veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vapaa-ajanasunto kerrostalossa – saanko asunnon remontista kotitalousvähennyksen?

Vapaa-ajanasunto kerrostalossa – saanko asunnon remontista kotitalousvähennyksen?
24.8.2021

Vapaa-ajanasuntoni on kerrostalossa. Voiko kerrostaloasunto olla vapaa-ajan asunto, jonka remontista saa kotitalousvähennyksen?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä voi. Kotitalousvähennyksen saa edellytysten täyttyessä myös kerrostalossa olevassa vapaa-ajanasunnossa tehdystä kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Voisikin olla hankalaa luokitella, minkälainen vapaa-ajan asunnon pitäisi ominaisuuksiltaan olla, jotta sen remontista saisi kotitalousvähennyksen. Tällaista luokittelua ei siis tarvitse tehdä.

Sinulla voi olla käytössä kotisi ja vapaa-ajanasuntosi lisäksi muukin asunto, jonka remontoimisesta voi saada kotitalousvähennyksen. Esimerkiksi kaupunkiasunto kakkosasuntona. 

Kakkosasunnon ei tarvitse liittyä työskentelyyn toisella paikkakunnalla. Kakkosasunnon käyttö voi liittyä mihin tahansa elämäntilanteeseen.

Riittää, että asunto on sinun tai lähisukulaisesi käytössä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä voidaan siis tehdä verovelvollisen tai hänen puolisonsa tai edesmenneen puolison vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Vanhemmalla ikäpolvella saattaa nykyään olla varallisuuden karttumisen myötä omistuksessaan useampia asuntoja. Asunnon omistaminen ei ole edes kotitalousvähennyksen edellytys, vaan ratkaisevaa on sen käyttäminen asuntona tai vapaa-ajan asuntona.

Verohallinto saattaa kuitenkin pyytää sinulta tarkempaa selvitystä asunnon käytöstä. Tällöin sinun  on osoitettava, että asunto on kotitalousvähennykseen oikeuttavassa käytössä.

Kotitalousvähennystä ei saa, jos asunto korjaustöiden ja tyhjillään olon aikana tai välittömästi sen jälkeen vuokrattuna tai elinkeinotoiminnan käytössä. Vähennystä ei liioin saa, jos asuntoa käyttää joku muu kuin verovelvollinen tai yllä mainittu henkilö.

Kerrostaloasumisessa on lisäksi muistettava, että asunto-osakeyhtiössä vähennyksen voi saada vain osakkaan vastuulle kuuluvista töistä.

Osakas ei esimerkiksi saa kotitalousvähennystä yhtiön päättämiin remontteihin liittyvistä töistä, joiden kulut yhtiö perii yhtiövastikkeena tai muulla tavalla. Vähennystä ei myöskään saa taloyhtiön vastuulle kuuluvista remonteista, vaikka osakas maksaisi työkustannukset suoraan työn tekijälle.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti