veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vanhaan sukunimeen palaaminen käy nyt kätevämmin

Vanhaan sukunimeen palaaminen käy nyt kätevämmin
28.11.2023

Vanhan sukunimensä saa nyt käyttöön aiempaa helpommin ja nopeammin.

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on ottanut käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn nimenmuutospalvelussa haetuissa sukunimen muutoksissa, joissa täysi-ikäinen henkilö palaa aiemmin käyttämäänsä sukunimeen.

Automaattinen ratkaisumenettely tarkoittaa, ettei ihminen päätä asiasta, vaan se ratkaistaan automaattisella tietojenkäsittelyllä. Aiemmin jokaisen hakemuksen on tutkinut ja käsitellyt virkailija, ja hakemuksen käsittelyaika on ollut kolmesta neljään viikkoa.

Automaattiratkaisun avulla hakija tekee ja maksaa hakemuksensa verkossa ja saa päätöksen sähköisesti yhden tai kahden päivän sisällä. Paluu aiempaan sukunimeen maksaa 60 euroa.

Useimmiten aikaisempaan sukunimeen palaaminen tulee ajankohtaiseksi elämäntilanteen muuttuessa, esimerkiksi avioeron takia. Avioero ei kuitenkaan ole edellytys aiempaan nimeen palaamiselle, vaan henkilöllä on aina halutessaan oikeus palata aiemmin käytössään olleeseen sukunimeen.

DVV käsittelee vuosittain noin 3 000–3 500 hakemusta entiseen nimeen palaamisesta.

Automaattista ratkaisumenettelyä voidaan käyttää, kun asiaan ei sisälly tapauskohtaista harkintaa vaan se ratkaistaan esimerkiksi väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella tai asiaan sisältyy tapauskohtaista harkintaa, mutta asian käsittelijä on arvioinut harkinnanvaraiset seikat ennen asian ratkaisemista. 

TOP 5 Sukunimet Suomessa

Nimi kpl
Korhonen 21 811
Virtanen 21 021
Mäkinen 19 421
Nieminen 19 214
Mäkelä 18 494

Lähde: Avoindata.fi, Väestötietojärjestelmän suomalaisten nimiaineistot, 1.8.2023

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti