen uuteen, varmista operaattorilta, että myös uusi laite toimii operaattorin verkossa.

Päivitys 24.4.2020: Huomaa, että myös päätelaitteiden (kännykkä, tabletti, läppäri) tekniikka vaikuttaa nettiyhteyden toimintaan. Jos päätelaite on kovin vanha, ei uuden reitittimen hankkiminen välttämättä nopeuta yhteyttä. Kerromme lisää aiheesta 13.5. ilmestyvässä Taloustaidossa.

Aleksi Vähimaa

Tämä on toinen osa Miksi nettiyhteyteni hidastelee? -juttukokonaisuutta: 

1. Minkälainen nettiyhteys on riittävän nopea?
2. Minkälainen reititin kannattaa hankkia?
3. Viritä kodin wifi kuntoon 

Vielä laajemman kokonaisuuden aiheesta voit lukea 13.5. ilmestyvästä Taloustaito 5/2020:stä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti