veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Viherpeukalo, muista tämä: kasvien ja siemenien tilaamiseen ulkomailta liittyy tuontirajoituksia

Viherpeukalo, muista tämä: kasvien ja siemenien tilaamiseen ulkomailta liittyy tuontirajoituksia
9.3.2023

Kotipuutarhurit suunnittelevat jo kevään ja kesän istutuksia, ja moni kaipaa puutarhaansa jotain uutta. Tullilla onkin tärkeä muistutus viherpeukaloille: selvitä tuontirajoitukset etukäteen, mikäli aiot tilata siemeniä tai taimia EU:n ulkopuolelta. Mitä tahansa ei voi tilata Suomeen.

Kasvien ja siementen tuontiin EU:n ulkopuolelta liittyy erilaisia rajoituksia. Tulli valvoo maahantuontia, ja Ruokavirasto vastaa ajantasaisista ohjeista.

Jos suunnitelmissasi on tilata kotikäyttöön kasveja tai niiden siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, selvitä rajoitukset esimerkiksi Ruokaviraston nettisivuilta. Näin istutusten kukoistus ei jää ainakaan tietämättömyydestä kiinni.

Tilaamista on rajoitettu, jotta voidaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. 

1. Tarkista ensin maahantuontikiellot. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty

Tiettyjä kasveja ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista. Maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi havukasvit, sitruspuut, siemenperuna ja tulipoltteen isäntäkasvit, kuten omena- ja päärynäpuut.

2. Selvitä, saatko kasveille kasvinterveystodistuksen. Ilman todistusta et voi tilata kasveja

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tilataan EU:n ulkopuolelta.

Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähtömaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen. Ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään.

3. Tuonti onnistuu vain tiettyjen kuljetusyritysten kautta

Otathan huomioon, että kaikki pikarahtiyritykset eivät välttämättä kuljeta kasveja ja siemeniä.

4. Kasvilähetyksille pitää tilata tuontitarkastus

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan täytyy tehdä ilmoitus Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen.

Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa ottaa käyttöön, muussa tapauksessa maahantuonti kielletään.

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti