veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vapaa-ajan asunto Isossa-Britanniassa – veikö brexit kotitalousvähennyksen?

Vapaa-ajan asunto Isossa-Britanniassa – veikö brexit kotitalousvähennyksen?
20.4.2021

Minulla on vapaa-ajan asunto Isossa-Britanniassa. Minun piti aloittaa asunnon remontti vuonna 2020, mutta pandemian vuoksi emme ole pitkään aikaan päässeet matkustamaan Isoon-Britanniaan. Onko brexitillä eli Ison-Britannian erolla EU:sta jotain vaikutusta tuloverotukseemme?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Valitettavasti teidän tapauksessanne vaikutuksia on, koska vuoden 2021 alusta kotitalousvähennystä ei saa enää työkorvauksesta, joka on maksettu yritykselle Isossa-Britanniassa teetetystä työstä. 

Muutoin brexit ei vaikuttanut kovinkaan paljon henkilöverotukseen.
Ennen brexitiä Isoon-Britanniaan sovellettiin samoja sääntöjä kuin muihinkin Euroopan talousalueeseen kuuluviin maihin. Euroopan Unionin jäsenvaltiot kuuluvat Euroopan talousalueeseen.

Jos palvelu tarjotaan muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa kuin Suomessa, kotitalousvähennys on voitu myöntää myös tällaisessa toisessa valtiossa esimerkiksi yrittäjälle maksetusta vähennykseen oikeuttavasta työstä.

Verovelvollisen on kuitenkin täytynyt osoittaa, että suorituksen saajalla ei ole olennaisia verojen maksuun, ilmoittamiseen tai kirjanpitoon liittyviä laiminlyöntejä. Selvitys voidaan antaa esimerkiksi Verohallinnon lomakkeen 14C avulla tai asianomaisen ETA-valtion veroviranomaisen antamalla muulla vastaavalla todistuksella.

Verovelvollinen voi selvittää vähennyksen edellytykset myös osoittamalla, että työkorvauksen saaja on merkitty kyseisessä valtiossa Suomen ennakkoperintärekisteriä vastaavaan rekisteriin.

Toisessa valtiossa olevaa rekisteriä pidetään Suomen ennakkoperintärekisteriä vastaavana rekisterinä, jos kyseiseen rekisteriin merkitsemisen ja sieltä poistamisen edellytykset ovat pääosin samat kuin Suomessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti