veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vanhempien omakotitaloon asennetaan aurinkopaneelit – saako tytär asennustyöstä kotitalousvähennyksen?

Vanhempien omakotitaloon asennetaan aurinkopaneelit – saako tytär asennustyöstä kotitalousvähennyksen?
12.10.2020

Omakotitaloomme asennetaan aurinkosähköpaneelit. Tyttäreni maksaa aurinkopaneelien asennustyön, joka on noin 3 500 euroa arvonlisäveroineen. Me maksamme itse aurinkosähköä tuottavat laitteet, joiden arvo on noin 5 000 euroa.

Saako tyttäremme tehdä työstä omassa verotuksessaan kotitalousvähennyksen, jos hänellä on vähennysoikeutta käyttämättä? Vai pitäisikö hänen maksaa kaikki kustannukset? Voiko verottaja väittää tätä keinotekoiseksi veronkiertojärjestelyksi?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Tyttäresi voi mielestäni saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennyksen maksamistaan työkustannuksista. Tiedossani ei ole verotus- eikä oikeuskäytäntöä, jossa olisi puututtu mainitun kaltaiseen laskun jakamiseen eri henkilöille esimerkiksi veronkiertämissäännöksen nojalla.

Aurinkosähköä tuottavan järjestelmän asentaminen omakotitaloon oikeuttaa kotitalousvähennykseen, kunhan asennustyön suorittaja kuuluu tilaussopimusta tehtäessä ennakkoperintärekisteriin. Tarkista tämä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ).

Kotitalousvähennyksen saa vähennykseen oikeuttavasta työstä, kun työ on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen tai hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

AURINKOSÄHKÖ on parhaassa tapauksessa tuottava sijoitus, joka säästää ostoenergian kustannuksia ja luontoa ja parantaa kiinteistön arvoa. Kiinnostaako aurinkosähkö. Lue lisää aurinkosähköstä >>

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti