veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Tieto lääkekaton täyttymisestä näkyy heti apteekissa tammikuun alusta lähtien

Tieto lääkekaton täyttymisestä näkyy heti apteekissa tammikuun alusta lähtien
12.12.2019

Tieto lääkkeiden vuosiomavastuun eli lääkekaton täyttymisestä siirtyy välittömästi Kelasta apteekeille 1.1.2020 alkaen. Tämä tarkoittaa, että asiakkaan ei tarvitse enää hakea Kelasta lisäkorvausta lääkekaton ylittävästä ostosta.

Korvatuista lääkkeistä 1.1.2020 alkaen maksetut omavastuut näkyvät apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa ajantasaisina, kertoo Kela.

Muutos on merkittävä paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitsevan kukkarolle. Aiemmin asiakkaan piti hakea Kelasta jälkikäteen korvausta siitä lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto täyttyi, mutta nyt asiakas saa korvauksen heti apteekissa.

Vuonna 2020 lääkekorvausten vuosiomavastuu on 577,66 euroa (572 euroa vuonna 2019). Kun vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Vuosiomavastuu kertyy,  kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitäkliinisiä ravintovalmisteita, tai perusvoiteita. Vuosiomavastuuta kerryttää myös alkuomavastuu eli 50 euron summa, jonka asiakas maksaa kokonaan itse. Vuosiomavastuuta kerryttävät myös työpaikkakassan, Kelan tai kunnan toimeentulotuen sekä vapaaehtoisen vakuutuksen maksamat omavastuut.

Vuosiomavastuuta ei kuitenkaan kerry lääkkeistä, jotka asiakas saa maksutta apteekista esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi. 

Alkuomavastuun ja vuosiomavastuun täyttymistä voi seurata ajantasaisesti Kelan verkkoasiointipalvelussa

LÄÄKEKORVAUKSIA 1 460 milj. e Kela maksoi vuonna 2018 lääkekorvauksia 3 miljoonalle asiakkaalle, yhteensä 1 460 miljoonaa euroa. Lisäkorvausta suurista lääkekustannuksista sai 254 000 asiakasta, ja niitä maksettiin 174 miljoonaa euroa. Lähde: Kela.fi

 Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti