veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Viemäri meni tukkoon – saanko kotitalousvähennyksen puhdistustyöstä?

Viemäri meni tukkoon – saanko kotitalousvähennyksen puhdistustyöstä?
9.12.2020

Asun omakotitalossa. Viemäri meni tukkoon ja tilasin jäteauton poistamaan tukkeutuman. Olenko oikeutettu kotitalousvähennykseen jäteautoyrityksen tekemästä puhdistustyöstä?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Kyllä olet. Viemärin avaaminen omakotitalokiinteistöllä oikeuttaa kotitalousvähennykseen, kunhan kaikki vähennyksen edellytykset täyttyvät.

Vähennyksen edellytyksiä ovat muun muassa:

  • Työn tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
  • Sinulla tai puolisollasi on vähennysvuonna riittävästi maksettavia veroja vähennyksen tekemiseen.

Jos vähennystä vaatineen puolison verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen tai jos vähennys ylittää säädetyn enimmäismäärän, Verohallinto vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista.

Vähennyksen saamiseen ei vaikuta liioin se, että tehtävä työ on ns. konetyötä. Konetyöstä saa kotitalousvähennyksen samalla tavalla kuin ihmisenkin tekemästä työstä.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa/henkilö vuonna 2020 teetetyissä töissä. Saat maksimimäärän, kun yritykselle maksamasi laskun loppusummasta työn osuus on 5 875 euroa. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. 

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloverosta. Vähennys tehdään ansiotuloista ja pääomatuloista maksettavista veroista samassa suhteessa, kun veroja tulisi maksettavaksi. Ansiotulojen verosta vähennys tehdään muiden vähennysten jälkeen ennen alijäämähyvitystä.

Jos vähennys on suurempi kuin valtion tulovero, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa. Sairausvakuutuksen päivärahamaksusta vähennystä ei voi tehdä.

Jos verovelvollisen verot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen tai vähennystä ei muusta syystä voi tehdä, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti