veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Työkorvauksen saaja ei ollut ennakkoperintärekisterissä, aliurakoitsija oli – saanko kotitalousvähennyksen?

Työkorvauksen saaja ei ollut ennakkoperintärekisterissä, aliurakoitsija oli – saanko kotitalousvähennyksen?
16.12.2020

Sovin viime vuoden toukokuussa kotini sisäseinien ja -katon maalaamisesta erään maalausliikkeen (A) kanssa. Kyseinen yritys teetti tilaamani urakan kesäkuussa alihankintana toisella maalausliikkeellä (B).

Maksoin urakan maalausliike A:lle heinäkuussa. En muistanut tarkistaa, oliko maalausliike A verottajan ennakkoperintärekisterissä. Myöhemmin ilmeni, ettei maalausliike A ollut ennakkoperintärekisterissä koko viime vuonna, mutta maalausliike B oli.

Saanko kotitalousvähennyksen kyseisen maalaustyön kustannuksista, kun työn tosiasiassa tehnyt maalausliike B oli ennakkoperintärekisterissä?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Et saa. Kun työ teetetään yrityksellä tai yrittäjällä, kotitalousvähennyksen yhtenä olennaisena edellytyksenä on, että työstä maksetun työkorvauksen saaja on merkitty ennakkoperintärekisteriin ja harjoittaa tuloveron alaista toimintaa.

Jos maksun saanut yritys tai yrittäjä (tässä tapauksessa maalausliike A) ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ei yrityksen tai yrittäjän laskuttaman työkorvauksen perusteella myönnetä lainkaan kotitalousvähennystä.

Työkorvauksen maksajan on hyvin tärkeää muistaa tarkistaa, kuuluuko työn tekevä tai laskuttava yritys tai yrittäjä ennakkoperintärekisteriin.

Vähennystä ei saa siinäkään tapauksessa, että maksun saanut ennakkoperintärekisteriin kuulumaton yrittäjä tai yritys on ostanut kyseisen työn alihankintana toiselta ennakkoperintärekisteriin merkityltä yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennyksen saaminen tällaisissa tapauksissa edellyttää, että sekä pää- että aliurakoitsija kuuluvat ennakkoperintärekisteriin.

Jos yritys tai yrittäjä ei työkorvauksen maksuhetkellä kuulu ennakkoperintärekisteriin, maksajan on myös yleensä tehtävä työkorvauksesta ennakonpidätys.

Kotitalouden velvollisuutta tehdä ennakonpidätys maksetusta työkorvauksesta käsitellään Verohallinnon verkkosivuilla olevassa ohjeessa ”Kun palkkaat työntekijän tai ostat palvelua – kotitalouden velvollisuudet työnantajana”.

YRITYSHAKU Tarkista ennakkoperintärekisteriin kuuluminen maksuttomasta YTJ Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Tietoja voi hakea joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti