veronmaksajat.fi

KOTI

Vie vanhat lääkkeet apteekkiin – älä laita troppejasi viemäriin tai roskiin

Vie vanhat lääkkeet apteekkiin – älä laita troppejasi viemäriin tai roskiin
9.11.2023

Tarpeettomat ja vanhat lääkkeet pitää palauttaa apteekkiin. Pillereiden lisäksi käytetyt lääkelaastarit, astmapiiput ja nestemäiset lääkkeet ovat apteekkiin palautettavaa lääkejätettä. 

Monelle voi tulla yllätyksenä, että pillerien lisäksi apteekkiin kuuluu palauttaa myös käytetyt lääkelaastarit, sillä ne sisältävät käytettynäkin edelleen lääkeaineita. Myös nestemäiset lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin, ei kaataa viemäriin.

Astmapiippujen nesteet ja jauheet viedään myös takaisin apteekkiin, samoin kuin lääkevoiteet ja -puikotkin. Apteekeissa kerätyt lääkejätteet  viedään vaarallisten jätteiden käsittelylaitokselle, jossa niistä tehdään vaarattomia.

Lääkkeet väärässä paikassa ovat haitaksi ympäristölle ja ihmisille

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden teettämän kyselytutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista lähes kolmasosa ei palauta tarpeettomia tai vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin.

Lääkkeitä heitetään edelleen sekajätteeseen, viemäriin, säilötään kotona tai viedään vaarallisen jätteen keräyskontteihin. Väärään paikkaan joutuneet lääkkeet voivat päätyä esimerkiksi lasten ja lemmikkien ulottuville ja olla haitaksi ympäristölle.

Kyselyn mukaan kaksi prosenttia vastaajista pitää lääkkeiden huuhtelua viemäriin ensisijaisena toimintatapanaan. Ympäristöön päätyessään lääkeaineet voivat olla eliöille haitallisia.

"Vessanpönttöön heitettynä lääkeaineet voivat päätyä Itämerta rasittamaan, sillä hyvästä puhdistuksesta huolimatta jätevedenpuhdistamot eivät kykene poistamaan kaikkia lääkeaineita jätevesistä", HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner sanoo tiedotteessa.

Jos lääkkeen heittää sekajätteeseen, se voi päätyä kotiroskiksesta lasten tai lemmikkien ulottuville tai roskakatoksesta vääriin käsiin. Lääkkeiden ainoa oikea palautuspaikka on apteekki. 

"Vaikka lääkkeet ovatkin vaarallista jätettä, niitä ei kuulu viedä HSY:n Sortti-asemille tai huoltoasemien yhteydessä oleville vaarallisen jätteen Sortti-konteille", HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta muistuttaa.

Lsätietoa lääkejätteiden lajittelusta saa esimerkiksi Fimean verkkosivuilta ja paikallisilta jätehuollosta vastaavilta tahoilta. Pääkaupunkiseudulla vinkkejä saa HSY:n jäteoppaasta. 

Lääkejätteiden lajitteluun voi kysyä neuvoa myös apteekista. Joissakin apteekeissa lääkkeet jätetään henkilökunnalle tiskille ja toisissa on itsepalvelupisteet, joihin lääkkeet palautetaan.

Minne ruiskut, neulat ja elohopeakuumemittari?

Tarkista lajitteluohjeet jätehuollosta vastaavalta taholta. Esimerkiksi HSY:n alueella apteekkiin palautetaan myös ruiskut ja neulat ja elohopeakuumemittarit erikseen pakattuina.

Kiertokaaren alueella Oulun seudulla diabetesneulat ja muut tyhjät lääkeneulat pakataan muoviseen mehukanisteriin tai kartonkitölkkiin. Kanisteri suljetaan ja kartonkitölkki teipataa kiinni ja laitetaan kiinteistön polttokelpoiseen sekajätteeseen. Elohopeakuumemittari pitää palauttaa apteekkiin.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti